Hoe jouw bruiloft financieren zonder in de schulden te geraken?

|Posted by | Lifestyle, Persoonlijke Lening
Tags: ,
bruiloft

Eindelijk is het zo ver. Jouw partner waar je al vele jaren gelukkig mee door het leven gaat, heeft je ten huwelijk gevraagd. Jullie willen er een speciale dag van maken met alles erop en eraan, kortom een dag om nooit meer te vergeten. Zo’n feest kost een hoop geld, maar uiteindelijk maken jullie de bruiloft zo duur als jullie zelf willen. Hoe kan je jouw bruiloft financieren zonder diep in de schulden te geraken?

Vergelijk verschillende opties en bespaar

Stel om te beginnen in het begin een budget op, zo weet je precies wat je kan besteden en voorkom je ruzies over geld met jouw partner. Een gemiddelde bruiloft kost ongeveer € 15.000, maar iedereen is anders, dus stel een redelijk bedrag op en je bent al halfweg.

Bekijk daarna de verschillende opties binnen jouw budget. Hier zijn alvast de grootste bedragen waarop je kan besparen door ‘out of the box’ te denken.

 • Locatie: € 3.000 – € 6.000. Heeft iemand in de familie een prachtige grote tuin? Met behulp van vrienden en familie kan je deze inrichten tot de perfecte plaats om jouw trouwfeest te houden. In de zomer kunnen een mooie tent en enkele tentzeilen een heel intieme sfeer creëren.
 • Catering: € 5.000 – € 10.000. Je kan heel ver gaan in wat je jouw gasten wilt serveren, maar in de eerste plaats komen zij voor jullie, niet voor het eten of de drank. Wees dus creatief met wat je op tafel brengt, en kies voor gerechten en drank die bij jullie passen. Als jullie bijvoorbeeld verzot zijn op Andalusië en haar charmante steden en grote stranden, serveer dan een gazpacho en een heerlijke paella met Spaanse wijn. Dit zal de helft goedkoper uitkopen en jouw gasten zullen er een onvergetelijke zomerse herinnering aan overhouden.
 • Kleding voor de bruid en bruidegom: € 2.000 – € 3.000. De nieuwe collectie trouwjurken zijn te koop van september tot en met augustus, dat wil zeggen dat de winkels hun “oude” collectie in de zomermaanden in promotie zetten. Zo kan je jouw droomjurk misschien wel aan de helft van de prijs aankopen. Een tweede optie is om jouw trouwjurk te huren in plaats van te kopen. Je draagt het tenslotte toch maar een keer.
 • Huwelijksreis: € 2.500: ooit al gedacht aan het sparen van miles met jouw kredietkaart? Als je dit doet kan je namelijk jouw huwelijksreis betalen met punten die je spaarde met jouw kredietkaart.

De prijs van een bruiloft hangt tenslotte natuurlijk sterf af van het aantal mensen dat je uitnodigt: hoe meer volk, hoe duurder natuurlijk. Afhankelijk van jouw beschikbare budget kan je jouw trouwfeest dus klein en intiem houden of een heleboel vrienden en verre familie uitnodigen.

Sparen of een lening?

Dat er een prijskaartje aan een trouwfeest hangt, is dus geen geheim. Maar je wilt uiteraard dat de dag van jouw dromen perfect verloopt. De beste manier om jouw bruiloft te financieren is door ervoor te sparen. Om zo’n grote som bijeen te sparen, begin je dus best enkele jaren op voorhand te sparen. Twijfel niet om alle financiële instellingen te vergelijken om de lening te vinden die het beste bij jou past.

Als jouw spaarcenten niet voldoende zijn, kan je de rest van de kosten dekken door een lening. Weet natuurlijk dat die lening geld kost: je zal de komende jaren dat geld maandelijks moeten terugbetalen, met een stuk interest erbovenop. De meest geschikte lening voor een bruiloft is een persoonlijke lening. Dit is een kredietformule waarvoor je geen verantwoording hoeft af te leggen en waar zowel de looptijd, de maandelijkse afbetalingssom en de rentevoet op voorhand worden vastgelegd.

Besparen op jouw budget, niet op jouw huwelijksdroom

We gaven reeds enkele tips om de kosten te beperken, maar er zijn uiteraard nog meer manieren om dit te doen:

 • Ga voor de mooiste locatie, niet de duurste of meest prestigieuze!
 • Nodig alleen familie en goede vrienden uit, een spetterend feest hangt namelijk niet af van het aantal mensen.
 • Biedt hapjes en snacks aan in plaats van een gangenmenu of ga voor gepersonaliseerde gerechten en drank, zoals hierboven aangegeven
 • Kies niet voor de duurste trouwauto, maar leen een mooie wagen bij familie of vrienden!
 • Laat oude ringen smelten bij de juwelier en laat hier de trouwringen van maken.
 • Een burgerlijk huwelijk in de week is goedkoper dan in het weekend. De prijzen van een kerkelijk huwelijk kunnen ook variëren naargelang de dag en het uur!
 • Heeft er iemand in jouw omgeving een passie voor fotografie? Bespaar € 1.000, en huur geen professionele fotograaf in!
 • Hebben jullie een vriend die toevallig gebeten is door de dj microbe? Je kan een flink pak geld besparen door hem of haar muziek te laten draaien.

Probeer het beeld van hoe een bruiloft er hoort uit te zien los te laten en maak er een gepersonaliseerde, budgetvriendelijke bruiloft van! Zo kan je op jouw bruiloft alle financiële bezorgdheden achterwege laten en lachen, “ja” zeggen met fonkelende ogen, de pannen van het dak dansen en genieten van alle mensen die je liefhebben, want dit is jullie dag!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.