Een woning kopen ingewikkeld? Valt mee! Het proces stap voor stap uitgelegd in deze gids

|Posted by | Hypothecaire Lening
Tags: , , ,

Wie al huiseigenaar is, zal het ongetwijfeld beamen: bij de aankoop van een woning horen veel zaken waar je van tevoren geen besef van hebt. Je moet kiezen tussen een hypothecaire inschrijving en een hypothecair mandaat, een notaris inschakelen, bepalen of je een brandverzekering wilt en een behoorlijk bedrag aan registratierechten betalen.

Of je op dit moment actief woningen aan het bezichtigen bent, al een pand op het oog hebt of slechts droomt om ooit een eigen woning te kopen: wij maken het gehele proces inzichtelijk voor je. Dit artikel bevat een aantal tips, maar in onze handige gids leggen we alles stap voor stap uit. Download hier volledig gratis de gids.

Hoe financier je een woning?

Weinig mensen zullen hun woning zo uit eigen zak kunnen betalen. Vrijwel altijd moet je een hypothecaire lening afsluiten om (een deel van) de woning te kunnen betalen. Je kunt een dergelijke lening bij vrijwel alle banken of financiële instellingen in België afsluiten.

Geen enkele bank biedt exact hetzelfde: check van tevoren de voorwaarden gekoppeld aan een hypothecaire lening door onze simulatie te gebruiken. Zo weet je precies welke lening het beste bij jouw situatie aansluit.

Als je vervolgens een aanvraag doet bij een bank, zal ze onder meer je inkomen, uitgaven en eventuele schulden op een rijtje zetten. Het is voor een financiële instelling van belang om te weten of je de lening wel terug kunt betalen. Om het risico voor de bank te beperken, neemt ze het onroerend goed waarvoor je de lening aanvraagt, in onderpand (iets dat een bank kan verkopen bij wanbetalingen). Dit is de garantie dat de bank, wanneer je bijvoorbeeld in financiële problemen komt, het geleende geld terugkrijgt. Die garantie wordt de hypotheek genoemd.

Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden?

De prijs die voor je nieuwe droomhuis gevraagd wordt, is niet het bedrag wat je uiteindelijk zal betalen. Er komen immers nog meer kosten bij. Zo ben je verplicht om registratierechten te betalen. Dit is een vorm van belasting over de aankoopprijs van het onroerend goed die per Belgisch gewest verschilt. In Vlaanderen is het basistarief bijvoorbeeld lager dan in Wallonië of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wat je precies kwijt bent aan bijvoorbeeld notariskosten, btw en administratiekosten leggen we je in de gids aan de hand van een rekenvoorbeeld uit. Er wordt daarin een onderscheid gemaakt tussen woningen gelegen in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Als je een woning koopt, heb je de mogelijkheid om bijbehorende verzekeringen af te sluiten. Je bent hiertoe niet altijd verplicht, maar het is verstandig om de risico’s te kennen als je besluit om je woning niet te verzekeren tegen bijvoorbeeld brand of stormschade.

Die twee zaken worden gedekt door een brandverzekering. De dekking is overigens nog veel ruimer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan schade door overstromingen, hagel, of natuurrampen. Wat je per maand moet betalen om verzekerd te zijn, hangt onder meer af van het bouwjaar van het pand en de waarde van de inhoud van de woning (de spullen die bijvoorbeeld verloren zouden gaan bij een brand). Huurders zijn sinds 2019 in alle gewesten verplicht om deze verzekering te hebben. Voor woningeigenaren is het niet verplicht.

Een andere, veelvoorkomende verzekering voor huiseigenaren is een schuldsaldoverzekering. Deze wordt afgesloten om nabestaanden niet op te zadelen met het nog af te lossen bedrag van je hypothecaire lening wanneer je overlijdt voordat de lening volledig is terugbetaald. De bank of verzekeraar neemt dat bedrag op zich. Een schuldsaldoverzekering wordt altijd afgesloten in combinatie met een hypothecaire lening.

Overzicht woonleningen

Voor meer informatie over deze en andere zaken kan je onze woonleninggids downloaden. Het geeft een helder en zo volledig mogelijk overzicht van wat je te wachten staat wanneer je een woning koopt in België.

Avatar

Over Niels Saelens

Als content manager bij TopCompare.be volg ik alles wat er zich in de financiële wereld afspeelt van nabij op. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.