Energiezuinig: zonnepanelen of dakisolatie?

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

Energiezuinig

U wil investeren in zonnepanelen of in de isolatie van uw dak om uw energiefacturen te verlagen? Deze twee projecten zijn beide rendabel op 20 jaar maar goed georiënteerde zonnepanelen zijn altijd meer rendabel.

Zonnepanelen zijn rendabel na 5 jaar in het Brussels gewest, na 7 jaar in Wallonië en na 16 jaar in Vlaanderen. De thermische isolatie van het dak van uw woning daarentegen is pas rendabel na 17 jaar in het Brussels gewest en na 20 jaar in Vlaanderen en Wallonië.

Hernieuwbare energieën voor besparingen

Er zijn vandaag talrijke manieren om energie te besparen. Naast het feit dat er steeds grotere wereldwijde sensibilisatie is voor de bescherming van onze planeet, zoals door het organiseren van de COP21, is het ook mogelijk om aanzienlijke besparingen te realiseren en zo uw uitgaven te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om uw energiefacturen te verlagen. U kunt uw woning renoveren zodat deze minder energie verbruikt of u kunt in duurzame of minder verbruikende energiebronnen investeren zoals zonnepanelen. Maar welke van deze twee is nu het voordeligst voor een gemiddeld gezin?

DakisolatieZonnepanelen
Rendabel naRendement op 20 jaarRendabel naRendement op 20 jaar
Brussel17 jaar1,11%5 jaar6,3%
Wallonië20 jaar0,13%7 jaar7,1%
Vlaanderen20 jaar0,25%16 jaar1,9%


I. Ecologische renovatie van uw woning

Een investering van ongeveer €7.900 in isolatiewerken aan uw dak (afgewerkte zolderkamer) zal uw energiefactuur met ongeveer 30% verlagen en zal rendabel zijn na 17 à 20 jaar; sneller rendabel in Brussel dankzij de subsidies.

De belangrijkste energiekosten bij huishoudens zijn gelinkt aan verwarming. Isolatie is dus het belangrijkste punt dat uw aandacht verdient bij de renovatie van uw woning. Dit zal uw verbruik aan gas of elektriciteit verminderen en dus uw facturen verlagen. Het dak is de grootste oorzaak van warmteverlies waardoor warme lucht kan ontsnappen in de winter en externe warmte overmatig binnenkomt in de zomer. De verliezen door het dak vormen tussen de 25 à 30% van de totale verliezen.

Een gemiddeld gezin van 3 personen in België verbruikt gemiddeld 15.720 kWh per jaar aan verwarming en warm water. Dankzij de investering in thermische isolatie van het dak van hun woning kan dit het gezin een besparing van energieverbruik van ongeveer 30% opleveren wat dus neerkomt op een verbruik van minder dan 10.000 kWh per jaar. De isolatie van het dak van aan de binnenkant en afwerking in gyproc zou ongeveer €7.900 (geïnstalleerd door een aannemer) kosten voor een woning met een gemiddelde dakoppervlakte oppervlakte van 88 m2.

Een investering van €7.900 in dergelijk project zal pas rendabel zijn na 17 à 20 jaar. Voor een gemiddeld gezin bedraagt de jaarlijkse besparing op de gasfactuur tussen €292 en €490 de eerste 20 jaar rekening houdend met de stijgende kosten van energie, wat dus neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse besparing van €383.

Vanaf wanneer is het profitabel

Gezien het feit dat de subsidies voor de isolatie van daken verschilt per regio, varieert de rentabiliteit eveneens:

  • In Brussel is uw investering rendabel na 17 jaar : De gemiddelde premie bedraagt 20€/m2. De premie die u ontvangt voor de isolatie van het dak van uw woning kan dus tot €1.755 oplopen voor een dakoppervlakte van 88 m2 wat dus een grote bijdrage levert bij het financieren van een ecologische renovatie. Het rendement van een investering van €7.900 bevindt zich rond de 1,11% op 20 jaar.
  • In Vlaanderen is uw investering rendabel na 20 jaar : U kunt genieten van een premie van ongeveer 6 à €8 per m2. Voor de isolatie van een dakoppervlakte van 88 m2 kan de premie dus oplopen tot €614. Het rendement van een investering van €7.900 bevindt zich rond de 0,25% op 20 jaar.
  • In Wallonië is uw investering rendabel na 20 jaar : U kunt genieten van een premie van 5€/m2, de premie is wel gelimiteerd tot de isolatie van een maximale totale oppervlakte van 100m2. Zo kunt u dus genieten van een premie van €439. Het rendement van een investering van €7.900 bevindt zich rond de 0,13% op 20 jaar.

