Hoe kiest u als student de beste kredietkaart?

|Posted by | Kredietkaart
Tags: , , ,
Hoe kiest u als student de beste kredietkaart?


Als student kan het soms moeilijk zijn om de juiste kredietkaart te kiezen. Dit heeft waarschijnlijk deels te maken met het feit dat banken een minimuminkomen vereisen. Als student kan het lastig zijn om daaraan te voldoen. Hoe gaat u hiermee om ? En hoe vindt u de juiste kredietkaart als student ?

Wij geven u diverse tips.

Maak een keuze tussen de drie verschillende kaarten

Waarschijnlijk gaat het om de aanvraag van uw allereerste kredietkaart en bent u niet op de hoogte van de drie verschillende types kredietkaarten die op de markt zijn. U kunt namelijk een keuze maken tussen:

  • De prepaid kredietkaart: Met deze kaart kunt u, nadat u er geld op heeft gezet, geld opnemen of aankopen doen in winkels of op het internet. Deze kaart kan voor studenten een goede optie zijn, omdat u met deze kaart geen krediet opneemt. De kaart is immers niet gelinkt aan een bankrekening en u kunt alleen het geld uitgeven wat u zelf op de kaart heeft gezet. Hierdoor kunt u niet in de schulden geraken.
  • De kredietkaart zonder kredietopening: Een kredietkaart zonder kredietopening is een betaalmiddel dat direct gekoppeld is aan uw bankrekening. Bij deze kaart geniet u van maximaal een maand uitstel van betaling. U kunt er ook geld mee opnemen. Deze kaart kan uitkomst bieden voor studenten, omdat u de maand van uitstel niet kunt overschrijden en zodoende niet verder in de schulden kunt geraken (tenzij er niet voldoende geld op uw bankrekening staat bij moment van afrekening natuurlijk).
  • De kredietkaart met kredietopening: Met de kredietkaart betaalt u op een later moment voor uw aankopen en geldopnames, weliswaar tegen betaling van interesten. De kaart biedt dus een doorlopend krediet. Deze kaart is dus handig voor studenten die op het moment van gebruik niet over het nodige geld beschikken, maar die wel kunnen bewijzen in staat te zijn om hun krediet terug te betalen.

Ga voor een goedkope kredietkaart

Als student bent u zeer waarschijnlijk niet in het bezit van een hoop geld. Het kan daarom verstandig zijn om een kredietkaart met betaalbare kosten te kiezen. Om de juiste keuze te maken moet u voornamelijk de volgende kosten bekijken: de jaarlijkse bijdrage, de kosten voor geldopname en wisselkosten.

Denk na over het maximumbedrag dat u kunt besteden

Het kan heel verleidelijk zijn om een kaart te kiezen met een hoge bestedingslimiet. Maar het is belangrijk om uw financiële situatie te bekijken en voor een kaart te gaan waarbij u zeker uw krediet kunt terugbetalen.

Informeer u over de manieren van terugbetaling  

Als u voor een kredietkaart kiest is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de wijze van terugbetalen. Het is bijvoorbeeld van belang dat u weet wanneer u uw rekening moet terugbetalen. Dit zorgt ervoor dat u uw budget beter kan beheren.

Informeer u over de mogelijke verzekeringen

Een kredietkaart kan verder ook diverse extra’s bieden, zoals verzekeringen. Als u iets wilt kopen op het internet bijvoorbeeld, is het verstandig om te controleren of u met uw kredietkaart een verzekering heeft om ‘veilig online’ te winkelen. Het kan ook verstandig zijn om ervoor te zorgen dat uw kredietkaart u een aankoopverzekering biedt of verlengde garantie voor toestellen zoals uw telefoon, tablet of laptop. Daarnaast bieden sommige kaarten ook reisverzekering, zoals een annulatieverzekering of medische bijstand, waarmee u met een geruster gevoel kan vertrekken.

Vind de beste deals

Er bestaan kredietkaarten speciaal voor studenten, zoals bijvoorbeeld de Beobank Student Visa en MasterCard. Met deze kaart heeft u een bestedingslimiet van €750. De jaarlijkse kosten voor de kaart bedragen vijf euro en een aankoopverzekering is inbegrepen bij de kaart. Dit betekent dat bepaalde aankopen worden vergoed in het geval van diefstal of schade.

Er zijn ook andere kredietkaarten die gebruikt kunnen worden door studenten. Hier vindt u er enkele:

  • De Hello Prepaid card van Hello bank: Er zijn twee verschillende versies van deze kaart.  Enerzijds is er een online versie (15 euro voor twee jaar) waarmee u enkel online aankopen kan doen. Anderzijds is er de fysieke versie, die 25 euro kost voor twee jaar. De kaart is echter gratis voor jongeren onder de 28 jaar die zijn ingeschreven op Hello4you. Met de fysieke kaart kunt u niet alleen online aankopen doen, maar ook geld opnemen en aankopen doen in winkels. De kaart heeft een bestedingslimiet van 5.000 euro en kan worden gebruikt in België en het buitenland.
  • De Buy Way Prepaid MasterCard: deze kaart biedt alle voordelen van een MasterCard en is zowel online als bij verkoopspunten oplaadbaar. Met deze kaart heeft u geen bankrekening nodig en is er geen jaarlijkse bijdrage. U kunt maximaal 2.500 euro op de kaart zetten. Het kost wel 4,99 euro om de fysieke kaart aan te schaffen en 1,99 euro voor de online versie.
  • De Belfius MasterCard White Prepaid: Deze kaart werkt hetzelfde als de reguliere MasterCard. U kunt echter alleen het geld uitgeven dat u zelf op de kaart heeft gezet (er is geen limiet). De kosten van de kaart zijn 1 euro per maand. De kaart is echter gratis voor jongeren onder de 30 jaar.

U hebt nu alle informatie om de geschikte kredietkaart te kunnen kiezen. Voel u vrij om ons artikel over het kiezen van de juiste kredietkaart te lezen en maak gebruik van onze vergelijkingstool om te zien welke kaart het beste bij u past.