Financieel verstandige kinderen: spaargeld en meer

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

spaargeld kinderen

Ouders met kinderen moeten niet alleen op hun eigen financiën letten, maar ook op de financiën van hun kinderen. U kunt het best zo vroeg mogelijk denken aan het spaargeld van uw kinderen. De manier waarop kinderen omgaan met het klein beetje geld waar ze over beschikken kan namelijk een grote invloed hebben op hun toekomstige gedrag. TopCompare.be legt uit waar u vooral op moet letten om een kind financieel verstandig op te voeden.

Begin bij uzelf

Psychologisch onderzoek wijst keer op keer uit dat kinderen op vele manieren in de voetsporen van hun ouders treden. Als een ouder veel rookt, drinkt of eet, zullen de kinderen vaak hetzelfde doen. Het is vaak moeilijk om dit in te zien voor zowel de ouders als de kinderen, maar vrijwel alle statistieken wijzen op een sterke correlatie tussen de gewoontes van ouders en de latere gewoontes van kinderen. Dit geldt ook voor financiële gewoontes. Als u vaak schulden heeft of veel geld verspilt aan spullen die u eigenlijk niet nodig heeft, dan kan dit uw kind op korte en lange termijn beïnvloeden.

Bij de opvoeding van uw kind moet u dus eerst kijken naar uzelf voordat u advies en lessen probeert door te geven aan uw kinderen. Probeer een goed rolmodel te zijn en zorg ervoor dat uw eigen zaken in orde zijn. Betaal uw schulden dus zo snel mogelijk af, probeer geen geld uit te geven dat u eigenlijk niet heeft en zorg ervoor dat u genoeg geld spaart om overal op voorbereid te zijn.

Lees ons artikel: Tips voor een gezond financieel plan

Zakgeld

Er zijn vele opvattingen over zakgeld. Sommige ouders geven niets, sommige ouders geven alleen geld als het nodig is en anderen geven periodiek een klein bedrag zodat de kinderen zo snel mogelijk leren omgaan met geld. In principe is geen van deze drie opties verkeerd. Het belangrijkste aspect is consistentie en een goed doordacht plan. Het geven van zakgeld stelt weinig voor als de kinderen toch alles gratis krijgen wanneer ze er om vragen. Neem ook in gedachten hoe de vrienden of klasgenoten van uw kind worden opgevoed. U kunt alsnog een ander systeem gebruiken, maar vraag uzelf af of de verschillen onnodig kunnen leiden tot verwarring voor de kinderen.

Bedenk ook vooraf waar het kind het geld voor zal gebruiken. Uiteraard is een van de belangrijkste aspecten bij een goede financiële opvoeding dat u het kind aanleert om te sparen. Als een kind zakgeld krijgt, dan kunnen de ouders bepaalde doelen voor hem of haar opstellen. In plaats van dat de ouders speelgoed kopen, moet het kind ervoor sparen. Zo kan het kind leren om geen onnodige aankopen te doen, is er geduld vereist en het kind zal de waarde van verschillende voorwerpen beter begrijpen. Als u geen zakgeld geeft kunt u alsnog geduld en waarde aanleren door spullen niet te kopen maar enkele weken of maanden te wachten, afhankelijk van de kosten.

Verder helpt het om uw kinderen ook benodigdheden te laten kopen. Zo zegt het Belgische Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek dat de meeste ouders de volledige kosten van vakanties, kleding, verzorging, sport en hobby’s betalen. Als het kind ouder dan achttien is, worden ook dure aankopen zoals een rijbewijs, auto of brommer veelal door ouders betaald.

Volgens het Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek is het resultaat dat de kinderen en jongvolwassenen een verkeerd beeld van geld krijgen. Ze kunnen namelijk al hun geld uitgeven aan luxe en plezier. Vandaar dat het wordt geadviseerd hen nog voor de volwassenheid grotendeels verantwoordelijk te maken voor de aankoop van zijn of haar kleding.

Spaargeld kinderen

Lees ons artikel: Zakgeld: hoeveel, op welke leeftijd en hoe?

Spaargeld voor kinderen op spaarrekening

Zes op de 10 jongeren ontvangt zijn zakgeld niet cash, maar op een spaarrekening of eventueel op een kredietkaart. In dit geval heeft u meerdere opties. U kunt kiezen tussen een spaarrekening op uw eigen naam of een spaarrekening op naam van uw kind. De voordelen en nadelen zijn vrij logisch. Als u een rekening op eigen naam gebruikt, kunt u het spaargeld in geval van nood zelf gebruiken.

Als u een spaarrekening op naam van uw kind opent, dan geniet u van iets hogere rente dan bij een normale spaarrekening. De rekening is wel eigendom van het kind, waardoor u in principe niet meer bij het spaargeld kan. In het geval van een echtscheiding zou dit goed uitkomen voor het kind. Er kan dan geen dispuut kan ontstaan over de verdeling van het geld tussen echtgenoten. Het geld van uw kind kan ook niet zomaar worden overgeschreven zonder toestemming van een vrederechter. Toch accepteren de meeste banken het als spaargeld van kinderen wordt overgeschreven naar de ouders. Dit kan per bank verschillend, dus het is altijd verstandig om de voorwaarden vooraf met uw financiële instelling te bespreken.

Mocht u een kredietkaart overwegen voor uw kind, dan is een prepaid kaart een logische keuze. Met dit soort kredietkaarten moet het geld eerst worden overgeschreven vooraleer uw kind het kan uitgeven. De kaart kan dus wekelijks of maandelijks worden opgeladen en uw kind kan nooit meer dan dit bedrag besteden. Om het kostenplaatje van de kaart te kennen, kijk naast de jaarlijkse bijdrage ook naar eventuele activatie- of laadkosten. Zo biedt Hello bank! met de Hello prepaid een gratis prepaid kaart als onderdeel van een interessant basis bankpakket met zicht- en spaarrekening en bankkaart op maat van jongeren, maar moet u wel eenmalig €25 activatiekosten betalen.