4 tips om gezinsbudget goed te organiseren

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: ,

groene autolening

Een budget organiseren en beheren, aangepast aan de behoeften en wensen van een huishouden met financiële verplichtingen is niet altijd eenvoudig. Zonder ook maar een minimum van organisatie kan de situatie al snel onbeheersbaar worden. Ontdek onze 4 adviezen om uw gezinsbudget goed te organiseren.

1. Bepaal de inkomsten en uitgaven

Om uw gezinsbudget op te stellen, moet u altijd eerst het totale bedrag van uw inkomsten bepalen (salarissen, vervangingsinkomen, etc.), en van uw uitgaven (vaste kosten zoals de maandelijkse betalingen van uw woonkrediet of uw huur, de variabele kosten zoals voedsel, activiteiten en uitzonderlijke uitgaven of andere), alsook, indien van toepassing, die van uw partner. Om deze taak voor u makkelijker te maken, kunnen de apps van uw bank u helpen.

Download hier het budgetformulier Wij helpen u uw budget te beheren

Wanneer u overigens graag uw inkomen wilt verhogen, kunt u gebruik maken van alternatieve mogelijkheden voor een aanvulling op uw salaris. Zo kan u af en toe diensten aanbieden indien u beschikt over specifieke competenties. U kan ook bepaalde van uw goederen of diensten verhuren of verkopen. Voor meer informatie, twijfel niet om ons artikel te lezen over: Aanvulling op uw salaris, welke opties hebt u?

2. Opzetten van het gezinsbudget

Als u duidelijk heeft bepaald welke de belangrijkste inkomsten en uitgaven zijn die u heeft, moet u die vastleggen in uw gezinsbudget. U moet ook een buffer voorzien voor onvoorziene uitgaven. Verder moet u ook nog een bepaald bedrag voorzien dat u kan sparen voor uw toekomstige projecten of uw pensioen. Als u daarna nog financiële ruimte over hebt, kan de rest worden gebruikt voor leuke extraatjes voor de familie.

U kunt ook mobiele apps gebruiken om het opzetten en het beheren van uw budget te vereenvoudigen. Voor meer informatie, twijfel niet om u in te lichten via ons artikel: De 3 beste apps om uw budget te beheren

3. Slim uitgeven

Wanneer uw gezinsbudget is opgesteld, weet u welke inkomsten u kunt toewijzen aan welke uitgaven. Om te besparen op uw budget, twijfel niet om de prijzen van uw bankproducten, verzekeringen, telefoon-  en internetabonnementen, maar ook uw uitstapjes, activiteiten en reizen te vergelijken. Twijfel dus niet om sites te gebruiken zoals TripAdvisor, Resto.be, Booking

Bovendien, gaat u best na of uw kredietkaart u toelaat te genieten van miles, punten of cashback op uw aankopen zoals met de kredietkaarten van Beobank. Deze maken het u mogelijk om geld te besparen of te genieten van kortingen of cadeautjes op uw volgende aankopen.

btn_CC_2_DUTCH

4. Plan altijd

Het is belangrijk om alles te plannen, in de eerste plaats voor het beheren en organiseren van uw gezinsbudget en in de tweede plaats om geld te besparen.

Wanneer u bijvoorbeeld uw aankopen voor kleding, schoenen, elektronische producten en huishoudelijke producten plant tijdens de solden in plaats van in het hoogseizoen, kunt u een hoop geld besparen. Hetzelfde geldt voor uw vakanties en verblijven in het buitenland. U kunt gebruik maken van reiswebsites of andere websites die de reis- en levenskost vergelijken zoals: Numbeo. U kunt ook gebruiken maken van de volgende websites om een uw reis te boeken tegen de beste prijs: Booking, Airbnb, Trivago, Expedia

U heeft nu onze adviezen om slim uw gezinsbudget te organiseren en te plannen. Wanneer u meer advies wilt over het organiseren van uw budget, twijfel niet om onze Blog of onze Facebook te raadplegen.

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!