ECB verhoogt rente: wat betekent dat voor jouw geld?

|Posted by | Financiën
Tags: ,
ECB verhoogt rente: wat betekent dat voor jouw geld?

Met de aanhoudende inflatie kwam het nieuws van de ECB niet echt als een verrassing. De Europese Centrale Bank gaat voor de eerste keer in 11 jaar tijd de rente verhogen. Daarmee hoopt ze de hoge inflatie en de economie wat af te koelen. Maar is dat ook goed nieuws voor onze portemonnee? 

Om de hoge inflatie te bestrijden verhoogt de ECB haar depositorente een eerste keer in juli met 25 basispunten (van -0,5 naar -0,25%). Mogelijks volgt er in september nog een grotere renteverhoging met 50 basispunten. Dat betekent dat er eindelijk een einde zou komen aan de negatieve rente. Wat zijn nu precies de gevolgen voor jouw geld? 

Gaat mijn spaarboekje terug meer opbrengen?

Belgen blijven trouwe spaarders. Eind april stond er maar liefst 296,9 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes in ons land. Wie vandaag zijn geld op een spaarboekje parkeert, moet bij de meeste banken nochtans tevreden zijn met een rente van 0,11%. Met de hoge inflatie, die voor België nu uitkomt op meer dan 9%, kan je met hetzelfde geld daardoor minder kopen. Geld laten staan op een spaarrekening betekent dus alleen dat je geld verliest.

De renteverhoging van de centrale bank lijkt op het eerste gezicht daarom goed nieuws voor spaarders. Al moeten we niet te hard juichen. Zolang de ECB-rente onder de 0,11% ligt, staan banken wellicht niet te springen om de rentes op hun spaarboekjes te verhogen. De huidige negatieve depositorente van -0,50% betekent voor banken immers dat ze strafrente moeten betalen als ze te veel geld bij de ECB in bewaring geven. Als de ECB-rente in september wel boven 0% zou uitkomen, zullen de banken meer geneigd zijn om de spaarrentes op te trekken, al zal de verhoging klein blijven en bij velen waarschijnlijk nog uitblijven. De trouwe spaarders in ons land worden dus nog niet meteen beloond.

Zal lenen nu nog duurder worden? 

De ECB bleef lang stil over een renteverhoging, maar de geruchtenmolen draaide al een tijdje op volle toeren. Nu de voorspellingen waarheid worden, zal ook lenen duurder worden. De depositorente is namelijk een kortetermijnrente die banken gebruiken om de tarieven van de spaarrentes en rentes voor consumentenkredieten te bepalen. Wil je binnenkort lenen voor een nieuwe auto? Dan zal je dit waarschijnlijk een hoger tarief krijgen voorgeschoteld.

De hypothecaire leningen daarentegen anticipeerden al enkele maanden op deze voorspellingen. Waar lenen voor een woning vorig jaar nog erg voordelig was, moeten huizenjagers nu fors meer betalen. Volgens de rentebarometer van Immotheker Finotheker is de gemiddelde rente op een lening van 25 jaar met vaste rentevoet dit jaar al gestegen van 1,6 naar 2,57%. Met de aankondiging van de ECB steeg de Belgische langetermijnrente, die de basis vormt voor woonkredieten, meteen boven de 2%. Ook de rentes voor woonleningen zullen naar alle waarschijnlijk dus nog even blijven verder stijgen.

Zullen de huizenprijzen dalen? 

De huizenprijzen zitten nu al enkele jaren in de lift, maar de stijgende rente kan misschien eindelijk voor wat afkoeling zorgen. Helaas voor de vele kandidaat-kopers zullen woningen nu niet meteen goedkoper worden. De kans is wel groot dat vastgoedprijzen minder snel zullen stijgen. Dat is goed nieuws, want kopers moesten de afgelopen jaren steeds dieper in de buidel tasten. In 2021 steeg de gemiddelde prijs van een huis nog met een stevige 7 à 8%.

De extreem lage rente van de afgelopen jaren zorgde er natuurlijk voor dat kopers meer konden lenen, waardoor ook de woningprijzen omhoog gingen. Een rentestijging zorgt er nu voor dat je als koper met een kleiner budget minder zal kunnen lenen. De vastgoedprijzen zullen dus niet meteen een duik nemen, maar de groei en interesse zal wel wat afnemen. Kunnen jongeren nu eindelijk hun kans wagen op de vastgoedmarkt?

Wat met mijn beleggingen? 

Terwijl de rente steeg, kleurden de beurzen meteen bloedrood. Een hogere rente maakt de dividenden en winsten van aandelen immers minder aantrekkelijk en vergroot ook de financiële kosten voor bedrijven. Daardoor lijken obligaties en staatsbons nu een aantrekkelijker alternatief. Al zijn sommige sectoren natuurlijk rentegevoeliger dan andere.

Conclusie

De ECB wil met deze renteverhoging de economie afkoelen en de mensen aanzetten om meer te sparen en minder uit te geven. Het is dan ook logisch dat lenen nu duurder wordt en beleggen plots een stuk minder aantrekkelijk lijkt. Het uiteindelijke doel is om het inflatiepeil terug op de normale 2% te krijgen. Zo zullen we hopelijk binnen enkele jaren terug een ‘normaal’ leven kunnen leiden.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.