Van handmatig tot elektronisch bankieren

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,
elektronisch bankieren

Iedereen maakt weleens fouten. Dat is ook waar als het om geld gaat. Het kan gebeuren dat we af en toe een verkeerde aankoop doen, maar dat is zo erg niet. Toch maken we soms ook grotere fouten, waar we ons later pas bewust van worden. Om erachter te komen wat wij kunnen leren van 25 jaar financiële ervaring gaat TopCompare.be in gesprek met Nadia, 51-jarige moeder en personeelsdirecteur bij de overheid.

1991 tot 2017

Nadia dacht al goed na over haar financiën vanaf een jonge leeftijd. Toen ze 25 jaar oud was, was ze erg tevreden over haar financiële situatie: “Mijn man en ik hadden toen al geïnvesteerd in een appartementje. Ook waren het toen financieel goede tijden en had je veel mogelijkheden om te sparen. Aangezien mijn man en ik beiden een goede job hadden en we veel spaarden en al een appartementje hadden, denk ik dat wij al vrij goed bezig waren.”

Inmiddels is de situatie van Nadia er iets op achteruit gegaan, maar gelukkig was ze goed voorbereid en heeft ze ondanks de omstandigheden haar hoofd boven water kunnen houden. “Ik heb nu meer kosten aangezien ik nu twee kinderen heb en alleenstaand ben. Ook kost mijn huis mij meer en is het leven op zich veel duurder geworden. Zo betaal ik nu bijvoorbeeld veel meer voor elektriciteit dan vroeger. Naast het feit dat het leven duurder wordt, stijgt mijn loon nu ook minder dan vroeger en brengt mijn spaargeld amper nog iets op.”

Persoonlijk financieel advies van Nadia

Nadia is vroeg begonnen met het opbouwen van haar vermogen en dit zou ze iedereen aanbevelen. Ze had op een vroege leeftijd geïnvesteerd in onroerend goed en ze spaarde van bij het begin. Nu ze kinderen heeft en een huis, moet ze nog beter budgetteren:

“De lonen stegen vroeger meer en het was makkelijker om te sparen terwijl dit nu het geval niet meer is. Tenslotte komt mijn pensioen er ook aan dus moet ik op lange termijn gaan sparen hiervoor.”

Het gouden advies van Nadia is vooral om altijd te sparen. Wanneer het financieel mee zit, is het slim om te sparen voor het geval dat uw persoonlijke situatie of de economie van het land achteruitgaat. Wanneer het financieel tegenzit is het ook belangrijk om te sparen, want juist dan hebt u een reserve nodig. Anders kunt u schulden maken en zo wordt het alleen maar moeilijker om er weer bovenop te komen.

Het belang van vergelijken

Volgens Nadia is het internet een mooie vooruitgang voor het beheer van persoonlijke financiën. Voor kleine leningen ziet ze geen reden om het niet online te doen. Bij grotere leningen gaat ze wel liever naar de bank. Vooraf vergelijkt ze de verschillende banken zodat ze niet onnodig naar een te dure bank gaat.

“Voor een klein bedrag heb ik er geen probleem mee om een lening online aan te gaan. Voor een groot bedrag heb ik toch liever wat meer persoonlijk contact tussen mij en de bank. Wel is online advies handig want dan kan ik al vergelijken welke banken interessant zijn en welke ik dus kan bezoeken. Ook kan ik dan beter onderhandelen over de voorwaarden van mijn lening want ik kan schermen met de leningen van andere banken. Maar als ik een groot bedrag leen wil ik toch altijd persoonlijk contact en niet alles online doen.”

De vergelijkingstool van TopCompare.be is daar uiterst geschikt voor. U kunt namelijk uw gewenste persoonlijke lening simuleren bij alle Belgische financiële instellingen en u krijgt onmiddellijk de prijzen te zien. U hebt geen account nodig en zit nergens aan vast. Vervolgens kunt u de lening online aanvragen of in het geval van Nadia, een bezoekje brengen aan de bank om alles rustig te overleggen met het personeel.

Automatisch vergelijken

Nadia vergelijkt zodat de banken haar niet kunnen misleiden:

“Ik vind vergelijken belangrijk want je moet je niet zomaar een product laten aansmeren. Als ik vergelijk weet ik al welke opties interessant zijn en welke niet. Ook kan ik bij de interessante opties dan laten zien dat ik goed geïnformeerd ben zodat ze mij niet zomaar eender wat kunnen aansmeren en ik kan onderhandelen over een betere prijs.”

Met de vergelijkingstool zou Nadia bijvoorbeeld zien dat Europabank, DHB Bank en ING momenteel het meest voordelig zijn voor een lening van € 10.000 over 36 maanden. Vervolgens kan Nadia bij een of meerdere van deze banken een aanvraag indienen of eerst een bezoekje brengen vooraleer te beslissen welke bank juist is voor haar.

De jongere generatie

Volgens Nadia heeft de jongere generatie nog meer reden om goed op te letten op hun financiële keuzes : “wanneer ik jonger was, was het makkelijker om te sparen en ging alles een beetje vanzelf. Ook stegen de lonen toen meer evenredig met het duurder wordende leven. De aankoop of huur van onroerend goed nam toen ook een minder grote hap uit uw budget dan nu het geval is. Het is nu dus moeilijker om een reserve achter de hand te houden.”

Als afsluitend advies benadrukt Nadia het belang van sparen voor de lange termijn: “Ik zou vooral aanraden om te budgetteren en zo genoeg te sparen van jongsaf. En aangezien het spaargeld nu amper nog iets opbrengt, zou ik mij laten adviseren hoe je spaargeld toch nog iets kan opbrengen op middellange en lange termijn.”