Hoe betaalt u in België zonder cash geld?

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: ,

cash
In de jaren ‘60 bestond meer dan de helft van de totale geldhoeveelheid uit bankbiljetten. In 2010 wat dat nog maar 16,9%, en dit percentage is nog steeds aan het dalen. Dit komt omdat het tegenwoordig in vele gevallen niet meer noodzakelijk is om cash geld op zak te hebben omdat er steeds meer alternatieve betaalwijzen zijn. Daarnaast zijn girale betalingen, betalingen rechtstreeks van de bankrekening, veiliger dan cash geld, dat een geliefkoosd doelwit is voor pickpockets. Welke alternatieve betaalwijzen zijn er wanneer u geen cash geld op zak heeft?

Gebruik uw bankkaart of kredietkaart

De bank- en kredietkaart zijn veruit de meest populaire manieren om te betalen zonder cash uit te geven.

  • Bancontact / Mister Cash bankkaart: Dit is het meest populaire betaalmiddel, aangezien het eenvoudig is, bijna iedere Belg een bankkaart heeft en het door de meeste handelaars wordt aanvaard. Met uw bankkaart wordt uw betaling onmiddellijk van uw zichtrekening gehaald, waardoor u niet voor verrassingen komt te staan op het einde van de maand. Als uw bankkaart het Maestro logo heeft, kan u ook in het buitenland geld af halen en betalingen doen. Al moet u deze functie laten activeren als u buiten Europa reist.

Daarnaast zijn sommige bankkaarten uitgerust met de nieuwe NFC-technologie – waarin we hieronder dieper in gaan – die toelaten contactloos te betalen. Door uw bankkaart tegen de betaalterminal te houden, kan u zo kleine bedragen snel en veilig betalen. KBC was de eerste die deze type kaarten introduceerde, maar verwacht wordt dat andere banken zullen volgen. Wanneer het bedrag hoger is dan €25, vraagt KBC wel een code. Ook handelaars die NFC betaling toelaten beperken het bedrag vaak dat via deze weg kan betaald worden. Zo is contactloos betalen met uw bankkaart bij Carrefour enkel mogelijk tot €75.

  • Kredietkaart: Met een kredietkaart – Visa, Mastercard en American Express zijn de voornaamste in België – gaan uw betalingen niet meteen van uw rekening. Afhankelijk van de kredietkaart en het moment in de maand dat u uw aankopen doet, hebt u tot een maand interestvrij betalingsuitstel. Bij kaarten zonder kredietopening gaan al uw uitgaven daarna in een keer van uw zichtrekening. Bij kaarten met kredietopening hebt u de keuze om de terugbetaling te spreiden in de tijd, met betaling van interesten.

Lees ons artikel: hoe kiest u de juiste kredietkaart

btn_CC_1_DUTCH

Het voordeel van de kredietkaart is dus duidelijk: u moet het geld dat u uitgeeft niet noodzakelijk op uw rekening hebben de dag dat u uw aankopen doet. Wel is er een maximumbedrag dat u bent overeengekomen met uw bank. Daarnaast wordt de Visa en Mastercard kredietkaart bij de meeste handelaars aanvaard. Betalingen moet u meestal bevestigen via uw pincode of met uw handtekening.

Lees meer: 5 voordelen die uw kredietkaart kan bieden

Online betalen

Wanneer u online iets wilt kopen zijn er verschillende opties. We zetten ze op een rijtje voor u.

  • Kredietkaart: Dit is de belangrijkste vorm van betaling online.
  • Bancontact/Mister Cash: Sinds 2006 kan u ook uw bankkaart gebruiken om online te betalen.
  • PayPal: PayPal is een eenvoudig middel om online betalingen te doen en geldoverdrachten te organiseren. U opent een gratis rekening, bevestigt uw emailadres, stelt een betaalmethode in en klaar! Zo kan u bijvoorbeeld uw PayPal account linken aan uw kredietkaart of bankrekening, en kan u daarna met uw emailadres en paswoord betalingen doen in 202 landen en in 25 verschillende valuta’s zonder uw bank- of kredietkaart nog te moeten bovenhalen.
  • Online Banking: Alle banken hebben tegenwoordig een online bank platform voor uw pc of tablet, waarop u niet alleen uw geld kan beheren bij diezelfde bank, maar ook overschrijvingen kan doen. Om in te loggen op het platform en om overschrijvingen te doen hebt u wel nog vaak een kaartlezer nodig.

