Hoe succesvol je loon onderhandelen?

|Posted by | Financiën
Tags:
Hoe je loon onderhandelen?

Loononderhandelingen doen? Dat is vaak spannend en niet altijd gemakkelijk. Of je nu op zoek bent naar je eerste job, of beslist hebt om van werkgever te veranderen: wij geven je enkele tips om een mooi loon in de wacht te slepen.

1. Weet wat je waard bent

Als je op zoek bent naar je eerste job of als je verandert van job, dan weet je natuurlijk niet welk loon je mag verwachten in een bepaalde functie en sector. Op het moment van de onderhandelingen is een voorbereid man/vrouw er dan ook twee waard. Doe daarom zeker onderzoek naar wat iemand met jouw ervaring, voor die functie en in die sector gemiddeld verdient. Het Salariskompas van Jobat kan je op weg helpen om je marktwaarde te kennen.

Heb geen schrik om je verwachtingen wat hoger te zetten, maar blijf wel realistisch. In grote bedrijven liggen starterslonen soms al vast en in bepaalde sectoren werken ze ook met loonschalen of barema’s. Dan blijf je achter met weinig ruimte om te onderhandelen.

2. Laat niet meteen in je kaarten kijken

Wil je het meeste uit je loononderhandeling halen? Dan kom je best niet zelf met een openingsbod. Het is altijd beter om de werkgever het eerste loonvoorstel te laten doen. De kans is groot dat het bedrag hoger ligt dan wat je zelf durfde te vragen. En als het lager ligt dan je verwachtte, kan je nog altijd naar boven onderhandelen. De werkgever smijt immers nooit vanaf de eerste keer het hoogste bod op tafel. Ze houden het maximum dat ze aan jou willen betalen in hun achterhoofd, maar hopen natuurlijk dat je het voor een pak minder wilt doen. Zo is er altijd wat ruimte om te onderhandelen over het loon.

De kans is echter groot dat jouw potentieel toekomstige werkgever jouw tactiek niet zal aanvaarden. Vaak zullen ze jou om een loonsverwachting vragen. Ook hier is het belangrijk om voorbereid voor de dag te komen. Op zo’n moment is het niet slim om een specifiek bedrag te zeggen. Je stelt beter een boven- en ondergrens, bijvoorbeeld “ik denk zelf aan een salaris tussen de 2.400 en € 2.600”. Mik niet te laag, want in theorie zou je dan ook de job al aannemen voor het laagste bedrag dat je gezegd hebt. 

3. Klap niet uit de biecht over wat je nu verdient

Als je met jouw mond vol tanden staat als ze jou om jouw wensen vragen, verklap je al eens gemakkelijk jouw laatstverdiende loon. Sommige bedrijven durven dit ook gewoon te vragen. Helaas, wie als eerste uit de biecht klapt, verliest in de meeste gevallen. Het beste is om niets los te laten over je vorige loon, want in principe doet dit er niet toe.

Eigenlijk mag jouw vorig loon geen basis zijn voor je nieuw loon. Je gaat immers een nieuwe uitdaging aan in een andere functie, met nieuwe verantwoordelijkheden en misschien in een andere sector. Daar hoort ook een nieuw salarispakket bij dat jouw nieuwe job moet weerspiegelen. Heb geen schrik om dit ook beleefd aan te geven aan de interviewer als de vraag wordt gesteld. 

4. Denk aan het totale loonpakket

Het cijfer dat je op het einde van de maand op jouw rekening ontvangt, is natuurlijk het belangrijkste. Dat is je nettoloon en het geld waarmee je jouw huur, rekeningen en andere uitgaven gaat betalen. Wat je precies overhoudt, hangt af van je persoonlijke situatie en de belastingen, waardoor je altijd moet onderhandelen over het brutoloon. Dat brutoloon wordt immers gebruikt voor de berekening van onder andere je pensioen, vakantiegeld en dertiende maand. Het ligt daarom beter niet te laag!

De meeste privébedrijven bieden echter ook extralegale voordelen aan om je salarispakket aantrekkelijker te maken. Weet dat dit ook voordeliger is voor hen. Je doet er goed aan om op voorhand al na te denken welke secundaire arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vindt. Zijn dat maaltijdcheques, extra vakantiedagen of wil jij graag een bedrijfswagen, hospitalisatieverzekering of pensioenplan? Als er weinig of geen ruimte is om over je loon te onderhandelen, dan zijn deze extralegale voordelen jouw kans! 

5. Geef goede argumenten

Jouw salariswensen op tafel leggen met als reden ‘dat je dit verdient’? Dat zal helaas weinig indruk maken op je potentiële werkgever. Een hoger loon moet je kunnen onderbouwen met goede argumenten. Waarom verdien je dit? Misschien solliciteer je voor een job met meer verantwoordelijkheden, heb je al enkele jaren relevante ervaring opgebouwd of heb je een interessant diploma behaald. Hiermee kan je jouw interviewer zeker proberen overtuigen. 

Conclusie

Om te onderhandelen over je loon moet je stevig in je schoenen staan. Met een goede voorbereiding kan je echter een eerlijk salaris voor jouw nieuwe of eerste functie bekomen. En zijn jij en jouw toekomstige werknemer tot een overeenkomst gekomen? Laat dan zeker alles vastleggen in een contract en neem geen ontslag bij je vorige job tot je dit gelezen en ondertekend hebt. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Hvad tænker du?

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *