Geen Autosalon in 2021, maar wél deals op autoleningen

|Posted by | Auto, Leningen, Nieuws
Tags: ,

Het Autosalon is een vaste waarde in België. Elk jaar verlagen banken de rente van hun autoleningen in de aanloop naar het Autosalon en heel wat personen maken gebruik van deze goede tarieven. Dit jaar vindt de beurs vanwege de coronamaatregelen niet plaats en wordt deze uitgesteld tot 2022. Wie binnenkort een auto wil kopen, hoeft echter niet met de handen in het haar te zitten. Ook in 2021 kun je namelijk genieten van speciale saloncondities bij verschillende Belgische banken.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de rentevoeten tijdens de periode van het Autosalon en de standaardrente, zowel dit jaar als de afgelopen jaren.

De laagste rente voor een autolening tijdens het Autosalon is te vinden bij Beobank. Net zoals de afgelopen jaren is de rentevoet met maar liefst de helft verlaagd. Ook AXA Bank, KBC en Crelan bieden zeer gunstige tarieven. Opvallend is dat de rente bij sommige banken, zoals bij KBC, Crelan en Belfius, lager ligt dan vorig jaar. Bij BNP Paribas Fortis is de rentevoet dan weer hoger dan in 2020. 

De afgelopen drie jaar zijn de tarieven gemiddeld met een derde gedaald (-33,8% in 2020, -31,8% in 2019 (percentage zonder Cetelem, dat in 2019 geen speciaal tarief bood) en -35% in 2018). Ook dit jaar zet deze trend zet zich voort. Er is sprake van een gemiddelde daling van 33,1%.

Focus op groen

We zien in ons land steeds meer milieuvriendelijke auto’s in het straatbeeld. In 2019 was 2% van de personenwagens een plug-in hybride, terwijl dat aandeel in 2020 bijna 5% bedraagt (cijfers afkomstig van Milieuvriendelijke Voertuigen Vlaanderen). Het is dan ook niet verwonderlijk dat banken hierop inspelen voor hun saloncondities. Zo lanceerde BNP Paribas Fortis de gunstige autolening voor groene voertuigen in 2018, in 2019 volgde ook AXA Bank en in 2020 begon ook KBC dit soort leningen aan te bieden.

Om ecologische auto’s aan te moedigen, biedt Argenta in 2021 een rente van 0,85% in plaats van 1,10% voor milieuvriendelijke wagens. Bij BNP Paribas Fortis kun je een autolening krijgen met een rentevoet van 0,75% in plaats van 0,99% om een elektrische auto of plug-in hybride te kopen. Ook ING biedt 0,99%, in plaats van 1,15%. KBC biedt leningen voor milieuvriendelijke wagens tegen 0,69% in plaats van 0,89% en bij Belfius bedraagt de rentevoet voor dit type wagens 0,69% in plaats van 0,95% tijdens de periode van het Autosalon. De laagste rentevoet vind je bij AXA Bank: 0,68% in plaats van 0,87%.

Tweedehandswagens vallen meestal uit de boot

Voor nieuwe wagens zijn er heel wat voordelen tijdens de periode van het Autosalon, maar kun je ook profiteren van betere tarieven voor tweedehandswagens? Meestal is dat jammer genoeg niet het geval. AXA Bank is een uitzondering: zij verlagen de rente voor een tweedehands voertuig van 3,85% naar 0,95%. Andere banken passen hun autoleningen voor tweedehandswagens echter niet aan. 

De reden hiervoor is niet ver te zoeken: tweedehandsauto’s vormen een groter risico voor banken, omdat de waarde van een tweedehandswagen als onderpand minder stabiel is dan een nieuwe auto. Denk bijvoorbeeld aan de veranderende milieunormen: deze kunnen ervoor zorgen dat een wagen zijn waarde verliest.

Haal het meeste uit de saloncondities

De periode waarin het Autosalon plaatsvindt, is de ideale periode om een wagen te kopen. Je kunt niet alleen profiteren van een lagere rentevoet bij banken, maar ook automerken bieden gunstige tarieven aan. Daarnaast geldt over het algemeen dat je beter een auto koopt in januari dan in december. Door één maand te wachten met je aankoop “win” je namelijk een jaar. Je doet dus zeker voordeel door in het begin van het jaar een nieuwe wagen te kopen en niet te wachten tot het einde van het jaar. De meeste banken hervatten hun gebruikelijke rente meestal eind februari of begin maart.

Kortom: vergelijk verschillende banken en vraag je autolening nu aan.

Avatar

Over Amina Jedidi

Reizen, literatuur en personal finance zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je zo geld kunt besparen.