Energiezuinig verwarmen: 4 tips om op uw verwarmingskosten te verlagen

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

energiezuinig

De winter is nabij! We weten allemaal dat tijdens deze periode van het jaar de verwarmingsfacturen enkel zullen toenemen. Als u deze kosten niet had ingepland in uw budget, dan zou het kunnen dat u op het einde van de maand voor verrassingen komt te staan. Hier vindt u 4 tips om energiezuinig te verwarmen.

1. Stel de juiste temperatuur in om energiezuinig te verwarmen

De aanbevolen temperatuur in uw woning bedraagt 19 graden (met een dikke trui). Deze temperatuur zal waarschijnlijk niet iedereen bevallen. Zeker als de lucht in uw woning vochtig is, zal die temperatuur nog kouder aanvoelen. In de slaapkamer zou een temperatuur tussen de 16 en 17 graden genoeg moeten zijn, onder het donsdeken zal u minder last hebben van de kou. Als u niet goed tegen de kou kunt, kunt u de temperatuur van elke kamen natuurlijk zelf regelen zoals u wil. Hierbij dient u wel rekening te houden met het feit dat één extra graad 7% meer verbruik betekent. Aan u de keuze!

Lees ons artikel: 9 makkelijke tips om uw energierekening te verlagen

2. Denk eraan om uw toestellen regelmatig te kuisen

Indien uw woning via een schoorsteen, radiatoren, mazout- of steenkoolverwarming wordt verwarmd is het van zeer groot belang dat uw toestellen regelmatig een deftige kuisbeurt krijgen. Een regelmatige kuisbeurt zal ertoe leiden dat uw toestellen tot 12% meer rendement kunnen halen.

Indien uw toestellen niet regelmatig worden onderhouden, dan kan uw veiligheid en gezondheid ook in het gedrang komen. Als uw schoorsteen te hard beschadigd is, bestaat de kans dat een brand zal optreden waarbij er giftige gassen vrij kunnen komen. Laat uw toestellen dus regelmatig controleren en onderhouden door een gespecialiseerde technieker.

Waartoe bent u verplicht in België?

  • Gasverwarming: De regelgeving met betrekking tot het onderhoud van uw toestellen is geregionaliseerd. In Wallonië en Brussel bent u verplicht om elke drie jaar uw installatie te laten controleren. In Vlaanderen dient u dit om de twee jaar te doen waarbij het reinigen van de afvoerleiding voor de verbrandingsgassen van uw schoorsteen ook verplicht is.
  • Bij boilers die meer dan 15 jaar oud zijn moet er een verplichte audit gebeuren in de drie gewesten.
  • Een mazoutketel moet jaarlijks gecontroleerd worden in de drie gewesten. Dit zal u tussen de € 130 en € 220 kosten.
  • In België bent u niet verplicht om uw schoorsteen te laten vegen.

3. Kies het juiste systeem om energiezuinig te verwarmen

U hebt waarschijnlijk al ondervonden dat er verschillende verwarmingssystemen bestaan. U hebt de keuze tussen mazout-, gas-, elektriciteits- of houtverwarming. Aarzel niet om al deze systemen te vergelijken met als doel zoveel mogelijk geld te besparen.

Als u voor een mazoutverwarming opteert, zal uw kredietkaart u toelaten om enkele euro’s te besparen. Bij de kredietkaart van Beobank Q8 World MasterCard geniet u van een cashback van 2% op de mazout bij Q8 Mazout.

Zie hier de voordelen voor uw portemonnee van elk verwarmingssysteem. De prijzen van mazout zijn in het algemeen competitief. Anderzijds liggen de tarieven van gasverwarming meestal vast of in sommige gevallen variëren die, maar u kunt hierbij wel genieten van een energiepremie. Elektrische verwarming zal in de meeste gevallen duurder uitkomen.

Tot slot zal houtverwarming het goedkoopste uitkomen, waarbij u meer dan € 1.000 per jaar kunt besparen in vergelijking met mazoutverwarming.

4. Een lening verkrijgen om energiezuinig te verwarmen

Als uw woning slecht geïsoleerd is, zal u waarschijnlijk een groot percentage warmteverlies ondervinden. Om u een idee te geven: het dak is verantwoordelijk voor 30% verlies, de muren tellen voor 25%, de ramen voor 15%, de onderste verdieping en de thermische bruggen elk voor 5%. Bij slechte isolatie zal de warmte snel verdwijnen, hoeveel u ook stookt.

De oplossing hiervoor is om renovatiewerken uit te voeren aan uw woning. Als u hier de middelen niet voor hebt, kunt u altijd een groene lening aanvragen. Omdat deze werken milieuvriendelijk zijn, zullen de intrestvoeten op deze soort leningen lager liggen dan bij een klassieke renovatielening. Dit lijkt misschien een dure investering, maar op de lange termijn zal dit u veel geld besparen op uw energiefactuur.

Lees ons artikel: Alles wat u moet weten over een lening voor renovatie of eco project

Aarzel niet om alle financiële instellingen te vergelijken om de interessantste groene lening te vinden.
U kunt trouwens groene leningen krijgen in Vlaanderen, energiepremies in Wallonië of van fiscale voordelen genieten voor uw renovatiewerken.

Lees ons artikel: 6 tips om uw leningsaanvraag te optimaliseren

Om deze winter zo energiezuinig mogelijk te verwarmen, hopen wij dat u rekening houdt met ons advies!

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!