II. Investeer in zonnepanelen

Een investering van €8.000 in 100% efficiënte zonnepanelen heeft een gemiddeld rendement van 4,4% op 20 jaar, met een hoger rendement in Brussel en Wallonië.

Zonnepanelen zijn over het algemeen een uitstekende investering voor de toekomst. Ze maken het u mogelijk om, na hun kostprijs te hebben teruggewonnen, te genieten van gratis energie na aftrek van bepaalde regionale taksen en u vervuilt het milieu minder.

De initiële investering in zonnepanelen is aanzienlijk. Zo wordt de investering nodig voor een gemiddeld gezin van 3 personen dat 3.500 kWh verbruikt, geschat op €8.000 (kostprijs van zonnepanelen met een kracht van 4 kWp[9] om een verbruik van 3.500 kWh te dekken). Wanneer u een investering van €8.000 doet, zal uw rendement en uw terugverdientijd anders zijn afhankelijk van de regio.

Hoe mijn gewest mij ondersteunt

In Wallonië

In Wallonië geniet u van Qualiwatt premies, de hoogte hiervan hangt af van uw netbeheerder en het gemiddelde in 2017 bedraagt 532€/jaar. U kunt gedurende de eerste 5 jaar van uw investering genieten van deze premies. De zonnepanelen leveren een jaarlijkse besparing op van €780, het rendement van een investering van €8.000 situeert zich rond de 5,1% op 20 jaar indien uw zonnepanelen 100% efficiënt zijn dankzij een perfecte oriëntatie en helling. Een project zoals dit zal in Wallonië dus rendabel zijn vanaf het einde van het 7de jaar, u moet evenwel nog rekening houden met de vervanging van de frequentieregelaar voor €1.200 na ongeveer 10 jaar. Merk op dat vanaf 1 januari 2019 Wallonië een jaarlijkse belasting wilt heffen op eigenaars van fotovoltaïsche zonnepanelen voor hun daadwerkelijke gebruik van het net. Indien deze wet wordt aangenomen, zal dit logischerwijs een invloed hebben op het rendement van zonnepanelen.

In Brussel

In Brussel wordt u dankzij groene stroomcertificaten ondersteund bij de aanschaf van zonnepanelen. Deze bedragen 893€/jaar gedurende 10 jaar voor een installatie die een gebruik van 4kWp kan dekken. Een investering van €8.000 in zonnepanelen geeft een jaarlijkse besparing van €763 en biedt een rendement van 6,3% indien de oriëntatie en helling van de zonnepanelen optimaal is. De investering zal rendabel zijn vanaf het 5de jaar, de kost van de frequentieregelaar (€1.200) moet opnieuw evenwel nog worden betaald rond het 10de.

In Vlaanderen

In tegenstelling tot het Waalse en Brusselse gewest zijn er tegenwoordig in Vlaanderen geen premies meer voor de investering in zonnepanelen. Meer nog, er is zelfs een distributienettarief op de zelf gecreëerde energie, namelijk het Prosumententarief. De hoogte van dit tarief hangt af van uw leverancier en kan in 2017 gemiddeld oplopen tot 104€/kWp/jaar. De zonnepanelen leveren een jaarlijkse besparing op van €500, het rendement op een investering van €8.000 bedraagt zo 1,9% op 20 jaar indien de zonnepanelen ieder jaar 100% efficiënt werken. Hierdoor zal dit project in Vlaanderen rendabel zijn op het einde van het 16de jaar.