Een auto leasen kan erg interessant zijn. En daarbij hebben we het niet enkel over een bedrijfswagen of leasing via uw vennootschap, want u kan ook privé een auto leasen. U hoeft dan niet plotsklaps veel geld uit te geven voor een nieuwe auto, maar betaalt een maandelijks vastgesteld bedrag, soms met een pakket verzekeringen en diensten inbegrepen. Maar hoe goed bent u eigenlijk verzekerd met een lease auto als u een ongeval heeft?
Lees ons artikel: Leasing vs kopen van een auto
Wat is leasing?
Leasing is een alternatief voor de autolening, waarmee je wat extra betaalt voor het comfort van reeds vastgelegde verzekeringen en eventueel bijkomende diensten en/of voor een aankoopoptie op het einde van het leasingcontract.
Bij een lease auto gaat het meestal om een operationele lease. Dat wil zeggen dat de auto volledig eigendom blijft van de leasemaatschappij en de gebruiker betaalt voor extra services om zich van de rest niks aan te moeten trekken. De leasingmaatschappij is daarom onder andere verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Daarnaast kan de leasingmaatschappij nog andere diensten voorzien, zoals pechverhelping of een glasbreukverzekering. Mogelijk biedt deze lease u ook een aankoopoptie, die meer dan 15% van het investeringsbedrag moet bedragen.
U kunt ook gebruik maken van de financiële lease, wat eigenlijk een koop op afbetaling is waarbij u als gebruiker de kosten en risico’s van het gebruik moet dragen. U moet bij deze constructie daarom ook zelf zorgen voor de verzekering. Aan het einde van de leaseperiode koopt u de auto voor maximum 15% van het investeringsbedrag.
Lees ons artikel: 4 dingen om over na te denken bij de aankoop van uw eerste auto
Wat valt er onder de verzekering bij een lease auto?
Bij een leasecontract met operationele lease gaat het bijna altijd om een nieuwe lease auto. Bij elke auto is het wettelijk verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) af te sluiten. Deze verzekering wordt daarom sowieso afgesloten bij uw leasecontract.
De aansprakelijkheidsverzekering beschermt de verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid. De verzekering vergoedt lichamelijke en morele schade aan derden, maar ook aan goederen die door de verzekerde wordt veroorzaakt.
Lees ons artikel: Wat u moet weten alvorens u een autolening aangaat
Naast de wettelijk verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering bieden meeste leasecontracten een omniumverzekering (“alle risico’s” verzekering). De omniumverzekering is wel niet verplicht.
De voorwaarden van de omniumverzekering worden contractueel bepaald en hangen dus af van de contracten van uw verzekeraar. In feite zijn er drie verschillende dekkingen die een omniumverzekering kan bevatten:
- De materiële of eigen schade aan een voertuig: Bij deze vorm van dekking wordt de schade aan uw voertuig gedekt, of u nu wel of niet in fout bent.
- Brand en diefstal: Deze dekking zorgt voor de vergoeding van de schade aan het voertuig door brand of (poging tot) diefstal.
- Glasbreuk, natuurelementen en aanrijding door dieren: Deze dekking zorgt voor de vergoeding van de schade door glasbreuk van de voorruit en de zij- en achterruiten. Ook de schade veroorzaakt door natuurelementen (zoals storm en hagel) en door de aanrijding van dieren wordt vergoed.
Verder is het belangrijk om na te gaan of er ook een bestuurdersverzekering is afgesloten. Deze biedt de bestuurder vergoeding van lichamelijke schade, ook wanneer die verantwoordelijk voor een ongeval en dus niet op zijn wettelijke burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering beroep kan doen.
Ook kan het interessant zijn om een rechtsbijstandverzekering te hebben en een bijstands- en hulpverleningsdekking, maar ook deze zijn niet verplicht. De eerstgenoemde voorziet u van juridisch advies, bemiddelt en draagt indien nodig de kosten van een rechtszaak bij een conflict na een aanrijding. De bijstands- en hulpverleningsverzekering helpt u wanneer uw wagen niet meer rijdt, al dan niet door een ongeval.
Wat gebeurt er als mijn auto schade ondervindt?
Wanneer u uw auto schade ondervindt, is de reparatie van uw auto standaard verzekerd via de wettelijke BA verzekering. Alleen wanneer de schade veroorzaakt is door eigen schuld of een onbekende derde zal de franchise (vrijstelling van de verzekeraar voor het eigen risico van de verzekerde) ten laste van de verzekerde blijven.
De hoogte van de franchise bij leaseauto’s ligt echter niet vast, maar wordt bepaald in het leasecontract. Daar kunt u ook meer informatie vinden over de looptijd van het contract, het leasetarief en de regels met betrekking tot verzekeringen.
Twijfel niet om alle financiële instellingen te vergelijken om de autolening te vinden die het beste bij u past.