Hoe een domotica systeem uw huis slimmer maakt

|Posted by | Lifestyle
Tags:

domotica systeem

Tegenwoordig ziet men technologie op elke hoek van de straat. En in alle mogelijke vormen. Naast snufjes zoals de hypermoderne smartphones en tablets, laten de nieuwste technologieën u toe om steeds meer zaken in uw dagelijkse leven te controleren en beheren. Slimme huizen, ook wel ‘smart homes’ genoemd, zijn een stijgende trend dankzij de groeiende populariteit van het domotica systeem. Gewapend met uw smartphone kan u uw stofzuiger afstellen, uw hond gedag zeggen (en hem zelfs snoepjes sturen), uw rolluiken sluiten, de kamertemperatuur regelen en uw beveiligingscamera’s nakijken. Zo kan u de veiligheid in en rondom uw huis verhogen en uw woonst beter beschermen. TopCompare.be geeft u een kijkje achter de schermen.

Familie boven alles

Dankzij het domotica systeem zijn er heel wat nieuwe manieren om uw gezin te beschermen en uw dagelijkse leven aangenamer te maken. Zo zijn er slimme detectoren die de gas- of watertoevoer onmiddellijk kunnen afsluiten in geval van een lek. Dankzij een automatisch zonweringssysteem kan u ’s zomers gemakkelijk oververhitte kamers voorkomen. En dit is lang niet alles. Er zijn tal van geconnecteerde toestellen waarmee u uw gezin en uzelf beter kunt beschermen.

Beveiligd huis

Het belangrijkste objectief van een domotica systeem is niet alleen het gemak maar ook de veiligheid in en rondom uw woning vergroten. Dankzij verbonden bewakingscamera’s kan u op uw smartphone volgen wat er thuis gaande is, op elk moment. Bent u bang voor een woningbrand? Schaf dan een slimme rookmelder aan die u een e-mail of sms stuurt als er iets mis is. Als u tenslotte niet veel thuis bent door uw werk of andere redenen, kan u een aanwezigheidssimulator met bewegingssensoren laten installeren en zo inbraken voorkomen.
Wees u ervan bewust dat inbrekers niet van de domste zijn. Ook zij zullen de nieuwe technologieën en ontwikkelingen van het domotica systeem opvolgen en hun inbraak- en vluchttechnieken aanpassen en verbeteren. Juist daarom is het belangrijk om uzelf te beschermen. Opteer voor een alarmsysteem dat is verbonden met een politienetwerk. Kies bij het instellen voor een complex en uniek wachtwoord!

Domotica systeem en het welzijn van ouderen

Autonomie is erg belangrijk voor senioren. Liefst van al willen ze gewoon thuis wonen en niet in een tehuis. Uiteraard moet dit fysiek mogelijk zijn. Een domotica systeem helpt hen om minder afhankelijk van anderen te zijn in hun eigen huis. Vanaf een bepaalde leeftijd kan het moeilijker zijn om veel te bewegen. Daarom kan het uitrusten van een woning met een geautomatiseerd domotica systeem en enkele huisnetwerken oudere mensen helpen bij het vervullen van simpele taken. Automatische zonweringssystemen passen zich aan naargelang de weercondities. Schijnt de zon erg fel, dan sluiten de luiken, om vervolgens weer te openen bij wat meer bewolking.

Ook voor deze groep verhoogt een domotica systeem het veiligheidsgevoel binnenshuis. Mobiele intercomsystemen worden gebruikt om te zien wie er aan de deur staat. Zo voorkomt men dat ouderen de deur opendoen voor onbekenden of mogelijke dieven. Verder kan u uw huis van een slim apparaat voorzien dat alle elektronische toestellen tegelijkertijd uitschakelt. Op deze manier hoeft u niet langer bang te zijn voor huishoudtoestellen die misschien nog aanstaan en zo brand kunnen veroorzaken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING.