Hoe kan ik een lening aanvragen?

|Posted by | Leningen, Persoonlijke Lening
Tags:

De juiste lening aanvragen

Het beoogde project

Heb je een project in gedachten, maar beschik je niet over de financiële middelen om jouw plannen uit te voeren? Denk je erover na om een lening aan te vragen bij jouw bank? Vooraleer je hierover beslist, moet je achterhalen welke lening precies aansluit bij jouw project. Denk daarom na over jouw project en specificeer hoe het eruit zal zien. Wil je bijvoorbeeld jouw keuken aanpassen of eerder zonnepanelen op jouw huis installeren? Beide opties vereisen een verbouwing aan jouw huis, maar toch komen er verschillende leningen aan te pas. In het eerste voorbeeld is een renovatielening namelijk de geschikte keuze, terwijl je bij de andere gebruik kan maken van een voordelige energielening. Het is daarom essentieel dat je jou voldoende informeert en zo het juiste financiële product kan uitkiezen.

Vervolgens is het tijd om in te schatten hoeveel geld je precies nodig hebt voor de financiering van jouw project. Als je een lening wilt afsluiten om een bepaald goed of dienst aan te schaffen of een project te financieren, kan je best vooraf een offerte aanvragen zodat je weet hoeveel dit zal kosten. Je kan ook online op zoek gaan naar informatie om een schatting te maken van de prijs. Als je een persoonlijke lening aanvraagt, hoef je echter niet aan de bank te verantwoorden waarvoor je het geld zal gebruiken. Het is dus aan jou om te beslissen hoeveel je wilt lenen en wat je zal gebruiken voor het beoogde project.

Jouw financiële situatie

Voordat je een kijkje neemt naar alle beschikbare leningen, beantwoord je best eerst een cruciale vraag: hoe zal ik de lening terugbetalen? Uiteraard is een lening aanvragen geen goed idee als je niet weet of je het geleende bedrag en alle verwante kosten zal kunnen afbetalen. Je moet ook beslissen wat de looptijd van jouw lening wordt. Het is onmogelijk om precies te weten hoe je er over 5 of 10 jaar financieel zal voor staan, maar het helpt wel om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Ben ik van plan een grote aankoop te doen? (bijv. een auto of huis)
  • Heb ik nog een vast contract in de toekomst? Zal ik van bedrijf wisselen?
  • Zullen er nieuwe kosten verschijnen die ik momenteel niet heb? (bijvoorbeeld door de geboorte van een baby)

Als je deze vragen niet met zekerheid kan beantwoorden, begrijp je in ieder geval beter hoe je er financieel voor staat. Wees je dus bewust van het gevaar die haastige beslissingen op jouw toekomst kunnen hebben.

Vind de lening die bij jou past

Inmiddels heb je besloten wat voor project je zal financieren en weet je hoe je er financieel voor staat. Je hebt alles grondig afgewogen en je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een lening aanvragen! Het is nu tijd om de beste financiële optie te vinden zodat je de juiste lening kan afsluiten. Vandaar dat je best eerst wat informatie vergaart over mogelijke kredieten in België. Heb dus nog even geduld: voor je het weet kan je een lening aanvragen!

Er zijn twee soorten leningen:

  • De lening voor specifieke doeleinden, zoals een autolening, een renovatielening of een motorlening. Deze lening maakt het mogelijk om een bepaalde dienst of product te financieren. Je kan deze lening enkel aanvragen als je ook een bewijs van aankoop (bijv. een factuur of offerte) van het gewenste product aanlevert aan de kredietverstrekker.
  • Daartegenover staat de lening voor alle doeleinden, vaak de persoonlijke lening genoemd. Deze lening aanvragen is veel gemakkelijker, want je hoeft het gebruik van het geleende bedrag niet te verantwoorden. Je kan het geld voor alles gebruiken; zoals een bruiloft, een reis of de financiering van je studies.

Er zijn verschillen tussen de twee soorten leningen, maar het concept van het maandelijkse terugbetalingsproces (kapitaal + interest) is hetzelfde. De specifieke voorwaarden kan u vinden in het contract van jouw lening. Om de beste lening te vinden, raden wij aan dat je vooraf online jouw lening simuleert en vergelijkt op TopCompare.be.

