Hoe financiert u het best uw isolatiewerken?

|Posted by | Leningen
Tags: ,
woonlening

Een goede isolatie van uw woning is van zeer groot belang. Zo zal u in de eerste plaats heel wat kunnen besparen op uw energiefactuur. Daarenboven zorgt een goede isolatie van uw woning voor een comfortabelere woonomgeving. Tenslotte verhogen isolatiewerken de waarde van uw woning.

Isolatiewerken kunnen een aardige duit kosten. Ontdek hier hoe u deze kan financieren.

Premies voor isolatiewerken

De premies die de Gewesten ter beschikking stellen voor isolatiewerken verschillen sterk per Gewest. Zo kan u enkel aanspraak maken op een premie als u aan enkele voorwaarden voldoet met betrekking tot uw belastbaar inkomen, kadastraal inkomen, bestemming van de woning en de aard van de werken die u wenst uit te voeren.

Bijvoorbeeld:

– In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan er drie inkomenscategorieën die recht geven op verschillende premies naargelang de aard van de werken.

– In het Waalse Gewest geven bepaalde soorten werken recht op een basispremie. Daarbovenop hebben verschillende inkomenscategorieën recht op een bijkomende premie.

– In het Vlaamse Gewest kan u een premie verkrijgen als u ten minste 3 energiebesparende werken uitvoert aan uw woning op een looptijd van 5 jaar. Deze premie stijgt naarmate u meer energiebesparende werken uitvoert.

Twijfel zeker niet om de website van de overheid te raadplegen voor verdere informatie met betrekking tot de bedragen van de premies en de bijkomende voorwaarden.

Welke zijn de verschillende isolatiewerken?

Dakisolatie: de kostprijs is afhankelijk van de oppervlakte van het dak en van het isolatiemateriaal. Gelukkig wordt de premie van de Gewesten ook in functie van beide factoren bepaald.

 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: de energiepremie bedraagt tussen €15/m2 en €45/m2 naargelang de werken, renovatiepremie tussen de €20/m2 en €25/m2.
 • Wallonië: de basispremie bedraagt €5/m2 voor werken die door een aannemer werden uitgevoerd.
 • Vlaanderen: de premie bedraagt €6/m2 voor werken die door een aannemer werden uitgevoerd of €3/m2 als u deze zelf hebt uitgevoerd (onder voorwaarde dat u ten minste 3 energiebesparende werken hebt uitgevoerd op een looptijd van 5 jaren).

Isolatie van de gevel: het uiteindelijke bedrag van de premie is vooral afhankelijk van de techniek die u zal toepassen om de gevel te isoleren (plaatsen van platen, houtbriket of bekladding).

 • Wallonië: de basispremie bedraagt €12/m2 en kan zelfs verdriedubbelen naargelang uw inkomen.
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: de premie hangt vooral af van uw inkomenscategorie (bruto-inkomsten) : €40/m² voor categorie A (meer dan €67.051 per aanvrager), €45/m² voor categorie B (tussen €33.525 en €67.050 per aanvrager); €50€/m² voor categorie C (minder dan €33.525 per aanvrager). De premie is enkel van toepassing op isolatiematerialen met een warmtegeleidingscoefficiënt van minstens 3.5m² K/W.
 • Vlaanderen: de premie bedraagt €15€/m² als het isolatiemateriaal over een warmtegeleidingscoefficiënt van minstens 3 m² K/W beschikt.

Isolatie van spouwmuren: Tot begin jaren 2000 werden de meerderheid van de woningen in België gebouwd met behulp van spouwmuren. Deze isoleren kan leiden tot grote besparingen van energie, vooral in oudere woningen.

 • Wallonië: de basispremie bedraagt €6/m²
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: enkel voor woningen en gebouwen ouder dan 10 jaar. De inkomenscategorieën A, B en C ontvangen respectievelijk €8/m², €10/m² en €12/m².
 • Vlaanderen: de premie bedraagt €6/m².

Vloerisolatie: deze laat toe om de thermische isolatie van uw woning te bevorderen.

 • Wallonië: de basispremie bedraagt €8/m².
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: deze bedraagt €20/m² voor de inkomenscategorie A, €25/m² voor de inkomenscategorie B en €30/m² voor de inkomenscategorie C.
 • Vlaanderen: deze bedraagt €6/m² (warmtegeleidingscoefficiënt van minstens 2 m² K/W)

Verschillende ondernemingen, zoals bijvoorbeeld Solvari, komen deze werken aan uw woning uitvoeren. U kan de isolatiewerken steeds zelf uitvoeren indien u hiertoe in staat bent. In beide gevallen kan u van een premie genieten als u hierop aanspraak maakt (al kan het bedrag van de premie dan wel verschillen).

Isolatiewerken uitvoeren met behulp van een lening

Zelfs als u aanspraak maakt op een premie voor uw energiebesparende werken, zal u deze moeten voorfinancieren, want de premie krijgt u meestal pas na enkele maanden. Premie of niet, een lening kan u goed van pas komen om de uitgaven te spreiden. Verschillende financiële instellingen bieden energieleningen aan tegen zeer voordelige rentevoeten, die lager zijn dan de klassieke renovatielening. Twijfel niet om deze op TopCompare.be te vergelijken om zo de lening te vinden die het beste aan uw behoeften voldoet.

Mitch Scheiner

Over Mitch Scheiner

Ik heb mijn diploma in financiën gehaald, en voer graag analyses uit over hoe consumenten zoveel mogelijk kunnen besparen op lange termijn.