8 tips om je energieverbruik deze winter te verminderen

|Posted by | Financiën

Tijdens hartje winter zijn werkelijk alle middelen goed om jezelf te beschermen tegen de koude. Het is jammer genoeg ook de periode waarin je energieverbruik alle records verbreekt. Wat kan je doen om niet uit het lood te worden geslagen bij het zien van je energiefactuur? Met enkele kleine, eenvoudige handelingen geraak je al een heel eind op weg. Ook een renovatie kan wonderen doen. TopCompare.be somt 8 tips op om je energieverbruik te doen dalen.

1. Verwarm je woonst op een slimme manier

Het is erg verleidelijk om ’s winters de radiatoren zo veel mogelijk aan te zetten. Houd in het achterhoofd dat uw verwarming zo’n 66% van uw energieverbruik vertegenwoordigt. Je kan er gelukkig ook voor kiezen om jezelf én je huis op een slimme manier warm te houden. Zet je thermostaat alvast een graad lager. Zorg er ook voor dat je alle deuren goed sluit om de warmte in de kamers te houden en zo je energieverbruik te laten afnemen.

2. Zet alle elektrische toestellen af

Wist je dat apparaten in stand-by stand nog steeds elektriciteit verbruiken? Passief energieverbruik neemt 3% van je factuur in beslag. Daarom is het beter om alle toestellen uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar om meerdere apparaten tegelijkertijd uit te schakelen. Zo doof je gemakkelijk alle toestellen wanneer je naar het werk of op vakantie vertrekt!

3. Controleer je energielabels

Tegenwoordig zijn alle elektronische apparaten uitgerust met een energielabel. Zo kan een huishoudtoestel worden ingedeeld op basis van zijn energie-efficiëntie. Toestellen met een A-label hebben een lager energieverbruik dan die met bijvoorbeeld een G-label. Geef daarom de voorkeur aan apparaten met labels tussen A en A+++. Zo kan je moeiteloos je energieverbruik beperken.

4. Focus op economische verlichting

Wist je dat je oude lampen en halogeenlampen bijzonder energie-intensief zijn? Een manier om je energieverbruik te verminderen, is om eenvoudigweg deze lampen te vervangen. Kies voor lampen met energielabel A of opteer voor LED-verlichting. Idealiter doet u steeds het licht achter u uit wanneer u een kamer verlaat. Ben je nogal vergeetachtig? Overweeg dan aanwezigheidsmelders: de lichten worden na een tijdje automatisch gedoofd wanneer niemand zich nog in de kamer bevindt. Je energieverbruik optimaliseren was nog nooit zo gemakkelijk!

5. Stel de temperatuur van je koelkast af

Je koelkast vergt een hoop energie. Zorg er dus voor dat je de temperatuur correct regelt. Wees zeker dat je de deur goed sluit na elke opening. Is dit niet het geval, dan duurt het extra lang vooraleer je koelkast opnieuw is afgekoeld. Zo neemt je energieverbruik al snel toe. Een extra trucje om het elektriciteitsverbruik te verminderen, is je koelkast ver weg van potentiële warmtebronnen (oven, kookplaten) zetten.

6. Bespaar op warm water

Wist je dat het nemen van een warm bad equivalent is aan gemiddeld 120 liter water? Dat is niet zomaar verwaarloosbaar. Geef dus de voorkeur aan: douches! Wil je wat extra tijd onder de douche doorbrengen na een dag in de kou zonder je schuldig te voelen? Koop een zuinige douchekop: Je waterverbruik wordt verminderd tot minder dan 50 liter water per douche.

7. Ga voor iets goedkopere alternatieven

Wil je je energieverbruik grondig optimaliseren? Er bestaan tal van alternatieve verwarmingsmethoden voor elektrische verwarming. Je huis op een duurzame manier verwarmen, helpt het energieverbruik tot een minimum te beperken. Zo zijn er onder andere de pelletketel, de warmwaterpomp of de zonneboiler.

8. Investeer in een duurzaam huis

Op een duurzame manier geld besparen, kan renovatiewerken voor je huis inhouden. Denk hierbij aan het grondig evalueren van de isolatie van je woonst. Misschien denk je aan financiering? Overweeg groene leningen die gericht zijn op het financieren van duurzame, milieuvriendelijke projecten voor je huis. Door je energieverbruik op lange termijn te verminderen, verhogen deze renovaties tegelijkertijd de waarde van je woning.