Het sneeuwbaleffect wanneer u schulden heeft

|Posted by | Leningen
Tags: ,
sneeuwbalfeffect

Mensen lenen meer en meer. In 2016 bleek dat de schulden van Belgische gezinnen voor het eerst groter waren dan hun gezamenlijk jaarinkomen na belastingen. In september 2015 lag de schuldgraad van gezinnen immers op 100,6 procent van het jaarinkomen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er meer en meer mensen zijn die kampen met overmatige schuldenlast. In juni waren er meer dan 360,000 mensen die hun schulden niet konden betalen. Een jaar eerder waren dat er nog “maar” 352.000.

Velen zien het krediet als een middel om al hun noden in te willigen en hun dromen onmiddellijk te verwezenlijken: een blitse sportwagen, een eigen huis of een nieuwe veranda. Het probleem is echter het sneeuwbaleffect: de leningen volgen elkaar in sneltempo op, waardoor u op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet.

Lees ons artikel: Waarom u een plekje op de zwarte lijst van de Nationale Bank moet vermijden

Schuldenspiraal in het sneeuwbaleffect 

Om u voor de schuldenspiraal te behoeden hebben we een infografiek gemaakt om het probleem te verduidelijken. Dit aan de hand van het verhaal van Florian, die op het punt staat zijn huis en auto te verliezen. Door enkele slechte beslissingen, zit hij met teveel schulden, die hij nu met nog meer schulden via zijn kredietkaart probeert op te vangen. Dit leidt tot een lawine van schulden.

De vraag is, hoe kan u dit voorkomen? In eerste instantie is het natuurlijk aan de banken om het sneeuwbaleffect te ontdekken, want zij hebben toegang tot al uw kredieten via de Centrale van Kredieten voor Particulieren. Het is immers geen goed teken als iemand maar blijft lenen om uit de schulden te geraken. Daarnaast is het ieders individuele verantwoordelijkheid om schulden te voorkomen en op een verstandige manier een uitweg te zoeken uit de schulden.

Lees ook ons artikel: Wat doet u wanneer u uw lening niet kunt terugbetalen?

sneeuwbaleffect

Het is gemakkelijk om te denken dat u kan blijven lenen op andere leningen te helpen aflossen. Hierdoor geeft u geld uit dat u eigenlijk niet heeft, maar dat u uiteindelijk zal moeten terugbetalen, met interest.

Zorg er daarom voor dat u alleen een lening aanvraagt voor grote bedragen waarmee u investeert in uw toekomst, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis of een auto om naar het werk te rijden. En betaal daarbij enkel voor de luxe die u makkelijk financieel aankan. Want elke extra euro die u uitgeeft, moet u met interest terugbetalen.

Overleg met uw financiële instelling wanneer u te diep in de schulden zit. Deze kan u helpen en adviseren.

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!