4 tips om je gezinsbudget goed te beheren

|Posted by | Financiën
Tags: ,

groene autolening

Een budget organiseren en beheren, aangepast aan de behoeften en wensen van je hele huishouden is niet altijd eenvoudig. Zonder ook maar een minimum van organisatie kan de situatie al snel onbeheersbaar worden. Ontdek onze vier adviezen om jouw gezinsbudget goed te beheren.

1. Bepaal je inkomsten en uitgaven

Om jouw gezinsbudget op te stellen, moet je altijd eerst het totale bedrag van jouw inkomsten en uitgaven, alsook, indien van toepassing, die van jouw partner bepalen. Denk daarbij aan:

  • Al jouw inkomsten: loon, vervangingsinkomen, alimentatie, kinderbijslag, huuropbrengsten, …
  • Al jouw uitgaven:
    • Vaste kosten: huur, hypotheek, maandelijkse afbetaling van andere leningen, telecom, abonnementen, verzekeringen, gas, water, elektriciteit, …
    • Variabele kosten: voedsel, activiteiten, kledij, vakantie, restaurantbezoeken, medische kosten, onderhoud, …

Om je hierbij te helpen, kan je de app van jouw bank of een budget app gebruiken.

2. Organiseer je gezinsbudget

Als je al jouw inkomsten en uitgaven hebt opgelijst, kan je jouw gezinsbudget beter organiseren. Je weet nu hoeveel geld er elke maand op je rekening verschijnt en hoeveel geld er ook afgaat. Het is belangrijk dat je hierbij steeds een buffer voorziet voor onvoorziene uitgaven, zoals bijvoorbeeld een wasmachine die plots stuk gaat. Daarnaast voorzie je ook best een bedrag dat je kan sparen of beleggen. Als je nadien nog financiële ruimte over hebt, kan dat worden gebruikt voor leuke extraatjes met de familie.

3. Geef slimmer uit

In een gezond gezinsbudget zijn je inkomsten groter dan je uitgaven. Als dat niet zo is of je weinig speelruimte over hebt, is het slim om te kijken waar je kan besparen. Zo kan je al minder geld uitgeven aan extraatjes zoals uitstappen, activiteiten of reizen. Maar ook simpele dingen zoals je broodje ’s middags vervangen door je eigen lunchbox, kan je op lange termijn een hoop geld besparen. Twijfel daarnaast ook niet om de prijzen van jouw bankproducten, verzekeringen, telefoon-  en internetabonnementen te vergelijken. Begin stap voor stap te besparen op je uitgaven die eigenlijk te veel geld opslorpen.

4. Plan altijd

Het is belangrijk om alles te plannen. In de eerste plaats voor het beheren en organiseren van jouw gezinsbudget en in de tweede plaats om geld te besparen.

Wanneer je bijvoorbeeld jouw aankopen voor kleding, schoenen, elektronische producten en huishoudelijke producten plant tijdens de solden in plaats van in het hoogseizoen, kan je een hoop geld besparen. Hetzelfde geldt voor jouw vakanties en verblijven in het buitenland. Je kan gebruik maken van reiswebsites of andere websites die de reis- en levenskost vergelijken zoals: Numbeo. Je kan ook gebruiken maken van de volgende websites om een jouw reis te boeken tegen de beste prijs: Booking, Airbnb, Trivago, Expedia

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.