Financieel advies dat je niet op school leert

|Posted by | Leningen, Lifestyle
Tags: , , ,
financieel advies

Je bent net afgestudeerd en gaat van start op de arbeidsmarkt? Je zal een inkomen ontvangen, meer uitgeven en natuurlijk ook facturen moeten betalen. Hier geven wij ons financieel advies dat je waarschijnlijk niet hebt geleerd op de universiteit of hogeschool, maar dat je wel zal helpen in deze nieuwe levensfase.

1. Volg jouw financiën goed op

Om jouw financieel vermogen te optimaliseren en jouw financiën gezonder te maken, is het noodzakelijk om deze regelmatig op te volgen. Je moet jouw inkomsten en uitgaven goed in kaart brengen om vervolgens een duidelijk budget te kunnen opstellen en jouw geld correct te kunnen beheren. Om je hiermee te helpen, kan je gebruik maken van de apps van jouw eigen bank of van apps voor budgetbeheer.

Het beheer van jouw financiën is van groot belang. Wat overblijft nadat je jouw inkomen hebt ontvangen en jouw facturen hebt betaald is zeer belangrijk. Hier zal de bank rekening mee houden wanneer je een leningsaanvraag indient. Je kan dit overblijvend bedrag besteden aan hobby’s, je kan het sparen, etc.

2. Leen niet om jouw schulden terug te betalen

Je moet jou goed informeren over de risico’s van het misbruik van kredieten. Indien Je nog een lening moet afbetalen, wordt het niet aangeraden om opnieuw te lenen om deze laatste te kunnen terugbetalen. In dit geval heb je twee leningen die je moet terugbetalen met de bijhorende intresten. Dit kan leiden tot een moeilijke financiële situatie en zelfs tot een zware schuldoverlast.

Het is beter om te leren leven met de beschikbare middelen en enkel een lening aan te vragen voor de financiering van serieuze en geplande projecten, alsook het onderscheid te maken tussen goede en slechte schulden.
Bovendien kan je gebruik maken van onze vergelijkingstool om te zien welke lening je het best aanvraagt om jouw projecten te realiseren.

3. Begin te sparen

Wanneer je begint aan jouw eerste job, is het belangrijk om reeds te beginnen sparen voor jouw toekomst. Met het gespaarde geld zal je vervolgens kunnen investeren of bepaalde projecten of dromen kunnen waarmaken.

Kies dus de juiste spaar- en/of investeringsproducten. Je hebt de keuze tussen:

  • Een spaarrekening: dit kan een spaarrekening voor jongeren, een klassieke spaarrekening of een alternatieve spaarrekening zijn. Je kan geld opzij zetten en terug opnemen wanneer je het nodig hebt. In ruil zal jouw bank je een vergoeding uitbetalen, zijnde de interesten (in functie van hun bedrag zal je mogelijk een roerende voorheffing moeten betalen). Je kan jouw geld dus min of meer laten aangroeien over de jaren heen volgens de geldende rentevoeten. Naast deze interesten, kan je ook een getrouwheidspremie ontvangen voor het geld dat minstens 12 maanden op jouw rekening blijft staan vanaf de eerste storting.
  • Een termijnrekening: dit is een beleggingsproduct waarvan de termijn op voorhand wordt bepaald. In principe leen je een bepaald bedrag aan de bank gedurende een bepaalde periode (vooraf bepaald) waarvoor de bank je een vergoeding uitbetaalt. Naargelang het bedrag van de interesten, zal je mogelijk een roerende voorheffing moeten betalen. Jouw geld beleggen op een termijnrekening brengt meestal meer op dan op een spaarrekening, aangezien de interesten hoger zijn. Er zullen je wel kosten aangerekend worden indien je vervroegd jouw geld terug wenst. Het is dus belangrijk dat je er zeker van bent dat je dit geld niet nodig zal hebben op korte termijn.

4. Denk aan jouw pensioen

Op school leer je niet om aan jouw pensioen te denken. Nochtans is het belangrijk om er zo snel mogelijk aan te denken. Een pensioeninkomen is vaak niet voldoende om  de levensstandaard die je gewoon was vóór jouw pensioen, vol te houden. Hoe sneller je begint met sparen voor jouw pensioen, hoe beter je een goed pensioen veilig stelt. Je kan kiezen tussen één van de volgende financiële producten:

  • Tak 21 levensverzekering: dit is een financieel product dat je toelaat om een verzekerd en risicoloos kapitaal op te bouwen. Dit kapitaal kan je gebruiken als aanvulling op jouw pensioen. Om te kunnen genieten van deze verzekering moet je één of meerdere premies betalen (varieert naargelang het contract). Bij de laatste betaling zal de verzekeraar jouw betaalde premies (verminderd met de kosten) terugbetalen, alsook het gegarandeerd rendement (interesten) en een eventuele winstdeling.
  • Tak 23 levensverzekering: dit is een levensverzekering dat gelinkt is aan investeringsfondsen, zonder garantie. Dit financieel product houdt meer risico’s in aangezien het kapitaal en het rendement afhangen van de investeringsfondsen die op een negatief of positief resultaat kunnen uitdraaien. Aangezien er meer risico’s zijn, is het potentieel rendement ook hoger maar niet gegarandeerd. Je moet dus heel voorzichtig zijn en niet jouw volledig spaarvermogen in deze verzekering zetten.

5. Blijf op de hoogte van ons financieel advies

Het is ook belangrijk om je dagelijks te informeren over jouw persoonlijke financiën en nieuw financieel advies te volgen om te besparen. Volg onze blog en bekijk onze website.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.