Hoe veilig online aankopen doen?

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: , ,

online aankopen

Het is een gewoonte voor u om online aankopen te doen? Kleding, schoenen, elektronische apparaten, parfums, accessoires, voeding… kortweg, u koopt alles online! Maar weet u hoe u dit op een veilige manier kan doen? Ontdek onze tips om online te shoppen in alle veiligheid.

Beveilig uw webbrowser

Vooraleer u online aankopen doet, moet u uw webbrowser beveiligen. Om dit te doen, gebruikt u best een beveiligde verbinding zoals uw Wi-Fi thuis. Het wordt afgeraden om uw aankopen te doen via een openbare Wi-Fi. Bovendien kan u uw computer en webbrowser ook beveiligen door een goede up-to-date antivirus te gebruiken.

Lees ons artikel: 7 tips voor veilig online winkelen

Doe aankopen op bekende websites

Wanneer uw webbrowser goed beveiligd is, kan u op zoek gaan naar websites om online te shoppen. Geef de voorkeur aan bekende websites. Indien u over een bepaalde website twijfelt, aarzel niet om forums raad te plegen en de meningen van andere consumenten te lezen voor u iets aankoopt.

Om na te gaan of een website vertrouwbaar is, kan u kijken of de algemene wetgeving wordt gerespecteerd. De webshops zijn verplicht om volgende elementen te vermelden: identiteit, professionele activiteit, eigenschappen van de aangeboden producten en diensten, prijzen en belastingen, leveringskosten, betaalvoorwaarden, voorwaarden in verband met het ruilen en terugsturen van aangekochte goederen alsook de geldigheidsduur van het aanbod en de prijs. Voor meer informatie kan u terecht op de consumentenwebsite van Europa.

Activeer/gebruik 3D Secure

Een andere manier om uw online aankopen te beveiligen, is door het systeem 3D Secure te activeren dat wordt aangeboden door verschillende bankinstellingen. 3D Secure, ontwikkeld door Visa en MasterCard, is een systeem dat online betalingen beveiligt. De risico’s op identiteitsfraude worden zo heel wat beperkt. Gedurende uw aankopen zal u een code, die u via sms krijgt, moeten invullen of persoonlijke gegevens, die u vooraf hebt bekend gemaakt, moeten opgeven.

Gebruik alternatieve betaalmethoden

Tijdens uw online aankopen kan u gebruik maken van alternatieve betaalmethoden zoals Paypal. Dit zorgt ervoor dat u geen persoonlijke bankgegevens moet delen bij elke transactie. Om gebruik te maken van Paypal moet u uw bankgegevens registreren op hun website. Dan kan u uw online transacties in alle gemak uitvoeren.  Bovendien geniet u ook van de “aankoopbescherming” indien u een product niet ontvangt of indien het niet overeenstemt met de beschrijving gegeven door de verkoper. U wordt daarvoor dan terugbetaald.

Gebruik een prepaid kaart om online aankopen te doen

Indien u online aankopen wilt doen, maar zonder gebruik te maken van uw kredietkaart, kan u betalen met een prepaid kaart.

Voor meer informatie kan u ons artikel raadplegen: Wat is de beste kredietkaart voor uw profiel?

prepaid kredietkaarten

Doe beroep op de verzekering van uw kredietkaart

Uw kredietkaart kan gekoppeld zijn aan een verzekering voor online aankopen. Deze kan u gebruiken wanneer uw bestelling niet wordt geleverd of wanneer het product defect is (gebroken of beschadigd) bij de aankoop van een nieuw product met uw kredietkaart. Het product moet online aangekocht zijn (maar niet via een veilingsite zoals Ebay) en moet een waarde hebben van minimum 50 euro. Uw bank zal dan tussenkomen indien er geen oplossing kan gevonden worden tussen u en de verkoper.

Niet alle aangekochte producten zijn verzekerbaar, de banken sluiten meestal volgende producten uit: bederfelijke goederen, drank, planten, motorvoertuigen, munten, financiële instrumenten, digitale gegevens, dienstenprestaties, goederen voor professioneel gebruik en goederen die worden aangekocht om opnieuw verkocht te worden.

Lees ons artikel: Hoe verzekerd aankopen doen tijdens het winkelen

U kan onze vergelijkingstool gebruiken om een kredietkaart met aankoopverzekeringen te vinden.

Kredietkaarten

Wat doen in geval van fraude?

Indien u, ondanks alle nodige voorzorgmaatregelen, toch het slachtoffer bent van fraude, moet u heel snel reageren. In geval van diefstal van bankgegevens moet u uw bank zo snel mogelijk contacteren zodat ze uw kaart of rekening kunnen blokkeren. Dat moet meestal via Card Stop of via een ander telefoonnummer dat uw bank u gaf. U moet ook een verklaring afleggen bij de lokale politie.

Lees ons artikel: 7 manieren om kredietkaartfraude te voorkomen

U kent nu al onze tips om veilig online aankopen te doen. Indien u nog meer advies wenst, aarzel niet om onze blog en Facebook pagina te raadplegen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.