Een auto in 2021, lenen of leasen?

|Posted by | Auto, Leningen
Tags: , ,

Of het nu om elektrisch, hybride, benzine of diesel gaat, de auto blijft het populairste en meest gebruikte vervoermiddel in België. Ondanks een daling van 21% in het aantal inschrijvingen van personenauto’s in 2020 volgens Statbel, zeker als gevolg van de coronacrisis, heeft de auto nog steeds een mooie toekomst voor zich. Bijna 70% van de Belgen gebruikt dit vervoermiddel voor hun woon-werkverkeer. Het is niet altijd gemakkelijk te bepalen wat de voordeligste manier is om je auto te financieren. Autolening of leasing, welke formule is beter? Hier zijn wat verklaringen.

Lenen om een auto te kopen

Over het algemeen kunnen zeer weinig mensen het zich veroorloven een voertuig te kopen zonder te lenen. Met een autolening leen je om eigenaar te worden van jouw voertuig, of dit nu nieuw of tweedehands is. Eigenaar zijn betekent dat je jouw voertuig kunt gebruiken zoals je wilt, dus je bent op geen enkele manier beperkt in de manier waarop je het gebruikt. Je bent vrij om je voertuig aan te passen aan je wensen en behoeften. Je kunt ook besluiten je voertuig te verkopen wanneer je dat wenst en zo een klein deel van je investering terug te krijgen. Aan de andere kant zal je aandacht moeten besteden aan de kosten in verband met je eigen voertuig. Je moet betalen voor brandstof, verzekering, registratiebelasting, wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparatiekosten. Het is ook belangrijk op te merken dat een nieuwe auto zeer snel zijn waarde verliest en dus geen aantrekkelijke investering is.

Een autolening is een persoonlijke lening waarmee je jouw voertuig kan financieren. Afhankelijk van de kredietverstrekker kan je tot 120% van de aankoopprijs van het voertuig lenen om de hierboven vermelde extra kosten te dekken. Het is uiteraard zeer belangrijk om de aanbiedingen van de verschillende kredietverstrekkers te vergelijken om te zien welke voor je het meest interessant is.

Leasen

Met een autolease huur je het voertuig en word je niet de eigenaar. Er zijn verschillende soorten leasing, financiële of operationele en particuliere of professionele. Bij financiële leasing kan je het voertuig aan het einde van het contract tegen een aantrekkelijke prijs kopen. Je huurt het voertuig voor een periode van 2 tot 6 jaar. Je zult echter wel de bijkomende kosten moeten betalen, zoals de verzekering. Bij een operationele leasing gebruik je het voertuig gedurende een bepaalde periode, maar is de optie om het voertuig aan het einde van het contract te kopen niet verplicht. Bij deze leasingformule betaal je een maandelijkse afbetaling die de huur van het voertuig bevat, maar ook de extra kosten in verband met verzekering, belastingen en onderhoud van de auto. Je hoeft dus geen onverwachte kosten te verwachten.

Private leasing is bestemd voor particulieren, terwijl professionele leasing bestemd is voor bedrijven of zelfstandigen. In deze nogal onzekere tijden biedt private leasing veel voordelen. De prijs van voertuigen stijgt al enige tijd en de trend zal in 2021 zeker niet worden omgebogen. Met een private lease kun je zeker voorkomen dat je een deel van je spaargeld gebruikt om een nieuw voertuig te kopen. Bovendien omvat leasing de bijkomende kosten, zoals de verzekering, de belastingen en het onderhoud. Je betaalt naast je maandelijkse betalingen dus alleen voor brandstof. Je kan ook gemakkelijk van auto veranderen na het einde van je contract zonder te moeten nadenken over het doorverkopen van je oude voertuig.

De private lease heeft echter niet alleen voordelen: het ‘beperkte’ aantal kilometers is een veelvoorkomend nadeel. Je mag een bepaald aantal kilometers niet overschrijden of je moet extra betalen voor elke kilometer die je meer rijdt dan het overeengekomen bedrag. Je moet ook voor de auto zorgen, want je bent de eigenaar niet. Houd er ook rekening mee dat de kosten van een private lease niet fiscaal aftrekbaar zijn, in tegenstelling tot die van een professionele lease.

Lenen om een auto te kopen of leasen?

Er zijn een aantal factoren die zullen bepalen welke van deze twee opties in 2021 het best bij je past. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Denk na over hoe je jouw voertuig gaat gebruiken voordat je een keuze maakt. Op basis van de factoren die je belangrijk vindt, kan je bepalen welke optie voor je verkiest.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.