Een lening is lang geen taboe meer: dit zijn de voornaamste redenen waarom Belgen een lening nemen

|Posted by | Financiën, Persoonlijke Lening

Voor elke aankoop bestaat er een type lening. Voor de financiering van je woning kan je een woonkrediet afsluiten, voor de renovatie ervan een renovatielening en voor een nieuwe wagen kan je een autolening aanvragen. Maar wat voor al je andere projecten? Met een persoonlijke kan je de meest uiteenlopende zaken financieren. Een vakantie, een huwelijk of een nieuwe wasmachine? Het kan allemaal! Wij leggen je graag uit waarom je een persoonlijke lening zou afsluiten en welke aankopen je daarmee kan financieren.

Je hoeft niet aan je spaargeld te komen

Met een persoonlijke lening kan je een aankoop financieren of je nu over het geld beschikt of niet. Als je geld gaat lenen, dan hoef je dit bedrag immers niet van je spaarboekje te halen. Het is namelijk altijd verstandig om wat extra geld opzij te houden voor eventuele onvoorziene gebeurtenissen. Ook Lore wou liever niet aan haar spaarcenten komen voor de aankoop van haar nieuwe zetel. “Met een persoonlijke lening betaal ik nu elke maand een klein bedrag terug in plaats van in één keer een groot bedrag van mijn spaarrekening uit te geven. Zo hou ik nog geld over voor als ik het echt zou nodig hebben.” 

Vergeet niet dat je ook interesten betaalt op de lening. De rentevoet hangt af van de geleende som, de looptijd en verschilt ook per kredietverstrekker. Het kan dus voordelig zijn om de verschillende aanbiedingen op een rijtje te zetten. Op Topcompare kun je een lening simulatie uitvoeren en profiteren van gratis assistentie van onze financiële adviseurs om snel en gemakkelijk de beste lening te krijgen.

Je hebt het geld snel ter beschikking

Het proces voor de aanvraag van een persoonlijke lening verloopt normaal gezien redelijk eenvoudig en snel. “Na de aanvraag van mijn persoonlijke lening via TopCompare moest ik maar enkele dagen wachten op de goedkeuring van de bank. Nadien werd het geld eigenlijk vrij snel op mijn rekening gestort”, verklaart Tom. 

Je kan er uiteenlopende zaken mee financieren

Een persoonlijke lening kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hypothecaire lening, die enkel kan gebruikt worden voor de financiering van onroerende goederen, of bijvoorbeeld een autolening, die enkel kan gebruikt worden voor de aankoop van je nieuwe auto. Bij een persoonlijke lening moet je ook geen bewijs voorleggen van de aankoop. Zo kan je bijna alles financieren met een persoonlijke lening. 

Nieuw interieur

Met een persoonlijke lening kun je het interieur van je woning financieren. “Na 25 jaar waren de meubels in mijn woonkamer wel aan vervanging toe. Een lening heeft mij geholpen om mijn hele woonkamer in te richten. Dit geeft me nu echt een thuisgevoel”, getuigt Anne.  

Huwelijk

In het huwelijksbootje stappen is niet goedkoop, dat beseften ook Marlies en Bart. “Een bruidsjurk, een trouwkostuum, een trouwfeest voor honderden gasten, … Wij zagen het kostenplaatje van onze droomdag al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Wij hadden niet genoeg geld om dit allemaal te betalen, dus hebben we een persoonlijke lening genomen om ons droomhuwelijk toch te kunnen vieren.”

Vakantie

Veel mensen financieren ook een welverdiende vakantie of een huwelijksreis met een persoonlijk krediet. “Ik en mijn man droomden al lang van een safari in Kenia. We wilden niet de hele reis met onze spaarcenten betalen, dus besloten we om ook nog een kleine persoonlijke lening te nemen en zo onze droomvakantie te maken“ vertelt Julie. 

Studies

Ook studies kan je financieren met een persoonlijke lening. Dat deed ook Peter: “Mijn zoon is net begonnen aan zijn studies Chemie. Het inschrijvingsgeld van bijna € 1.000 per jaar gaat nog, maar hij wou ook graag op kot. Ik heb zelf een woonlening lopen en daarbovenop nog eens € 500 per maand voor zijn kot was echt niet haalbaar voor mij. Dankzij de lening spreid ik nu de kosten over een langere periode en voel ik me financieel comfortabel.” 

Elektronica

Je kan ook allerlei elektronica financieren met een lening, zoals een nieuwe telefoon, laptop of televisie. “Ik had net een nieuwe telefoon gekocht, toen een week later mijn televisie stuk ging. Door een lening te nemen heeft deze onvoorziene kost er niet voor gezorgd dat ik mijn favoriete shows mis”, verklaart Jan. 

Het lijstje van wat je met een persoonlijke lening kan kopen is eindeloos. Ook bijvoorbeeld rijlessen, plastische chirurgie, een veranda, een zwembad, een vloer, … kan je bekostigen met zo’n lening. Geen enkel project is te gek!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.