Familiebudget: tips voor een groot gezin

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

familiebudget

GESPONSORD DOOR ING

Als u een gezin hebt met drie of meer kinderen, dan wordt dit beschouwd als een groot gezin. Om te zorgen voor een gezond familiebudget als grote familie moet u vaak behoorlijk manoeuvreren. Vandaar dat TopCompare.be enkele handige tips geeft om meer te besparen en zo meer over te houden voor belangrijke zaken en leuke activiteiten.

Let op uw energiekosten

Per persoon betaalt u vaak erg veel om het huis warm, licht en functioneel te houden. Denk daarom eens goed na over een investering in groene energie, bijvoorbeeld met dakisolatie of zonnepanelen. Dit kan eerst flink geld kosten, maar op de lange termijn zal u veel geld besparen. Daarnaast kan u uiteraard ook besparen door uw waterverbruik te verminderen en door minder of zuinigere elektronische apparatuur te gebruiken.

Vergeet niet dat zelfs kleine gewoontes een groot verschil kunnen maken. Trek bijvoorbeeld warme kleding aan, doe vaker het licht uit als u een kamer verlaat, ga minder vaak in bad en beperk uw tijd onder de douche. Als de rest van uw gezin uw voorbeeld volgt, zal u het verschil op uw rekening zeker merken.

Let op:
U kan groene leningen met competitieve rentevoeten aanvragen om zo uw investering in energiebesparing te betalen.

Geniet van groepskorting

Voor leuke activiteiten, zoals samen naar de film gaan, is het verstandig om gebruik te maken van groepskortingen. Veel bedrijven bieden groepskortingen, soms specifiek voor grote gezinnen. Bekijk de website van uw bestemming vooraf en zoek naar kortingsmogelijkheden en familie evenementen.

Een ander belangrijk element is vervoer, waar u als groot gezin flink kunt op besparen. Zo biedt de NMBS een speciale korting van maar liefst 50% voor grote gezinnen. Bij ander openbaar vervoer kan u ook geld besparen dankzij de voordelige familietarieven. Als u vliegt met Brussels Airlines kunnen uw kinderen onder 11 jaar ook genieten van 20% korting dankzij de b.family-tarieven. Voor uw kinderen tussen 0 en 2 jaar betaalt u zelfs 90% minder!

Koop voordelig

Voordat u iets koopt is het altijd verstandig om vooraf precies te beslissen wat u nodig hebt en vervolgens alleen te kopen wat u hebt opgeschreven. Zo gaat u niet over u familiebudget. Als u daarnaast ook aanbiedingen in de gaten houdt, kunt u nog goedkoper af zijn en geld besparen. Als u tenslotte een tuintje hebt, dan kan u dit gebruiken om zelf groenten te kweken.

Voor kleding geldt hetzelfde als bij andere boodschappen. Plan vooraf wat er nodig is, hoeveel u bereid bent om uit te geven en zoek naar solden. Onderschat ook niet de waarde van tweedehands kleding of zelfs tweedehands boeken. Het verschil in kwaliteit met nieuwkoop is vaak niet of nauwelijks te merken.

Vraag om sociale hulp

Als groot gezin hebt u recht op verschillende vormen van sociale hulp. Met 3 kinderen kunt u een kortingskaart Grote Gezinnen aanvragen bij het lokale gemeentebestuur. Hetzelfde geldt voor gezinnen met 2 kinderen als één van de kinderen een handicap heeft. Eenmaal erkend, hebt u recht op kortingen bij openbaarvervoermaatschappijen zoals NMBS in Vlaanderen of TEC in Wallonië. Ook bestaat er in Brussel korting voor het MIVB-netwerk.

Als groot gezin kan de kinderbijslag oplopen tot € 254,40. In Vlaanderen zijn er plannen om dit in 2019 aan te passen, waardoor u per kind €160 zal krijgen. In dat geval komt er een maandelijkse sociale toeslag bij van € 50 tot € 80, wat afhangt van uw gezinsinkomen en de grootte van het gezin. In augustus krijgt u jaarlijks bovendien een schoolpremie. Deze schoolpremie bedraagt € 20,40 tot € 81,60, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Controleer uw familiebudget

Met een gratis bankrekening is het mogelijk om uw geldzaken zonder kosten te vereenvoudigen. Zo kan u onder andere permanente opdrachten activeren zodat u nooit te laat bent met belangrijke betalingen. Dit soort handelingen worden nog makkelijk door gebruik te maken van bank applicaties. Zo kan ING smart banking u helpen om uw familiebudget overzichtelijker te maken. Ook kunt u gebruik maken van ons budget formulier om uw budget nog beter te beheren!

Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget te beheren

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING.

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.