Een goedkopere lening krijgen? Vermijd deze veelgemaakte fouten

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags: , , , , , ,

Door de lage rente is de drempel om een lening af te sluiten veel kleiner dan pakweg vijf jaar geleden. Toch merken we dat heel wat mensen alsnog te veel betalen voor een consumentenkrediet. Dit kan zeer eenvoudig vermeden worden door niet in de volgende valkuilen te trappen.

1. De verkeerde lening afsluiten

Meer en meer banken sluiten de digitale lening in de armen. Dat zorgt ervoor dat het nog nooit zo eenvoudig was om op eigen houtje een consumentenkrediet af te sluiten. De digitalisering heeft ook wel een keerzijde: de persoonlijke adviseur verdwijnt steeds meer uit het beeld. Er is dus geen persoon die je in de juiste richting kan wijzen. Dat kan nochtans van cruciaal belang zijn als je bijvoorbeeld een auto- of renovatielening wilt afsluiten. Het tarief van die producten is namelijk afhankelijk van het project dat je wilt financieren. Wie niet oplet, riskeert het verkeerde krediet aan te vragen en zo te veel te betalen.

Bij een renovatielening krijg je bijvoorbeeld de keuze uit een gewone renovatielening of een groene lening. Wie in dat geval kiest voor een renovatielening terwijl hij eigenlijk in aanmerking komt voor een groene lening betaalt honderden euro’s te veel. Onze vergelijking toont aan dat de goedkoopste groene lening tot ruim 1.2 procent goedkoper is dan de goedkoopste renovatielening.

Het is voor de consument die online een krediet afsluit niet altijd duidelijk wanneer hij in aanmerking komt voor een groene lening. Iedere bank hanteert zijn eigen criteria. Bij de ene bank moet minstens 50 procent van het kredietbedrag besteed worden aan energiezuinige renovaties, terwijl een andere speler pas een groene lening verstrekt als 80 procent van de werkzaamheden energiebesparend zijn.

Ook wie een autolening afsluit, moet in de voorwaarden duiken om zeker te zijn dat hij het juiste krediet selecteert. Zo is het tarief afhankelijk van het type wagen. Een krediet voor een nieuwe wagen is bijvoorbeeld goedkoper dan die voor een tweedehandswagen. Daar knelt nu net het schoentje. Terwijl de ene bank spreekt van een tweedehandswagen zodra die twee jaar op de teller heeft staan, gaat de andere bank het tarief pas verhogen wanneer de wagen ouder is dan drie jaar. Dat maakt het vergelijken van autoleningen er niet gemakkelijker op. Daarenboven zijn er ook nog gunsttarieven voor wie een nieuwe energiezuinige wagen koopt.

2. Lening bij dezelfde bank afsluiten

Eenmaal iemand een vertrouwensrelatie met een bank heeft opgebouwd, is die persoon niet geneigd om andere oorden op te zoeken voor zijn financiële noden. Nochtans kan je op die manier heel wat geld besparen. Wanneer je een krediet afsluit bij je vertrouwde bank ben je niet zeker dat je het goedkoopste tarief op de markt hebt. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste persoonlijke lening kan oplopen tot 5 procentpunten of meer.

Wie bijvoorbeeld 10.000 euro wil lenen (met een looptijd van 48 maanden) kan tot maximaal 1.100 euro besparen door voor het goedkoopste krediet te kiezen. Wil je weten bij wie jij de goedkoopste persoonlijke lening krijgt? Maak hier de lening simulatie.

3. Vasthouden aan de looptijd en het leenbedrag

Kredietnemers die een krediet willen afsluiten, hebben een bepaald leenbedrag en looptijd voor ogen. Sommigen weigeren hier dan ook stevig van af te wijken. Nochtans kan het de moeite lonen om water bij de wijn te doen. Zeker wie zoekt naar een persoonlijke lening kan heel wat geld besparen door zich flexibel op te stellen. Het JKP van een persoonlijke lening is namelijk sterk afhankelijk van het leenbedrag en de looptijd. Het verschil kan soms oplopen tot enkele procentpunten.

Bij de overige consumentenkredieten (zoals autoleningen, renovatieleningen) is de impact van de looptijd en het leenbedrag zeer beperkt. Veel spelers hanteren een uniform tarief voor alle looptijden en leenbedragen.

Gelukkig kan je dankzij onze lening simulatie spelen met de looptijden en leenbedragen. Zo kom je snel te weten welke lening je op het lijf geschreven is. 

4. Te snel voor een lening kiezen

Vraag blijft natuurlijk hoe noodzakelijk het krediet is. Een lening gaat immers gepaard met een aantal verplichtingen. Zo verwacht de kredietgever dat je het krediet maandelijks correct terugbetaalt. Doe je dat niet dan kom je op de zwarte lijst terecht en kan de kredietgever je extra kosten aanrekenen in de vorm van nalatigheidsinteresten.

Controleer daarom altijd of een krediet wel de juiste keuze is. Zo kan je overwegen om eerst te sparen om zo het leenbedrag in de nabije toekomst te verlagen of de aankoop van het gewenste product volledig zelf te bekostigen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.