Geldverspilling: val niet voor deze 6 financiële mythes

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

Geldverspilling

Laten we eerlijk zijn, iedereen wil rijk worden. Helaas zijn er meerdere financiële mythes die vaak als harde feiten worden gezien. Het letterlijk opvolgen van deze mythes kan grote geldverspilling tot gevolg hebben.

Dit zijn de 6 ergste misvattingen over persoonlijke financiën:

1. Hoger onderwijs betekent rijkdom

Een beter diploma kan inderdaad zorgen voor meer geld, maar het biedt zeker geen garantie op rijkdom. Met een laag loon of zonder baan kan u alsnog rijk worden. Denk aan:

  • Werknemers met een laag loon, maar hoge commissieinkomsten
  • Ondernemers die met weinig geld een bloeiend bedrijf kunnen uitbouwen
  • Slimme investeerders op de aandelenmarkt of in andere winstgevende projecten

Gemiddeld klopt het dat mensen met studies van een hoger niveau meer verdienen. Toch is het ook mogelijk om rijk te worden zonder diploma, dus een lage opleiding betekent niet dat u geen kans meer heeft op een mooie financiële toekomst.

2. Sparen in plaats van investeren betekent financieel succes

Sparen is een belangrijk onderdeel van gezonde financiën, maar investeringen kunnen ook veel opleveren en zijn zeker geen geldverspilling. U hebt ook geen speciale opleiding nodig om te investeren. U kunt succes boeken met een goede strategie, al moet u ervoor zorgen dat u een goed evenwicht houdt in het risico dat u neemt in uw investeringen. Financieel adviseurs kunnen u hierbij helpen.

Lees ons artikel: Geldbeheer: nuttige tips om uw geld te beheren

3. Een huis kopen is een excellente investering

Er wordt vaak gedacht dat het bezitten van een huis erg veel winst kan opleveren, maar de aankoopprijs is hoog, u moet heel wat belastingen betalen bij aankoop en u moet vele jaren de hypotheek terugbetalen totdat het project winstgevend wordt. Tot die tijd moet u rekening houden met de belastingen, onderhoudskosten en uiteraard enige hoofdpijn door de last van een hypotheeklening.

Denk dus goed na voordat u beslist te kopen, want vastgoed is pas een goede investering op de lange termijn. Het kan beter zijn om naar andere soorten investeringen te kijken die een minder groot kapitaal vragen, vaak minder risicovol zijn en soms fiscaal nog voordeliger zijn, zoals een spaar- of termijnrekening, pensioensparen of beleggen. Bespreek de mogelijkheden vooral met uw financiële instelling

4. Zonder kredietkaart krijgt u geen schulden

Zolang u het geld dat u leent op tijd terugbetaalt hoeft u zich geen zorgen te maken over rentes en dus ook niet over schulden. Het probleem is er alleen als u te laat betaalt.

Voor degenen die hun kredietkaart slim gebruiken is het een handige aanvulling op hun betalingsopties. Daarnaast kunt u genieten van kortingen dankzij cashback of punten, waardoor u zelfs geld kan besparen in van plaats van te verspillen.

Als voorbeeld nemen wij Julien, die een bluetooth speaker voor € 100 euro heeft gekocht en cash betaald. Marta koopt hetzelfde product met een Beobank Extra World Mastercard Julien betaalt effectief € 100, terwijl Marta 3% bespaart met cashback en dus slechts € 97 betaalt.

Lees ons artikel: Hoe gebruikt u het best uw kredietkaart vanaf 2017?

5. Hobby’s zijn geld waard

Het is voor velen een droom om veel geld te verdienen met hun hobby, maar hoeveel kan het werkelijk opleveren? Eerlijk gezegd kunnen maar heel weinig mensen rondkomen dankzij hun hobby’s.

Mocht het uw passie zijn om smartphone apps te ontwikkelen, dan hebt u misschien geluk omdat het een succesvolle bezigheid kan zijn. U moet vooral rekening houden met de kosten en de tijd die het neemt. De investering in uw hobby kan duur zijn en de tijd die u hieraan besteedt kan u niet aan uw dagdagelijkse job besteden, dus het blijft de vraag of u er genoeg geld mee kan verdienen voor de investering in tijd en geld die u erin steekt.

Hebt u financiële hulp nodig om een passieproject te starten, gebruik dan vooral ons vergelijkingsplatform om de meest voordelige oplossing te vinden.

6. Het is alleen mogelijk om te sparen met een hoog inkomen

Het zijn juist de mensen met een laag inkomen die moeten sparen, want zij hebben het geld veel meer nodig in het geval dat er iets fout gaat. Door te sparen vergroten ze ook hun kans om in een betere situatie terecht te komen. Probeer dus iedere maand een vast percentage van uw loon opzij te zetten als spaargeld.

U kunt misschien maandelijks een automatische opdracht ingeven voor een overschrijving van uw rekening naar uw spaarrekening. Door consistent te blijven sparen zal u een comfortabeler leven leiden en nagenoeg vergeten dat u een spaarrekening heeft. Voordat u het weet heeft u duizenden euro’s opgespaard en heel wat geld verspilling voorkomen.

Lees ons artikel: 7 tips voor een gezond budget

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.