Een gelukzalig 2020 tegemoet gaan? Doe het dankzij deze geldtips

|Posted by | Financiën
Tags: , , , , ,

Wie aan Nieuwjaar denkt, denkt ongetwijfeld aan goede voornemens. Meer sporten, gezonder eten, het zijn maar enkele goede voornemens die bij de meeste mensen op hun lijstje staan. Maar wat met je budget? Wij schuiven enkele realistische voornemens naar voren.

De temperaturen flirten met het nulpunt en de dagen lijken in één oogwenk voorbij te zijn. Het wordt stilaan duidelijk dat koning winter klaar is om zijn intrede te maken. Gelukkig brengt de symbolische royalty niet alleen donkere dagen en vriestemperaturen met zich mee. De winter gaat ook gepaard met de meest gezellige feestdagen van het jaar: Kerst en Nieuwjaar. De laatstgenoemde feestdag is misschien wel het perfecte moment om je budget eens onder de loep te nemen. Dankzij deze goede voornemens kan je volgend jaar heel wat geld besparen.

Vergelijken, vergelijken en vergelijken

Ben je van plan om volgend jaar een lening af te sluiten? Ga dan niet over één nacht ijs. De afgelopen jaren hebben veel banken het prijskaartje van de leningen drastisch verlaagd. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste bankproducten is daardoor nog nooit zo groot geweest. Zo is bijvoorbeeld de duurste lening voor alle doeleinden al snel 5 procentpunten duurder dan het goedkoopste alternatief. Wie 15.000 euro leent en de persoonlijke lening terugbetaalt binnen 42 maanden kan tot 1.000 euro besparen.

Ook wie een andere lening zoekt, zoals een autolening of renovatielening, kan heel wat geld besparen door leningen te vergelijken. De besparing bij die gespecialiseerde leningen kunnen oplopen tot ettelijke honderden euro’s.

De spaarders kunnen dan weer hun spaaropbrengsten opkrikken door een laagrentende spaarrekening in te ruilen voor één met een hogere spaarrente. Bij meer dan de helft van de spaarboekjes moet je tevreden zijn met een rente van 0,11 procent, het absolute minimum in ons land. Dat terwijl er banken zijn die je spaarinspanningen belonen met een veelvoud van dat minimumtarief. Het beste spaarboekje – Santander Vision+ – brengt vandaag 0,6 procent op, of bijna zes keer meer dan het traditionele spaarboekje.

Verken andere producten

Wie zijn gading niet vindt bij een spaarboekje van een andere bank kan zijn licht laten schijnen over alternatieve spaar-en beleggingsproducten. Dergelijke producten zijn in het bijzonder interessant voor mensen die een deel van hun spaargeld kunnen missen.

Defensieve profielen kunnen bijvoorbeeld de weg van de spaarverzekeringen inslaan. Bij dergelijke spaarproducten krijg je een gegarandeerde rentevoet die meestal wordt aangevuld met een eventuele winstdeelname. Een spaarverzekering geniet overigens van dezelfde bescherming als een spaarrekening. Het kapitaal in een spaarverzekering wordt dankzij het depositogarantiestelsel tot 100.0000 euro beschermd bij een faillissement van de bank.

Voor wie bereid is meer risico’s te nemen, kan een beleggingsfonds soelaas brengen. Dergelijke fondsen investeren het kapitaal in uiteenlopende activa, zoals obligaties en aandelen. De adviseur van je bank is hoe dan ook verplicht je profiel op te stellen alvorens die een bepaald product aanraadt. Een investering in een beleggingsfonds gaat immers gepaard met een resem risico’s.

Het nadeel aan de bovenstaande producten is dat ze gepaard gaan met allerlei kosten. Bekijk daarom altijd grondig de informatiefiche die je krijgt bij het product alvorens je een contract ondertekent.

Hou je uitgaven onder controle dankzij budgetapps

Wie er niet in slaagt om regelmatig te sparen, kan overwegen om een budgetapp te installeren op zijn smartphone. Zo’n app helpt je om een volledig overzicht te behouden over je inkomsten en uitgaven. Sommige banken, zoals KBC en N26, bieden zo’n optie zelfs aan in hun eigen app.

Kan je je budget niet opvolgen met de app van je bank? Niet getreurd, via de digitale winkels Google Play en Apple App Store kan je uiteenlopende budgetapps downloaden. Dyme, Budgetbeheerder en Monefy zijn maar enkele apps die je kunnen helpen om je budget onder controle te houden.

Durf van bank te veranderen

De Belg blijft bijzonder trouw aan zijn bank. Enkel bij ingrijpende veranderingen, zoals het aangaan van een hypothecaire lening, zijn we bereid om te veranderen van bank. En dat is meestal omdat we zo goed als verplicht worden om bij de bank van je hypothecaire lening een zichtrekening te openen. Wie dat niet doet, ziet doorgaans het prijskaartje van zijn hypothecaire lening stijgen.

Desalniettemin is de start van het nieuwe jaar het ideale moment om je bank te beoordelen. Veel banken passen in de maand januari hun tarieven aan. Wie niet oplet, riskeert plots meer te betalen voor exact dezelfde dienstverlening. Zo hebben ING, AXA Bank en Deutsche Bank al laten weten dat ze het prijskaartje van de betalende zichtrekeningen verhogen vanaf 1 januari 2020. Ook andere dienstverleninge, zoals het vervangen van een verloren betaalkaart, worden bij verschillende banken duren. Daarom herhalen wij ons credo voor 2020: Vergelijken, vergelijken en vergelijken.

Hetzelfde geldt voor je verzekeringen. Controleer of je verzekeringen nog in lijn zijn met je profiel. Gelukkig kan je op TopCompare.be heel eenvoudig verzekeringen vergelijken. Zo is het onder meer mogelijk om je licht te laten schijnen over de autoverzekeringen en de reisverzekeringen

Avatar

Over Niels Saelens

Als content manager bij TopCompare.be volg ik alles wat er zich in de financiële wereld afspeelt van nabij op. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.