Uw eerste auto kopen

|Posted by | Leningen
Tags: , ,
Eerste auto kopen


GESPONSORD DOOR ING

Staat u te popelen om uw eerste auto te kopen? Ook als u nog geen rijbewijs hebt, kan die nieuwe wagen binnen handbereik zijn. Uw eerste auto kopen, vereist wel een aantal belangrijke keuzes. Wilt u bijvoorbeeld een nieuwe of tweedehands auto financieren? Worden het drie of vijf deuren? En wat is het budget? Wilt u een autolening gebruiken? TopCompare.be geeft een aantal handige tips.

1. Het rijbewijs

Hebt u nog geen papieren om de weg op te gaan? Geen paniek, u hebt in principe maar enkele maanden nodig om uw rijbewijs te behalen. Als u al droomt over uw toekomstige wagen, bedenk dan wel goed welke kosten dat allemaal met zich meebrengt. Uiteraard horen daar de kosten van de rijschool bij. U moet ongeveer € 1.100 neerleggen voor uw inschrijving, rijschoolverzekering, praktische rijlessen en examens. Om geld te besparen, kan u kiezen voor begeleid rijden omdat u dan alleen de theoretische en praktische examens hoeft te betalen. Kan u het bedrag niet in één keer ophoesten? Dan is een autolening misschien iets voor u.

2. Het model

U gaat een eerste auto kopen, maar haast en spoed is zelden goed. Stel uzelf dus eerst de vraag waar u de auto precies voor gaat gebruiken. Dit helpt om uw lijst met potentiële auto’s te verfijnen. Wordt het een stadsauto, compacte wagen, break, minivan, tweedehands, SUV of cabriolet? Ook het aantal deuren is van belang. Een vijfdeursauto is gewoonlijk handiger, maar ook duurder. Wat de brandstof betreft, moet u weten dat diesel interessanter wordt naarmate u meer kilometers rijdt per jaar. Tegenwoordig wordt het pas voordelig als u meer dan 30.000 km per jaar rijdt. Probeer ook te gaan voor een stevige wagen die tegen een stootje kan, maar die tegelijk zuinig rijdt zodat u kan besparen op brandstofkosten.

3. Nieuw of gebruikt

Als u een auto koopt, is het budget een bepalende factor voor het model en de leeftijd van de auto. Daarnaast hebt u de keuze uit twee opties: nieuw of tweedehands? In het eerste geval kan u de wagen volledig zelf configureren naar uw smaak en verlangens, bijvoorbeeld qua motor, kleur en andere opties. Daarentegen worden de levertijden steeds langer en nieuwe auto’s worden steeds duurder. Vandaar dat een tweedehands auto een interessante keuze is waar 90% van de jonge bestuurders ook voor kiezen. U kan in dit geval de auto en haar opties niet volledig zelf samenstellen, maar voor een eerste wagen is dat eigenlijk niet zo belangrijk.

4. De financiering

Uw eerste auto kopen kan op meerdere manieren. Gemiddeld leggen starters ongeveer € 2.000 neer voor een tweedehands auto. Als u voor een gloednieuw model gaat, moet u rekening houden met een veel groter budget. Grote kans dat uw spaarpot niet genoeg centen telt, vooral niet als u ook een omnium verzekering neemt om uw waardevolle aankoop te beschermen. U kan uw eerste auto kopen door gebruik te maken van een autolening, bijvoorbeeld van ING (één van de meest competitieve rentevoeten). Bereken vooraf hoeveel u maandelijks moet afbetalen zodat u de aflossing kan plannen.

Om de verzekering en de belastingen te betalen kan u gebruikmaken van een autolening tot 110% van de autowaarde. Financiële instellingen zoals de ING bieden vaak ook hun eigen verzekeringen. Houd bij de aankoop van uw auto specifiek rekening met de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting, de brandstofkosten, uw autoverzekering, de technische controle (jaarlijks € 30 tot € 60) en de verplichte veiligheidskit (ongeveer € 15).

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING.

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.