Eigen zaak starten – Iets voor u?

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

Eigen zaak starten

GESPONSORD DOOR ING

Is het tijd voor verandering in uw carrière? Een eigen zaak starten kan de frisse wind zijn waar u naar verlangt. Meer dan een miljoen Belgen hebben hetzelfde gedaan. TopCompare.be legt uit wat er zo aantrekkelijk is aan deze manier van werken.

Verander uw carrièreleven

Als u niet zo gemotiveerd bent voor uw werk, kan het tijd zijn voor verandering. Op zoek gaan naar een andere job kan een oplossing zijn, maar misschien is het bedrijf niet het probleem. Als u echte veranderingen wil zien, dan denkt u best ook eens na over ondernemerschap. Een eigen zaak starten betekent dat u de touwtjes in eigen handen neemt, waardoor u uw leven beter vorm kan geven. U kiest zelf wat uw activiteiten zijn en in welke sector uw bedrijf zich begeeft. Mocht u inspiratie willen, dan is het wellicht handig om te weten dat de meeste Belgische KMO’s actief zijn in de dienstensector, bouwsector, de kleinhandel en de industrie.

Creëer uw baan van nul

Het grote voordeel van een eigen zaak starten, is dat u uw eigen wensen uw bezigheden kan laten vormgeven. U bepaalt zelf de regels en uw agenda vult u zelf in. Of u in de ochtend of in de avond werkt, is helemaal aan u. Ook kan u gemakkelijk de ene dag meer werken en de andere dag weer minder. U hebt het zelf voor het zeggen, dus er is geen enkele controle van bovenaf. U kiest voor een aanpak die werkt en zorgt er zelf voor dat alles succesvol verloopt. De keerzijde is natuurlijk dat een uurtje meer of minder werken een directe impact kan hebben op het succes van uw onderneming, wat dan weer een verpletterende verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Dankzij de nieuwe verantwoordelijkheden kan u er ook op rekenen dat uw dagen veel minder voorspelbaar zullen worden. Elke dag bieden er zich nieuwe uitdagingen aan die u zelf moet oplossen. In de tussentijd leert u steeds bij en ontmoet u nieuwe mensen die u op weg helpen met uw project. Als uw project ook goed groeit, krijgt u ook een steeds beter gevoel bij uw nieuw professioneel leven.

Zorg voor de juiste omgeving

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: een zaak starten is een flinke opdracht, omdat u persoonlijk betrokken bent bij en verantwoordelijk bent voor het project. Daarom is het van belang dat u met de meest geschikte personen samenwerkt. U kiest voor mensen die u vertrouwt, die complementair zijn met u en die op die manier een toegevoegde waarde hebben binnen uw bedrijf. U weet het best wie er wel en niet geschikt is om uw plannen te verwezenlijken, dus laat u niet verleiden om te kiezen voor uw beste vriend of familielid als deze niet de beste bijdrage kunnen leveren voor uw bedrijf. Op start-up evenementen bijvoorbeeld is er voldoende gelegenheid om te netwerken en de juiste partner te vinden.

Dit avontuur is overigens een excellente manier om aan uzelf te werken. U leert niet alleen bij over uw vakgebied, maar ook over uzelf. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld opleidingen en ondernemersnetwerken, is een eigen zaak starten de perfecte gelegenheid om als professional én als persoon te groeien. U komt snel te weten wat uw sterktes en zwaktes zijn en u hebt de gelegenheid daar full-time aan te werken.

Weet waar u aan begint

Vergeet niet dat het opzetten van een bedrijf altijd gepaard gaat met hard werk. Als ondernemer zal u zeker opofferingen maken voor uw bedrijf. Als er iets verkeerd gaat, betekent dat al snel dat u de rest van de avond bezig bent om het op te lossen. Verder zijn er ook veel administratieve eisen waar u zich aan moet houden bij het starten van uw bedrijf. Zonder de juiste vergunning kan u niet aan de slag. Tenslotte zal uw salaris instabiel zijn, maar uiteraard komt daar verandering in zodra uw bedrijf rendabel wordt. Het is een geweldige ervaring, maar vanzelfsprekend is het ook een grote verantwoordelijkheid waar u goed over moet nadenken.

Voor verdere informatie kan u eventueel de website van ING voor starters raadplegen of contact opnemen met uw ING-bankier.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING.