Het verschil tussen een doorlopend krediet en een lening

|Posted by | Financiën, Leningen
Tags:

Wanneer je op zoek bent naar financiering, heb je de keuze uit verschillende financiële producten bij banken en instellingen. Om bijvoorbeeld een vakantie, je studie of andere projecten te financieren, heb je de keuze tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet wordt vaak een lening zonder vaste looptijd genoemd, maar er zijn nog andere verschillen. Kom ze hier te weten!

Wat is een doorlopend krediet?

Het grootste voordeel van een doorlopend krediet is de flexibiliteit, en dat op verschillende vlakken. Net zoals bij andere soorten leningen is er sprake van een maximaal bedrag dat je kunt opnemen. Je hoeft het bedrag echter niet in één keer te gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden, staat er een bepaald bedrag tot je beschikking. Er is geen vaste looptijd, maar wanneer je dit krediet niet langer nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om het krediet stop te zetten. Het volstaat meestal om het doorlopend krediet terug te betalen en je bank op de hoogte te stellen.

Je kunt echter niet onbeperkt gebruik maken van het doorlopend krediet. De wet bepaalt namelijk een nulstellingstermijn. Dit betekent dat je je krediet vóór een wettelijk bepaalde datum volledig moet terugbetalen. Met andere woorden, je moet aan de bank bewijzen dat je in staat bent om het bedrag dat je in het doorlopend krediet gebruikt ook binnen een bepaalde termijn kunt terugbetalen.

Het verschil met een lening

Bij een lening verloopt het proces iets anders. Je krijgt het volledige bedrag namelijk in één keer op je rekening gestort. Als je daarna extra kosten hebt, moet je een nieuwe lening afsluiten en kun je niet van dezelfde lening gebruik maken. Je weet op voorhand ook precies wanneer en hoeveel je afbetaalt. Elke maand gaat er namelijk een vooraf bepaald bedrag van je rekening. Hoewel je een lening in principe vroeger kunt terugbetalen dan de looptijd, moet je er rekening mee houden dat banken in dat geval een wederbeleggingsvergoeding kunnen aanrekenen. Een lening verschilt op dat vlak dus van een doorlopend krediet: bij dat tweede is het eenvoudiger om vervroegd terug te betalen.

Wat kies je best?

Vraag je je af wat de beste optie is voor je project? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Weet je hoeveel je precies wilt lenen?
  • Betaal je liever elke maand hetzelfde bedrag terug?
  • Wil je de lening of het krediet mogelijk sneller volledig afbetalen?

Als je antwoord op deze vragen vooral ‘ja’ is, dan is een persoonlijke lening mogelijk beter geschikt voor je plannen. Als je nog geen vast bedrag voor ogen hebt, je inkomsten variëren of je het geleende bedrag misschien vroeger wilt afbetalen, dan kan een doorlopend krediet iets voor jou zijn. Bij beide formules hoef je geen reden te geven waarvoor je het geld wilt gebruiken, wat bij een hypothecaire, renovatie- en energielening wél het geval is. De rente ligt bij een doorlopend krediet over het algemeen iets hoger dan bij een persoonlijke lening. In ruil daarvoor krijg je meer flexibiliteit en een krediet waarbij je eerder afbetaalde bedragen opnieuw kunt opnemen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Hvad tænker du?

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *