Hoe kan je een lening krijgen om in het buitenland te studeren?

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags: ,

studerenStuderen aan een universiteit in Californië? Een master in Cambridge of een talenstudie in Spanje of Portugal? Veel studenten dromen ervan om een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Een nieuwe omgeving en een andere school op jouw CV geeft je een onvergetelijke ervaring en doet je eruit springen bij een sollicitatie. Maar hoe financier je een studie in het buitenland eigenlijk? En als je niet voldoende geld hebt, is het dan mogelijk om een lening of studielening te krijgen?

Welke kosten zijn er bij een buitenlandse studie en hoe kan je ze financieren?

Wanneer je in het buitenland wilt gaan studeren, is het belangrijk dat je allereerst de kosten op een rijtje zet. Hoeveel kost de studie bijvoorbeeld en wat zijn de kosten voor huisvesting in jouw nieuwe woonplaats? Denk daarnaast ook aan de kosten voor voeding en drank. Voeding en dranken in het noorden van Europa, zoals in Denemarken, Noorwegen of Zweden, kosten bijvoorbeeld een stuk meer dan in België terwijl het in in Macedonië, Bulgarije of Polen een stuk goedkoper is.

Als je het totale kostenplaatje ruim van tevoren (12 tot 18 maanden) maakt, kan je nog sparen om tenminste een deel van dat bedrag bijeen te krijgen.

Zodra je een goed overzicht hebt van alle kosten is het belangrijk om te bepalen hoe je dit gaat financieren. Er zijn diverse mogelijkheden:

  • Eigen middelen: hebben jouw ouders voldoende geld om je studie te financieren of heb je door een studentenjob of bijeengespaarde studietoelagen een volle spaarrekening? Dan is dat natuurlijk de ideale manier om jouw buitenlandse avontuur te betalen.
  • Het aanvragen van een studiebeurs is een tweede mogelijkheid om je tijd in het buitenland te financieren. Enig nadeel is wel dat je moet voldoen aan een aantal voorwaarden en enkele formaliteiten moet vervullen alvorens je de beurs kan krijgen. Je kan jou aanmelden voor verschillende subsidies die vasthangen aan diverse organisaties. Voorbeelden van studiebeurzen zijn Erasmus Belgica, de stichting AFS, Belgian American Educational Foundation (BAEF), de Rotary Foundation, Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), Erasmus studentenmobiliteit enzovoort. Aarzel dus niet om je te informeren over deze beurzen op de website van gostrange.
  • Combinatie van studeren en werken: mocht je aardig wat geld op jouw rekening hebben staan, maar toch nog geld nodig hebben om het leven in het buitenland te financieren dan kan je ook altijd een part-time job in het buitenland doen.
  • Wanneer de bovenstaande opties onhaalbaar blijken te zijn, dan is het aangaan van een lening, ook wel een studentenkrediet, nog een laatste oplossing.

Lees ons artikel: Een lening helpt je bij het realiseren van al jouw projecten

Hoe kom je aan een lening om te kunnen studeren?

Voordat je een lening kan verkrijgen, moet je aan diverse vereisten voldoen. Je moet ten eerste ouder dan 18 jaar zijn om een lening aan te kunnen vragen. Daarnaast dien je meestal inwoner van België te zijn. Bij jouw aanvraag wordt er over het algemeen gekeken naar je financiële situatie om te zien of je (lopende) schulden hebt en of je de lening ook zal kunnen terugbetalen.

De lening kan je aangaan onder jouw eigen naam, of onder die van je ouders. Studenten die lenen onder eigen naam zullen vooral moeten kunnen aantonen dat ze voldoende terugbetalingscapaciteit hebben.

Wanneer je niet precies weet welke lening je het beste kunt aanvragen, gebruik dan onze vergelijkingstool.

Hoe werkt het studentenkrediet eigenlijk?

In principe zijn er twee verschillende vormen van studentenkrediet: de lening op afbetaling en de kredietopening.

Het gaat in beide gevallen om overeenkomsten tussen een financiële instelling (zoals een bank) en een student. De twee vormen van kredieten leggen we hieronder uit:

Kredietopening

Als je als student het liefst kleine bedragen wilt opnemen waar en wanneer je maar wil, zonder vooraf te weten om hoeveel het exact zal gaan, dan is de kredietopening een goede keuze. Deze kan je vinden in de vorm van een kredietkaart met kredietopening, andere bankkaart met kredietopening of kasfaciliteit op jouw bankrekening.

Hiermee kan je geld opnemen enkel wanneer je het nodig hebt. Met de kredietopening kan je gedurende de looptijd van de lening meerdere malen geld opnemen en je betaalt het gebruikte kapitaal vrij terug (onder bepaalde voorwaarden weliswaar). Wat je hebt teruggestort, heb je onmiddellijk opnieuw ter beschikking. Wel moet je de kredietlijn minimaal elk jaar (kredietopeningen tot 3.000 euro) of één keer per vijf jaar (kredietopeningen boven 3.000 euro) volledig terugbetalen en zijn er minimumbedragen die je maandelijks moet terugbetalen.

Lening op afbetaling

Het alternatief voor de kredietopening is de lening op afbetaling of persoonlijke lening. Hierbij ga je een lening aan voor een vast bedrag en een vooraf bepaalde duurtijd. De lening op afbetaling is vooral geschikt wanneer je een grotere uitgave (zoals jouw studiekosten) in één keer moet betalen. Je leent het geld en zal vervolgens maandelijks rente en kapitaal aflossen. Je kan er daarbij best voor zorgen dat je enkel leent wat je echt nodig hebt om je (buitenlandse) studie te financieren en dan zo snel als financieel haalbaar is de persoonlijke lening terug te betalen.

Lees ons artikel: 6 manieren om je schuldenlast onder controle te houden

Als je een lening wilt om studeren financieel mogelijk te maken, gebruik dan de vergelijkingstool op onze website om de persoonlijke lening te kiezen die het beste bij je past.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.