Tips voor een gezond financieel plan in 2020

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

Financieel plan
Geldbeheer kan nogal problematisch zijn voor de meeste mensen. Het is niet makkelijk om elke maand een goede balans te creëren tussen inkomsten en uitgaven, vooral niet als u nog geld wilt sparen. Als u moeite hebt met het opstellen of volgen van een goed financieel plan, dan is het tijd voor een nieuwe aanpak. Zolang u zichzelf goed organiseert is het helemaal niet zo moeilijk!

1. Evalueer eerst uw financiële situatie

Op het eerste gezicht kan deze stap ontmoedigend zijn, maar om een goed financieel plan op te stellen is het cruciaal om eerst een goed overzicht te hebben van uw vermogen en geldstromen.

Beantwoord de volgende vragen voor uzelf:

  • Hoe regelmatig kijkt u naar uw financiën? Wanneer heeft u dit voor het laatst gedaan?
  • Indien u schulden heeft, hoeveel is het precies? En hoeveel geld heeft u gespaard of geïnvesteerd?
  • Heeft u een financieel plan voor de lange termijn?

U moet uw maandelijkse kosten bepalen. Zo snapt u beter hoe u er financieel voor staat.

Lees ons artikel: Ontdek hier welke de beste kredietkaarten van 2020 zijn

2. Organiseer een financieel plan

Goede organisatie is de basis voor een gezond financieel plan. Vaak is het probleem niet dat u niet genoeg inkomen heeft voor uw uitgaven. In plaats daarvan ligt het vaak aan een verkeerde verdeling van uw geld. Als u dus weet wat uw maandelijkse kosten zijn, dan moet u daarvoor als eerste geld opzij zetten. Zo weet u precies hoeveel u overhoudt voor uitstapjes of om te sparen. Zo weet u wat uw budget is en komt u nooit meer geld tekort voor belangrijke rekeningen.

Schrijf uw inkomsten en uitgaven als volgt op:

  • Al uw inkomen, inclusief extra’s zoals sociale uitkeringen, huurinkomsten, investeringsopbrengsten en alle andere mogelijke bronnen.
  • Al uw uitgaven, inclusief woonkosten, facturen, vervoer (ook mogelijke autoreparaties, parkeerkosten, etc.), voeding en drank, verzekeringen, kredietafbetalingen en alle andere mogelijke kosten.

Het verschil tussen uw inkomsten en uitgaven geeft u inzicht op uw precieze financiële situatie. U weet dan precies wat u maandelijks overhoudt.

Lees ons artikel: Wat is een sociale lening en hebt u er recht op?

3. Bouw schulden af en prioriteer

Als u schulden heeft, dan moet u deze zo snel mogelijk afbouwen. Zonder schulden zal u simpelweg minder stress hebben. Communiceer met de financiële instellingen waarbij u schulden heeft en werk samen een financieel plan uit om alles terug te betalen op een realistische manier.

Let vooral op bij het aflossen van krediet. Afhankelijk van de bank zijn er vaak hoge rentes, vooral bij laattijdige aflossingen. Als u een kredietkaart hebt, moet u er dus voor zorgen dat u binnen de maand terugbetaalt om geen interesten te betalen en als u toch uw terugbetalingen spreidt, dat u zo snel mogelijk afbetaalt.

4. Blijf sparen

Geld sparen kan u enorm helpen. U creëert namelijk een buffer als bescherming tegen onverwachte kosten. Probeer iedere maand een beetje geld opzij te leggen zodat u ooit een droomproject kunt opzetten, een huis kunt kopen of zodat u simpelweg bent voorbereid op onvoorziene omstandigheden. Ook kan dit geld dienen als aanvulling op uw pensioen.

Persoonlijke financiën zijn niet zo ingewikkeld, maar u moet er aandacht aan besteden. Door uw zaken beter te organiseren kunt u de balans van uw inkomsten en uitgaven beter in evenwicht brengen en hebt u op de lange termijn meer mogelijkheden. Zo heeft u minder zorgen en kunt u meer genieten van het leven.