Goedkoper je kredietkaart gebruiken? Doe het dankzij deze tips

|Posted by | Kredietkaart
Tags: , , ,

Wie een kredietkaart gebruikt, krijgt de daaropvolgende maand(en) soms een gepeperde rekening in zijn mailbox. Die maandelijkse afrekening kan oplopen tot honderden euro’s. Dat kan je nochtans gemakkelijk vermijden door je kaart op een correcte manier te gebruiken. Wij geven enkele tips.

Naast de betaalkaart is de kredietkaart één van de meest gebruikte betaalmiddelen in België. Het is dan ook zeer eenvoudig product om te gebruiken. Je kan er zowel online als in de winkelstraten mee betalen. Daarenboven wordt een kredietkaart doorgaans wereldwijd aanvaard.

Wat een kredietkaart pas echt aantrekkelijk maakt, is de mogelijkheid om uitgesteld te betalen. Op het moment dat je je kaart gebruikt, wordt het geld niet onmiddellijk van je zichtrekening gedebiteerd. Neen, je moet het geld pas op een later tijdstip terugbetalen. Afhankelijk van het type kredietkaart is dat de daaropvolgende maand of een reeks terugbetalingen gespreid over een langere periode.

Vermijd een gespreide terugbetaling

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe de terugbetaling in zijn werk gaat. Daarbij maken wij een onderscheid tussen een gewone kredietkaart en een kredietkaart met een kredietopening. Bij een gewone kredietkaart wordt het geleende bedrag de daaropvolgende maand via een domiciliëring of een doorlopende betaalopdracht van je rekening gehaald. Omdat je het volledige bedrag in één keer terugbetaalt, moet je geen interestkosten betalen.

De kaarten liggen anders wanneer je kiest voor een kredietkaart met een kredietopening. Hoe groot die kredietopening is, is afhankelijk van de bank. Die kijkt onder meer naar de specificaties van de kaart en je profiel.

Wie kiest voor een kredietkaart met een kredietopening, kan de terugbetaling spreiden in de tijd. Je bent dus niet verplicht om het kredietbedrag de daaropvolgende maand integraal terug te betalen. In ruil betaal je wel interestkosten. Die kosten zitten vervat in het jaarlijks kostenpercentage (JKP).

Hou er rekening mee dat zodra je je kaart gebruikt de bank een minimumbedrag de daaropvolgende maand van je rekening haalt. Daarop betaal je geen interestkosten. Dat minimumbedrag is een percentage van de kaartlimiet. Stel dat je een kaartlimiet van 2.000 euro hebt en de bank verwacht dat je maandelijks 5 procent van dat plafondbedrag terugbetaalt, dan zal die maandelijks tot 100 euro automatisch van je rekening debiteren. Stel dat je één maand slechts 65 euro hebt uitgegeven, dan verdwijnt dat bedrag de daaropvolgende maand van je rekening. Vanzelfsprekend verdwijnt er geen geld van je rekening als je de kredietkaart niet gebruikt hebt.

Wie bijvoorbeeld tijdens één maand 300 euro heeft uitgegeven, zal na de automatische betaalopdracht nog een openstaand kredietbedrag hebben van 235 euro (300 euro – 65 euro). In dat geval heb je twee keuzes: je betaalt het bedrag onmiddellijk terug door middel van een overschrijving of je spreidt de terugbetaling over meerdere maanden. In dat laatste geval ben je de bank interesten verschuldigd.

Wie in de kosten wil snoeien, kan dus heel wat geld besparen door de gemaakte schulden zo snel mogelijk terug te betalen. Zo vermijd je dat je torenhoge interestkosten moet betalen.

Verlies de nulstellingstermijn niet uit het oog

De nulstellingstermijn is de termijn waarbinnen je je kredietkaart moet aanzuiveren. Dat betekent dat je het openstaande kredietbedrag op een bepaald moment volledig moet terugbetalen zodat het uitstaande saldo op nul komt te staan. Als je de nulstellingstermijn niet respecteert kan de kredietgever extra kosten aanrekenen. Daarenboven kan de kredietgever je krediet opschorten en eventueel opzeggen. Die moet je waarschuwen twee maanden voor het einde van je nulstellingstermijn.

De maximale nulstellingstermijn is overigens wettelijk vastgelegd, maar de kredietgever mag beslissen om die termijn in te korten.

Daarom raden wij je aan om te allen tijde de nulstellingstermijn te respecteren. Je kan een stevige rekening vermijden door tijdens de maandelijkse terugbetalingen meer terug te betalen dan het gevraagde minimum.

Kies een kredietkaart die bij je profiel past

Kredietkaarten zijn er in alle maten en vormen. Zo zijn de meeste kredietkaarten meer dan een kaart waarmee je uitgesteld kan betalen. Het merendeel van die kaarten gaat namelijk gepaard met een resem verzekeringen, gaande van een aankoopverzekering tot een reisverzekering. Sommige kaarten pakken ook uit met allerlei extra’s, zoals kortingen, het sparen van punten en toegang tot lounges op luchthavens.

Vanzelfsprekend zijn al die verzekeringen en extraatjes niet gratis. Dergelijke dienstverleningen zitten verrekend in de jaarlijkse bijdrage die je betaalt voor je kredietkaart. Die kan oplopen tot 570 euro per jaar.

Daarom is het belangrijk om een kredietkaart te nemen die perfect aansluit bij je wensen. Wat ben je bijvoorbeeld met een reisverzekering als je je kredietkaart uitsluitend gebruikt om online te winkelen? Door de juiste kredietkaart te kiezen kan je soms stevig in de kosten snoeien. Zo zijn er bijvoorbeeld gratis kredietkaarten die gepaard gaan met een aankoopverzekering. Op onze site kan je na enkele muisklikken te weten komen welke kredietkaart perfect bij jou past.

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.

Hvad tænker du?

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *