Hoe uw studentenbudget beheren

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

studentenbudget

GESPONSORDE CONTENT

Als student is het belangrijk om uw budget weten te beheren en uw financiën in het algemeen. Of uw ouders u sponsoren, u een studietoelage ontvangt of u werkt, alleen uw budget beheren maakt deel uit van het volwassen en onafhankelijk worden. Hieronder vindt u onze tips die u helpen de goede keuze te maken wat betreft uw persoonlijke financiën (studentenbudget).

Tips om uw studentenbudget te beheren

U moet financieel goed voorbereid zijn op het nieuwe schooljaar. U moet een studentenbudget voorzien voor uw schoolgeld en uw schoolmaterialen (syllabus, bureaumaterialen etc.) zonder uw uitgaven voor het dagelijks leven te vergeten voor uw maaltijd, uw huur (wanneer u op kot leeft), uw uitstapjes, etc. Om u hierbij te helpen, bestaan er talloze mobiele applicaties om uw uitgaven te beheren, te plannen en te analyseren. U kunt waarschuwingen instellen, genieten van gratis tips en deze gegevens bijvoorbeeld exporteren naar een Excel bestand. Sommige banken bieden deze optie ook aan up hun mobiele applicatie. Ook kunt u gebruik maken van ons budget formulier om uw budget nog beter te beheren!

Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget te beheren

Wanneer u moeilijkheden ervaart met het financieren van uw hogere studies of als u niet weet wat de procedure is om financiële hulp aan te vragen, twijfel niet om ons artikel te raadplegen: Hoe uw hogere studies financieren?

Lees ons artikel: 5 tips om te besparen op geld

Een studenten-/jongerenrekening of een gratis online rekening?  

Om al uw betalingen te kunnen verrichten, heeft u natuurlijk een bankrekening nodig. U heeft zeker en vast wel eens horen praten over studenten- of jongerenrekeningen? Maar zijn deze ook interessant voor u?

Om te kunnen genieten van een gratis studentenrekening, moet u ingeschreven staan bij een school of universiteit voor hoger onderwijs, terwijl u voor de jongerenrekening een bepaalde minimumleeftijd moet zijn.

Een alternatief van deze rekeningen zijn de gratis online rekeningen die worden aangeboden door sommige banken en waarbij de voorwaarden niet afhangen van uw statuut of leeftijd. U kunt deze dus blijven gebruiken na uw tijd als student.

Welke betaalkaart kiezen?

Om de kaart te kiezen die past bij uw profiel, moet u de verschillen begrijpen tussen elk type kaart.

De debetkaart is gekoppeld aan een zichtrekening. Het bedrag zal, wanneer u uw aankopen doet, onmiddellijk van uw zichtrekening gaan. Deze kaart is aan te raden voor eenvoudige banktransacties zoals een betaling, geldafhaling of overschrijving, voor studenten die hun studie in België of in de eurozone doen. Als u deze debetkaart aan uw jongeren- of studentenrekening koppelt, kunt u genieten van voordelige – of zelfs gratis – formules. De gratis online rekeningen bieden op zich tal van diensten gratis aan.

De kredietkaart heeft een kredietlimiet. U koopt nu, maar betaalt uw aankopen aan het einde van een bepaalde periode (vaak 1 maand) zonder extra kosten. Zij kan u ook toelaten om uw betalingen te spreiden (tegen een rente). Deze kaart is geschikt voor studenten die studeren in België, maar vooral voor studenten die buiten de eurozone studeren. De kredietkaart biedt de mogelijkheid om over de hele wereld te betalen, ook op het internet. Het merendeel van de kaarten heeft een aankoopverzekering inbegrepen, en een verzekering tegen diefstal of verlies. De kaarten kunnen ook tal van andere voordelen bieden voor uw studentenbudget, zoals cashback op uw aankopen (in de winkel of online), punten, miles etc.

De prepaidkaart is een herlaadbare kaart die het u mogelijk maakt om enkel het bedrag uit te geven waar u de kaart mee heeft opgeladen. Deze kaart biedt dezelfde betaalmogelijkheden als een kredietkaart (in de winkel, online, in het buitenland etc.). Deze kaart is niet per se verbonden aan een zichtrekening, kan overdraagbaar zijn en vereist geen kredietcheck. Het voordeel is dat u kunt genieten van de mogelijkheid om te betalen, zonder dat u dreigt in het rood te komen of er iets voor te betalen. Deze kaart is erg geschikt voor alle studenten, die hun studentenbudget willen beheren op een eenvoudige manier.

Lees ons artikel: hoe kiest u als student de beste kredietkaart?

prepaid kredietkaarten

En daarna?

Wat gebeurt er met uw rekeningen en kaarten na uw studie? Wanneer u heeft gekozen voor een studentenrekening, kunt u niet langer profiteren van de gratis formules. Weet dat het merendeel van de jongerenrekeningen daarentegen een voordelig tarief biedt tot soms wel 29 jaar; zij zullen vervolgens automatisch worden overgezet naar een traditionele zichtrekening, die nieuwe kosten met zich meebrengen. Dat kan een geschikt moment zijn om een rekening en kaarten te kiezen die beter passen bij uw nieuwe financiële situatie.

Wanneer u daarentegen van bij het begin een gratis online rekening had, verandert er niets! U kunt dan genieten van wat stabiliteit in uw bankrelatie tijdens deze periode van uw leven.

Lees ons artikel:  3 financiële tips voor pas afgestudeerden

Kredietkaarten

Dit artikel is in samenwerking geschreven met ING.

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!