Wat je vóór de aanvraag moet weten

Een lening aanvragen? Houd deze punten dan zeker in het achterhoofd

Een lening is een financieel product dat is aangepast aan de benodigdheden van de lener. Hierbij speelt de looptijd een grote rol, aangezien dit de rentevoet en de maandelijkse aflossing beïnvloedt. Het JKP of het jaarlijks kostenpercentage bestaat uit de rentevoet en alle overige kosten die in rekening worden gebracht door de financiële instelling. Hoe hoger het JKP, hoe duurder de totale aflossing zal zijn. Vergeet niet dat een percentage van meer dan 6% een grote kans heeft om tot slechte schulden te leiden. komen.

Slechte schulden zijn schulden waarvoor je een lening afsluit zonder dat je daadwerkelijk baat hebt bij de lening of schulden die zelfs tot een permanente verarming kunnen leiden. Het gaat om overbodige aankopen die op lange termijn onnodig en duur zijn. Dit soort schulden zijn vaak de oorzaak van een overmatige schuldenlast. Denk daarom goed na voordat je een lening aanvraagt zodat je hier geen spijt van krijgt.

Rechten en plichten

Een lening afsluiten gaat gepaard met wettelijke bepalingen die je als lener beschermen. Dankzij die bepalingen kan je jouw opties overwegen, aanvullende informatie aanvragen, de looptijd aanpassen of zelfs jouw lening beëindigen als dat nodig is.

Rechten van jouw bank:

  • Als je de lening niet terugbetaalt (in het geval van een lening voor specifieke doeleinden), kan het beoogde voorwerp als onderpand worden gebruikt als garantie voor de kredietgever.
  • In het geval van een vervroegde aflossing kan de bank om een wederbeleggingsvergoeding* vragen.
  • De financiële instelling heeft het recht om jou vragen te stellen over jouw inkomsten, uitgaven, andere lopende kredieten, gezinssituatie, adres, aantal kinderen ten laste en jouw woonsituatie. Met deze informatie kan de financiële instelling een risicoprofiel opstellen en bijpassende voorwaarden creëren.

Jouw rechten:

  • Je kan jouw aanvraag binnen 7 dagen na ondertekening van het contract intrekken. Let op: dit is niet van toepassing op hypothecaire leningen aangezien er andere wettelijke bepalingen gelden.
  • Je kan op ieder moment een vervroegde aflossing doen. Daarvan moet je de kredietgever echter 10 dagen van te voren met een aangetekende brief op de hoogte stellen.
  • In het geval van een vervroegde terugbetaling kan de kredietovereenkomst vervroegd worden beëindigd.

Verplichtingen van jouw bank:

  • De financiële instelling moet je een contract voorleggen waarin alle voorwaarden worden uitgelegd. De lener moet transparant zijn over alle voorwaarden en advies.
  • De financiële instelling moet je een schema voorleggen waarin staat wanneer je de maandelijkse aflossingen moet betalen. Als er aanpassingen worden gemaakt aan de voorwaarden moet de bank dit doorgeven (waarna je akkoord moet gaan).

Jouw verplichten:

  • Je bent verplicht om de lening en de maandelijkse aflossingen tijdig te betalen zoals is afgesproken in het contract. Als je hierin faalt, word je opgenomen in de zwarte lijst van de Nationale Bank van België.

* De wederbeleggingsvergoeding komt overeen met 0,5% van het vooraf terugbetaalde kapitaal als het contract nog minder dan een jaar loopt en 1% als het contract nog langer dan een jaar loopt. Deze kosten mogen niet hoger zijn dan de rente die je zou moeten betalen in het geval waar je de lening niet vervroegd zou aflossen.

Welke documenten zijn er nodig?

Om jouw situatie goed te beoordelen en je gepast te helpen met jouw behoeften en financiële situatie, zal de bank enkele ondersteunende documenten vereisen.

Als je werknemer bent:

  •  Een fotokopie van de voor- en achterkant van jouw huidige identiteitsbewijs
  • Een fotokopie van het identiteitsbewijs van een eventuele mede-ontlener (indien van toepassing)
  • Je bankrekeningnummer (IBAN & BIC)
  • Je twee laatste loonstrookjes
  • Een kopie van een bankafschrift om andere vormen van inkomsten te bewijzen
  • Een bewijs van woonst, minder dan 3 maanden oud.
  • Contracten (of afschriften) van andere lopende kredieten.

