Dit zijn de best betaalde studentenjobs in 2023

|Posted by | Financiën, Lifestyle

Als student kan je in ons land belastingvrij een centje bijverdienen. Hoeveel je verdient, is natuurlijk afhankelijk van waar je werkt en welke taak je uitvoert. Wij sommen enkele van de best betaalde studentenjobs op.

Om te beginnen, laten we ons licht schijnen over de regels die gepaard gaan met een studentenjob. Je kan vanaf je 16de verjaardag aan de slag gaan als een jobstudent. Net zoals een gewone werknemer wordt een stukje van je loon doorgestort naar de sociale zekerheid. Die sociale bijdrage is wel lager dan wat werknemers betalen.  De grootste troef van een studentenjob is dat je geen belastingen moet betalen, althans als je niet meer dan 13.242,86 euro (cijfer voor 2022) per jaar verdient. Dat is het brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen. 

Als het jaarlijkse inkomen hoger ligt dan 7.272,50 euro, is het mogelijk dat je ouders meer belastingen moeten betalen omdat de fiscus je niet meer als ‘een persoon ten laste’ beschouwt. Dat plafondbedrag geldt enkel wanneer je ouders samen worden belast. Als ze afzonderlijk worden belast, trekt de belastingdienst dat bedrag op tot 9.210 euro. Dat is bijvoorbeeld zo wanneer de ouders feitelijk samenwonen.

Vergeet niet dat je als student maximaal 475 uren per jaar mag kloppen. Studenten die diei grens overschrijden, betalen vanaf het 476ste uur de normale sociale bijdragen. Te veel werken kan er ook voor zorgen dat de ouders (tijdelijk) geen recht meer hebben op het Groeipakket – het vroegere kindergeld.

Maar nu de belangrijke vraag: welke studentenjobs brengen het meeste geld in het laatje.

Vuilnisophaler 

In veel gemeenten kan je als student een centje bijverdienen als vuilnisophaler. Uit een vergelijking van openstaande vacatures blijkt dat de verloning snel kan oplopen tot bruto bijna 17 euro per uur. Het is overigens een perfecte bijverdienste voor studenten die wat minder tijd achter een computerscherm willen spenderen. Als vuilnisophaler werk je non-stop buiten. Het is daarom misschien aangenamer om zo’n studentenjob in de zomer te doen.

Zorgmedewerker

De coronacrisis heeft (nogmaals) bewezen hoe belangrijk de zorgmedewerkers zijn. Toch kampt de zorgsector spijtig genoeg met een personeelstekort. Gelukkig kan je als student je steentje bijdragen en tegelijk wat extra geld verdienen. Wie als zorgkundige aan de slag gaat, kan rekenen op een verloning van 15 à 16 euro. Zo’n job is zeker interessant wie een carrière als verpleegkundige of dokter ambieert. Zo kan je al wat ervaring opdoen. Hou er wel rekening mee dat dit geen 9-to-5-job is. Het is perfect mogelijk dat je ‘s nachts of op feestdagen moet werken.

Werken in de bouwsector

Ook in de bouwsector kunnen ze altijd helpende handen gebruiken. Dit is ook de perfecte job voor wie graag buiten komt. Uit onze vergelijking blijkt wel dat de lonen kunnen variëren van werkgever tot werkgever. Bij de één krijg je 12 euro per uur, terwijl de ander 15 euro per uur betaalt. Ook de jobomschrijvingen lopen uiteen.

Extra tips om meer te verdienen

  • Overweeg om ‘s nachts of tijdens het weekend of feestdagen te werken. Veel werkgevers betalen je dan een extra vergoeding.
  • Klop eens aan bij een groter bedrijf. Zij betalen doorgaans een hogere salaris uit. Maar dat is geen garantie. Indien mogelijk vergelijk je best meerder jobaanbiedingen.
  • Ga op zoek naar een job die je een volledig jaar kan doen. Zo ben je niet afhankelijk van het seizoen of het weer als je een centje wil bijverdienen.
  • Blijf trouw. Eenmaal je een goede werkgever hebt gevonden, raden we aan om voor dat bedrijf te blijven werken. Kans is reëel dat die je trouwheid beloont met een hogere verloning.
Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.