Hoe gemakkelijker offertes aanvragen voor je renovatielening?

|Posted by | Renovatielening

Heb je renovatieplannen en zoek je de nodige financiering om alles rond te krijgen? Dan speel je misschien met het idee om een lening aan te gaan om budget vrij te maken. Welke kredieten komen in aanmerking? Wat zijn de voorwaarden voor de lening? Welke offertes moet ik voorleggen? We zetten alles even op een rijtje.

Er zijn in België heel wat manieren om je bouwplannen te financieren. Enkelingen kunnen het volledige bedrag zelf ophoesten, maar vaak richt je jouw blik op banken. Die stellen een waaier aan kredieten ter beschikking om je de nodige fondsen te voorzien. Afhankelijk van jouw plannen, zijn er verschillende kredieten die je kan aanvragen. Hoe begin je daaraan?

Offertes kunnen voorleggen

Een lening aanvragen voor een verbouwing of renovatie vraagt wel wat voorbereidend werk. Kredietverleners en banken lenen niet in het wilde weg geld uit. Ze willen garanties. Je moet kunnen aantonen dat de verbouwingen die jij beweert te gaan uitvoeren ook effectief op de planning staan. Die garanties komen in de vorm van offertes of facturen waarmee je de kosten van de renovatie kan bewijzen. Met die offertes kan je exact aantonen wat en hoe je wil verbouwen. Voor de banken je krediet goedkeuren, moet je gaan aankloppen bij enkele bedrijven of zelfstandigen.

Hier knelt vaak het schoentje. Bouwfirma’s of zelfstandigen zijn niet altijd even happig om zomaar wat offertes uit te delen die bestemd zijn voor kredietaanvragen. Een offerte opstellen kost tijd. En hoewel jouw intenties goed zijn, bestaat de kans dat jouw lening niet wordt goedgekeurd. De renovatie gaat niet door en de bedrijven verliezen tijd aan een opdracht die ze niet kunnen uitvoeren.

Je kan zelf een hoop bedrijven contacteren, maar online kan je met enkele klikken snel offertes aanvragen bij meerdere bedrijven. Op die manier verloopt je kredietaanvraag efficiënter: je spreekt namelijk verschillende bedrijven op hetzelfde moment aan. Je krijgt niet alleen een duidelijker beeld van de kosten die je te wachten staan, je vergroot bovendien de kans om sneller enkele offertes voor te kunnen leggen bij de bank.

Welke lening past bij mijn renovatie?

De keuze aan kredieten voor renovaties is anders dan wanneer je een nieuwe woning bouwt. Bij nieuwbouw kies je vaak voor een hypothecaire lening over een lange periode. Bij een renovatie mag het wat sneller gaan. Twee kredieten springen in het oog: de renovatielening en de energielening.

Renovatielening

Van badkamer tot living, van grondige renovatie tot uitbreiding van je woning. De renovatielening is er in de eerste plaats specifiek om renovaties te helpen betalen, maar je kan ze vrij ruim invullen en ook gebruiken voor het bouwen van nieuwe ruimtes. De rentevoet ligt hoger dan bij een echte hypothecaire lening, dus kost deze lening je op lange termijn vrij veel. Vooral voor kleinere bedragen of verbouwingen die je snel kan afbetalen is dit een interessante optie.

Energielening

De term energielening spreekt voor zich: als je van plan bent om je woning duurzamer te maken, helpt dit krediet je vooruit. Isoleren van dak of gevel, plaatsen van een zuinigere verwarmingsketel of het installeren van zonnepanelen. Renovaties die energie besparen kan je mee betalen dankzij de energielening. In tegenstelling tot de renovatielening liggen de rentevoeten hier een pak lager. Als je kan aantonen dat de werken jouw woning energiezuiniger maken, is dit iets voor jou.

Voor beide kredieten moet je de renovatie aan de hand van offertes of facturen kunnen bewijzen. Om je goed voor te bereiden op de aanvraag van je renovatielening, kan je naast enkele kredieten vergelijken, dus beter ook even nadenken over de offertes die je wil voorleggen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.