Het bedrag aan ecocheques verhogen? Jongeren zijn voor!

|Posted by | Financiën
Tags:

De zomer staat voor de deur. En voor ongeveer de helft van de Belgen betekent dat ook de komst van ecocheques! Dit extralegale voordeel, dat tot doel heeft de Belgische economie te stimuleren en tegelijk de werknemers bewust te maken van een duurzamer verbruik, kent vooral de laatste jaren een groeiend succes.

Een grote verandering tussen 2019 en 2022

Uit een recente studie van VIA blijkt dat het gebruik van ecocheques in slechts drie jaar tijd aanzienlijk is veranderd. Hoewel ze vroeger meestal dienden voor de aankoop van energie-efficiënte huishoudtoestellen, valt op dat de Belgen hun ecocheques steeds vaker gebruiken voor alledaagse aankopen, vooral biologische voeding. Toch zijn er ook andere manieren om jouw ecocheques te besteden, en de groeiende populariteit van deze jaarlijkse bonus kan door verschillende factoren worden verklaard:

Ten eerste, jouw ecocheques zijn nu digitaal. Geen papieren meer die verloren gaan in een lade! Alles wordt betaald met jouw klassieke Sodexo, Edenred of Monizze kaart. Ermee betalen is dus veel eenvoudiger.

Ten tweede kunnen steeds meer producten en diensten met ecocheques worden gekocht. Ook het aantal winkels en merken dat deze betaalmethode aanvaardt, is toegenomen. In het bijzonder met het aanbod van biologische producten dat steeds meer Belgen aantrekt.

Meer dan een bonus, een noodzaak voor sommigen?

De redenen waarom de Belgen hun ecocheques uitgeven, zijn niet altijd te wijten aan hun ecologisch geweten. Ook de inflatie en de daling van de koopkracht, die vooral mensen met een laag inkomen treft, hebben hier een invloed op. Deze bonus bovenop het salaris is nu voor sommigen een extra noodzaak. Meer en meer Belgen gebruiken hun ecocheques gewoon om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit verklaart ook de stijging van de ecocheque-uitgaven in de voedingssector.

De jaarlijkse limiet verhogen?

Het maximale jaarlijkse bedrag dat in ecocheques kan worden ontvangen is € 250. Maar met de toename van de verschillende manieren om dit groene geld te besteden, begint men zich af te vragen: moet dit plafond niet worden verhoogd? Volgens dezelfde studie zouden jongeren, die zowel het meest begaan zijn met het milieu als het meest blootgesteld worden aan armoede, voorstander zijn. Maar zal dit een impact hebben op de hoogte van jouw salaris? De vraag rijst.

Wat je met jouw ecocheques kunt kopen

Populaire manieren om je ecocheques te spenderen, zijn het aankopen van tuingereedschap, huishoudelijke apparaten en biologisch voedsel. Maar het zou zonde zijn om je tot deze aankopen te beperken. Hier zijn enkele ideeën over hoe je jouw ecocheques kunt besteden:

  • Openbaar vervoer: Je kan jouw vervoersbewijzen en treinkaarten met jouw ecocheques kopen. Het enige wat je hoeft te doen is opdagen.
  • Een retourtje Londen: Niet veel mensen weten dit, maar via een agentschap als Tui kan je met jouw ecocheques een retourtje met de trein naar Londen kopen. Een geweldige manier om te reizen met minimale vervuiling.
  • Een scooter of een elektrische fiets: Aangezien deze vervoermiddelen een schonere mobiliteit bevorderen en de verkeersdrukte in steden zoals Luik of Brussel verlichten, lijkt het logisch om ze gedeeltelijk met jouw ecocheques te kunnen betalen.
  • Een smartwatch: Sommige smartwatches, zeker de sportmodellen, kunnen ook met ecocheques worden gekocht.

Conclusie: De groeiende populariteit onder jongeren, het gemak van betaling en de toename van het aantal beschikbare producten doen vermoeden dat ecocheques een succesvolle gok zijn. Er is nog een lange weg te gaan om mensen aan te moedigen van deze bron van inkomsten gebruik te maken, maar het ziet ernaar uit dat ecocheques hier zijn om te blijven!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.