Lees ons artikel: 7 tips voor veilig online winkelen


Gebruik uw smartphone

Aangezien een groot deel van de Belgen een smartphone op zak hebben, zijn er heel wat initiatieven om van uw smartphone ook een betaalmiddel te maken:

  • Ten eerste hebben de meeste Belgische banken mobile banking applicaties waarmee u uw geldzaken bij de bank kunt nakijken en soms ook overschrijvingen kunt doen met uw smartphone of tablet. Het voordeel tegenover pc bankieren is dat u dit overal kan gebruiken, en zonder dat u uw kaart en kaartlezer moet bovenhalen. Daarentegen zijn de mogelijkheden om betalingen te doen vaak beperkter, omdat er bijvoorbeeld een maximumbedrag per dag of per verrichting is. Ideaal voor kleinere bedragen, zoals overschrijven van zakgeld bijvoorbeeld.
  • U kunt uw smartphone ook gebruiken voor sms betaling, waarvoor u geen toegang tot het internet nodig hebt. Dit kan worden gebruikt voor kleine bedragen, zoals betaling van uw parkeerticket.
  • Er zijn de afgelopen jaren een aantal technieken ontwikkeld die toelaten uw smartphone als betaalkaart te gebruiken. Een van die technieken is de NFC (Near Field Communication) technologie. Hiermee kan u betalingen doen door de smartphone dichtbij de betaalterminal te houden. Dit is een technologie in volle ontwikkeling en kan voorlopig enkel bij een beperkt aantal betaalterminals. Ook laten Apple smartphones betalingen via NFC voorlopig enkel toe via haar eigen betaalsysteem Apple Pay. Een alternatieve vorm van mobiele betaling met smartphone is via een QR code (Quick response). Dit is een app waarmee u kan betalen door de QR code op de rekening te scannen en te bevestigen op uw app.

Betalen tussen smartphones is een vlotte manier om kleine bedragen te betalen, die via de NFC of QR techniek verloopt. Ideaal dus om uw vrienden snel terug te betalen na een etentje op restaurant. De apps die banken hiervoor aanbieden vereisen wel dat de betaler (bijv. Easy Transfer bij BNP Paribas Fortis of KeyKash bij Keytrade Bank) klant is bij de bank of dat zowel betaler als begunstigde klant zijn (bijv. Scashing bij KBC/CBC).

De Bancontact / Mister cash app is momenteel een van de meest veelbelovende mobiele betaalapps in België, want het laat niet alleen betalen tussen smartphones toe, maar ook betalingen bij een steeds toenemend aantal on- en offline handelaars, zoals Delhaize en Colruyt. Voor betalingen tussen personen is het een stuk flexibeler dan de bank apps, want het volstaat dat beide personen een Bancontact/Mister Cash kaart hebben van gelijk welke bank. De app werkt via de QR technologie.

Tenslotte zijn er de mobiele betalingsmethodes die Apple en andere smartphone providers reeds hebben uitgerold in andere landen, zoals Apple Pay, Samsung Pay of Android Pay. Deze betaalsystemen worden binnenkort in België verwacht.

Cheques zijn in sommige gevallen nog steeds interessant

Een cheque als betaalmiddel wordt steeds minder gebruikt, omdat het papierwerk nogal omslachtig is. Toch is een bankcheque voor grotere aankopen, zoals een auto of woning, nog gebruikelijk. Het is de bank die deze cheque uitschrijft, waardoor de leverancier er zeker van is dat de betaling uitgevoerd zal worden. Het nadeel van de (bank)cheque is wel dat hij enkel in België kan gebruikt worden en riskeert verloren te gaan of gestolen te worden. Dit is dan ook de reden waarom de meeste mensen tegenwoordig kiezen voor een overschrijving in plaats van een cheque.

Het is duidelijk dat we binnen vijf jaar niet meer op dezelfde manier zullen betalen als vandaag. Welke manier van betalen u ook kiest, het belangrijkste is dat u er zich comfortabel bij voelt!

btn_CC_1_DUTCH