Als je zelfstandige bent:

  • Een fotokopie van de voor- en achterkant van jouw huidige identiteitsbewijs
  • Een fotokopie van het identiteitsbewijs van een eventuele mede-ontlener (indien van toepassing)
  • Je bankrekeningnummer (IBAN & BIC)
  • Je twee laatste loonstrookjes
  • Een kopie van een bankafschrift om andere vormen van inkomsten te bewijzen
  • Een bewijs van woonst, minder dan 3 maanden oud.
  • Contracten (of afschriften) van andere lopende kredieten.
  • Je drie meest recente aanslagbiljetten

Ik wil een lening aanvragen. Hoe optimaliseer ik mijn aanvraag?

Door jouw leningaanvraag te optimaliseren, vergroot je de kans dat je snel een lening kan afsluiten.

Begin met het verzamelen van documenten

De procedure die je moet doorlopen voor een lening af te sluiten zal sneller verlopen als je vanaf het begin een zo compleet mogelijk dossier levert. Zo toon je aan dat je goed georganiseerd bent en dat je de aanvraag serieus neemt. Bekijk de lijst hierboven en verzamel alle vermelde documenten nog voordat je contact opneemt met de bank. Je kan een financieel adviseur raadplegen door jouw documenten aan hem of haar te presenteren. Zo weet je alvast of jouw dossier in orde is en kan je verdere informatie inwinnen over de terugbetalingsvoorwaarden nog voordat je de aanvraag indient.

Let goed op jouw uitgaven

Een lening aanvragen moet vooral niet gebeuren door een gevoel van wanhoop. Je moet vooraf bedenken dat een lening een grote verantwoordelijkheid is waarbij je jou potentieel jarenlang engageert voor maandelijkse aflossingen. Begin ruim zes maanden voor het aanvragen van de lening jouw uitgaven bij te houden, zodat de bank kan zien dat je een goed ontlenersprofiel hebt.

Begin elke maand een beetje geld opzij te zetten, zodat je went aan de discipline die vereist is om een lening terug te betalen. Vermijd om meer geld op te nemen dan op jouw bankrekening staat. Hierdoor laat je blijken dat je niet op krediet leeft.

Doe een persoonlijke bijdrage

Als jouw uitgavenprofiel niet al te gezond overkomt, kan je sparen om een gedeelte van het gewenste project zelf te betalen. Op die manier heeft de financiële instelling meer zekerheid dat je het bedrag zal kunnen aflossen en hoef je minder rente te betalen. Jouw persoonlijke bijdrage zal gewoonlijk tussen 10% en 50% van het leenbedrag in beslag nemen.

Laat iemand borg staan

Je kan jouw leenprofiel versterken door een familielid borg te laten staan voor jou. Zo weet de bank dat je hulp zal ontvangen als je moeite hebt met de maandelijkse betalingen. Dit creëert meer zekerheid voor de instelling dat je de lening tijdig zal aflossen. Bespreek dit wel vooraf grondig met jouw mogelijke borgsteller.

Vergelijk leningen

Vergelijk vooraf de verschillende leningen in België. Dankzij ons online vergelijkingsplatform kan je de juiste lening aanvragen, aangezien je vooraf weet wat de kosten en looptijden van de leningen zijn. Een goed geïnformeerd persoon telt voor twee. Door leningen te vergelijken kan je de meest geschikte lening voor jouw profiel en project terugvinden. Op TopCompare.be wordt je doorverwezen naar de voordeligste banken, waarna je direct online jouw lening kan aanvragen. Deze kennis van de financiële markt geeft je meer onderhandelingskrachten en stelt je in staat om een slecht aanbod van een bankmedewerker direct te herkennen.

Een lening aanvragen is geen lichte beslissing. Zorg ervoor dat je weet hoe je de lening zal aflossen en op welke manieren jouw financiële situatie door de jaren heen kan veranderen. Op die manier ben je voorbereid op moeilijkheden en geraak je niet in de schulden. Vergeet tenslotte niet dat geld lenen ook geld kost. Je moet niet enkel elke maand een stukje van de lening aflossen, er komt ook rente bij kijken.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.