Hernieuwbare energie in België: hoe investeren?

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags: , ,

Hernieuwbare energie België

Hernieuwbare energie in België is geproduceerd met natuurvriendelijke bronnen zoals zonne-energie, windenergie, hydro-energie en bio-energie. Door te investeren in groene energie helpt u niet alleen de natuur, maar u bespaart op lange termijn ook geld. Zijn dit niet genoeg redenen om te investeren? In dit artikel vindt u een overzicht van de voordelen van een investering in duurzame energie.

Waarom investeren in hernieuwbare energie in België?

Om de planeet te beschermen

Het is welbekend dat fossiele brandstoffen uiteindelijk zullen opraken. Het is daarom tijd om actie te ondernemen en in groene energie te investeren. Niet alleen om het klimaat te redden, maar ook omdat we moeten uitkijken naar vervanging van de huidige brandstoffen voordat die laatste op zijn. Het is een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw om de transitie naar alternatieve energie zo efficiënt mogelijk te maken. Sommige landen functioneren al bijna geheel op groene energie, bijvoorbeeld Costa Rica met 85% duurzame elektriciteit.

Volgens de Vereniging voor de Promotie van Hernieuwbare Energieën is het aandeel van groene energie geleidelijk gegroeid sinds 2005, met een percentage van 8% in 2014. Daarbij is het belangrijk om te weten dat België volgens Europese richtlijnen een percentage van 13% moet behalen in 2020. Verder moeten wegens de Q-Zen standaard, die vanaf 2021 zal gelden in Wallonië en Brussel, alle nieuwe gebouwen bijna nul energie verbruiken. Maar waarom zou u als individu overschakelen?

Om geld te besparen

De transitie naar hernieuwbare energie is een mooi gebaar richting de natuur aangezien u minder C02 uitstoot. De voordelen zijn echter niet alleen ethisch verantwoord, maar ook financieel verantwoord. Door groene energie te gebruiken hebt u minder elektriciteitskosten, u bent onafhankelijker en bespaart geld op de lange termijn. Bovendien hebben de eerdergenoemde klimaatdoelen een markt geopend waarin de overheid, de provincies en de banken het gebruik van hernieuwbare energie stimuleren.
Een ander voordeel is dat de productie van de benodigde technologie goedkoper is geworden. Wegens het stijgende aantal leveranciers zal de competitie tussen de partijen een prijsverlagend effect hebben. Het is daardoor vandaag de dag betaalbaar geworden om over te schakelen naar hernieuwbare energie.

Hoe financiert u de transitie naar hernieuwbare energie in België

Om ecologische investeringen te betalen hebt u twee opties:

Groene leningen

Groene publieke leningen werden in 2009 beschikbaar na een stimuleringspakket van de overheid. Deze leningen zijn voor individuen die willen investeren in groene energie om minder energie te verbruiken. De leningen zijn erg populair. Zo zijn er tussen 2009 en 2011 215.959 groene leningen afgesloten. Elk van de drie gewesten heeft een groene lening beschikbaar.

De groene lening in Brussel financiert twee soorten werk: isolatie in combinatie met ventilatie en efficiënte verwarming zoals de installatie van elektronische systemen die automatisch zorgen dat er minder energie wordt verspild. Om toegang tot de lening te hebben moet uw eigendom in Brussel liggen. U kunt tussen de € 500  en € 25.000 lenen voor maximaal tien jaar met een tarief tussen de 0% en 2%. Let wel op dat uw aannemer die het werk uitvoert geregistreerd is bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), belasting betaalt en reglementen van het beroep volgt.

In Wallonië kunt u gebruikmaken van de Ecopack, een groene lening met dezelfde eisen als de groene lening in Brussel. Het is een lening tegen 0% rente om allerlei soorten verbeteringen aan te brengen die uw energieverbruik verminderen. Denk bijvoorbeeld aan de renovatie van uw dak. De lening kan tussen de € 2.500 en € 30.000 zijn met een betalingstermijn afhankelijk van uw inkomen en het geleende bedrag.

In Vlaanderen wordt de groene lening een Energielening genoemd. Om deze lening aan te vragen moet u contact opnemen met een energiehuis in uw omgeving. Het maximaal te lenen bedrag telt € 10.000 en het tarief is gewoonlijk 2%. Voor bepaalde groepen met financiële achterstand is een nultarief mogelijk.

Lees ons artikel: Bespaar op uw energiefactuur door een ecologische renovatie

Ecologische renovatie lening

Om de ecologische verbouwing te financieren kunt u ook een ecologische lening aanvragen bij een aantal banken. Vele financiële instellingen ondersteunen ecologisch initiatief en helpen klanten bij het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Deze banken hebben erg interessante tarieven en zorgen ervoor dat u uiteindelijk veel energiekosten bespaart. U kunt de relevante financiële instellingen op onze website vergelijken om erachter te komen welke lening voor u het best is om in groene energie te investeren.

Lees ons artikel: Een renovatie- of woonlening voor uw volgende werken

U hebt nu alle nodige informatie om uw eigen energie transitie te maken en uw bijdrage te leveren aan de redding van onze geliefde blauwe planeet. En dit allemaal zonder blut te raken!