Hoe betaalt u het best de aankoop van een auto?

|Posted by | Leningen
Tags: ,
aankoop van een auto

GESPONSORDE CONTENT

Staat u op het punt om een nieuwe auto te kopen, maar weet u nog niet hoe u deze aankoop gaat financieren? We geven u enkele betaalmethodes en de valkuilen die u moet vermijden mee.

Methodes om de aankoop van een auto te bekostigen

Wat moet u doen bij de aankoop van een auto, uw spaargeld aanwenden of een lening aangaan? Welke types krediet bestaan er? Is het beter een lening aan te gaan bij een bank of een garagehouder? Hier vindt u enkele denkpistes.

  • De interestvoeten zijn al een tijdje laag, dus kiezen velen ervoor te lenen voor de aankoop van een auto. Maar de lage interestvoeten impliceren ook dat uw spaargeld niet veel opbrengt. De keuze tussen een lening of eigen middelen voor de aankoop van een nieuwe auto zal afhankelijk zijn van uw financiële situatie en uw behoeftes.
  • De klassieke autolening heeft veel aan populariteit gewonnen de laatste jaren, dankzij haar aantrekkelijke interestvoeten. De lening is gelijkaardig aan een lening op afbetaling zonder specifieke doeleinden: na de aanvaarding van uw dossier (inclusief aankoopbewijs van uw auto), zal u het geleende bedrag ontvangen die u maandelijks zal moeten aflossen (kapitaal en interesten) in gelijke bedragen voor de volledige duur van de autolening. Sommige banken laten u toe om meer dan 100% van de aankoopwaarde te lenen om de verzekeringskosten, verkeersbelasting, etc. te dekken. Het is belangrijk te weten dat milieuvriendelijke wagens genieten van voordelige tarieven, zowel op het vlak van het krediet, de verzekering als de belasting.
  • Een ballonkrediet is een vorm van autolening die de laatste jaren vaker voorkomt. Bij deze lening moet u enkel een deel van het kapitaal aflossen tijdens de looptijd van de lening, het resterende bedrag dient tijdens bij de laatste maandelijkse aflossing (“ballon”) betaald te worden. Het deel dat bij afloop van de duurtijd dient afgelost te worden hangt af van de looptijd van de lening, in het algemeen bedraagt dit niet meer dan 50%. U betaalt natuurlijk steeds interesten op de niet-afgeloste bedragen. Alhoewel deze lening u in staat stelt om uw maandelijks budget beter onder controle te houden, moet u zeker zijn dat u het resterende kapitaal op de vastgelegde datum kunt terugbetalen. Anders zal u zich in een situatie van wanbetaling bevinden.
  • Sommige garagehouders bieden ook autoleningen aan. Zij staan erom bekend om lagere interestvoeten aan te bieden dan deze van banken, soms zelfs aan een rente van 0%. Maar is dit wel de interessantste oplossing voor de aankoop van een auto? Lees verder om het antwoord te kennen.

Autolening aan 0% rente: wat houdt dit in?

Sommige garagehouders bieden zeer lage interestvoeten voor de aankoop van een nieuwe auto, soms zelfs aan 0%. Dit lijkt op het eerste zicht zeer interessant, aangezien u enkel het kapitaal hoeft terug te betalen zonder bijkomende interestkosten. Maar is dit wel zo? Geld lenen kost geld, ook als u denkt een “gratis” financiering te hebben gevonden. We bekijken hier welke de “verborgen” kosten zijn die u vaak terugvindt bij een autolening aan 0%.

Omdat de garagehouder de interestkosten voor zijn rekening neemt, zal hij vaak de looptijd van de lening limiteren, met als doel deze kosten te beperken. Uw maandelijkse aflossingen bij een lening met een korte looptijd, zullen dan van grote aard zijn. Het commercieel karakter van deze lening houdt ook in dat de garagehouder u geen bijkomende voordelen zal bieden op het voertuig:

  • Ten eerste, bestaan er geen gratis leningen. De interestkosten die de garagehouder u niet aanrekent, zal hij op een andere manier terugwinnen. De autolening aan 0% rente is er dus voor commerciële redenen.
  • Omdat de garagehouder de interestkosten voor zijn rekening neemt, zal de looptijd van de lening vaak kort zijn, met als doel deze kosten te beperken. De maandelijkse aflossingen bij een lening met een korte looptijd zijn dan ook een stuk hoger.
  • Het commercieel karakter van deze lening houdt ook in dat de garagehouder u niet snel bijkomende voordelen zal bieden op het voertuig:
  • De garagehouder zal u nauwelijks korting geven op de aankoopprijs van de auto. Nochtans zullen de kortingen op het voertuig groter uitvallen dan de interestkosten die u kunt besparen bij een autolening met een korte looptijd. Is het dus echt de moeite waard?
  • Als u uw oude auto wil verkopen aan de garagehouder met als doel een nieuwe auto te betalen, let er dan goed op dat deze niet ondergewaardeerd wordt. Het is een gekende truc van garagehouders toe om de lening met een lage interestvoet te compenseren. Reken dus goed uit of de interesten die u bespaart opwegen tegen de lagere verkoopwaarde van uw oude auto.
  • Ook al betaalt u geen interestkosten, een autolening aan 0% rente wil zeggen dat u een krediet Deze zal dus in het register worden opgenomen van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren, wat dus een invloed kan hebben op uw kansen een andere lening te krijgen. Een autolening aan 0% biedt dus geen bijkomend voordeel ten opzichte van een klassieke autolening.
  • Tot slot, zal een garagehouder u bij het verlenen van een autolening aan 0% rente, vragen om een groot voorschot te geven. U zal dus een groot bedrag op tafel moeten kunnen leggen indien u wilt genieten van dit soort lening.

Anders dan men zou kunnen verwachten, zal een autolening aan 0% dus niet kosteloos zijn. Laat u dus niet misleiden door deze “aantrekkelijke” leningen en reken dus altijd goed uit of de lagere rentekosten opwegen tegen de nadelen bij de aankoop van een auto.

Dit artikel werd in samenwerking met ING geschreven.