Een groter bedrag lenen kan je kansen op goedkeuring van je leningsaanvraag vergroten. Hier is waarom.

|Posted by | Hypothecaire Lening, Leningen, Persoonlijke Lening, Renovatielening
Een groter bedrag lenen kan je kansen op goedkeuring van je leningsaanvraag vergroten

Er is een wijdverbreide gedachte dat het lenen van een groter bedrag bij een leningsaanvraag daadwerkelijk de kans op goedkeuring kan vergroten. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien tegenstrijdig. Je zou kunnen denken dat minder lenen gelijk staat aan minder risico en dus gemakkelijker een lening verkrijgen. Echter, vanuit het perspectief van de kredietverstrekkers is de situatie wat genuanceerder. In dit artikel verkennen we waarom het lenen van meer geld soms in je voordeel kan werken en hoe je deze informatie verstandig kunt gebruiken zonder je financiële gezondheid in gevaar te brengen.

Minder risico’s voor banken

Om te begrijpen waarom banken liever grotere sommen geld uitlenen, is het essentieel om te begrijpen hoe ze risico en rendement evalueren. Stel je voor dat je een boer bent die zaden in een veld zaait. Als je slechts een paar zaden zaait, is het risico op het verliezen van je oogst door ongunstige omstandigheden groter. Maar als je meer zaait, heb je een grotere kans op een behoorlijke oogst, ondanks enkele verliezen. Op dezelfde manier willen banken hun winstgevendheid maximaliseren terwijl ze de risico’s minimaliseren.

  • Vaste kosten: Banken hebben vaste kosten die gepaard gaan met het verstrekken van een lening, of het nu gaat om €1.000 of €10.000. Ze zijn meer geneigd om deze kosten toe te wijzen aan grotere leningen waar de potentiële winstmarge hoger is.
  • Hogere rentetarieven: Grotere bedragen gaan vaak gepaard met hogere rentetarieven, wat een hoger rendement betekent voor de bank. Dit motiveert hen om meer open te staan voor het goedkeuren van leningen voor grotere bedragen.

Je in een gunstiger daglicht stellen

Door een groter bedrag te lenen, kun je ook de perceptie die de bank van je profiel als kredietnemer heeft, verbeteren. Dit is vaak gerelateerd aan hoe de bank je betrouwbaarheid en vermogen om de lening terug te betalen, evalueert.

  • Vertrouwen in je financiële capaciteiten: Als je om een groter bedrag vraagt, kan dit de bank laten zien dat je vertrouwen hebt in je vermogen om de lening terug te betalen. Dit kan worden gezien als een teken van financiële stabiliteit.
  • Langetermijnverbintenis: Grotere leningen betekenen vaak een langetermijnverbintenis, wat kan worden gezien als bewijs van financiële stabiliteit en degelijke financiële planning.

Efficiëntere onderhandelingen

Met een hoger leningsbedrag heb je vaak meer ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden van de lening. Dit kan resulteren in gunstigere voorwaarden die, op lange termijn, de lening voordeliger maken voor je.

  • Onderhandeling over rentetarieven: Met een hoger leningsbedrag kun je in staat zijn om te onderhandelen voor een lagere rente, wat de totale kosten van de lening over de looptijd zou verminderen. Begin met het uitvoeren van een lening simulatie om te vergelijken en de meest voordelige rentetarieven te vinden.
  • Flexibele aflossingsopties: Kredietverstrekkers zijn wellicht meer geneigd om flexibele aflossingsopties aan te bieden voor grotere leningen, wat je kan helpen om je cashflow beter te beheren.

Conclusie

Hoewel het aanvragen van een hoger leningsbedrag in sommige gevallen je kans op goedkeuring kan vergroten, is het essentieel om voorzichtig te werk te gaan en goed na te denken over je terugbetalingscapaciteit. Lenen betekent een langetermijnverplichting die verantwoord moet worden beheerd. Voordat je besluit hoeveel te lenen, is het belangrijk om je behoeften en terugbetalingscapaciteiten zorgvuldig te evalueren en eventueel advies in te winnen bij een financieel professional.