Hoe kan u de verkoopprijs van uw woning maximaliseren?

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,

verkoopprijs

Hebt u eindelijk het huis of appartement van uw dromen gevonden en gaat u binnenkort verhuizen? Het is dus dringend tijd om in te pakken, maar vooral kopers te vinden voor uw woning. Het aantal transacties op de vastgoedmarkt blijft maar toenemen, nu is dus het geschikte moment om nog een mooi rendement te behalen. Uit cijfers van de Belgische overheid blijkt dat de gemiddelde prijs van een huis €217.514 bedroeg tijdens het laatste trimester van 2016 (op een steekproef van 14.903 woningen). Hieronder vindt u enkele tips om de verkoopprijs van uw woning te maximaliseren.

Contacteer een vastgoedmakelaar

De verkoop van uw woning begint in de eerste plaats met een schatting. Dit is noodzakelijk om de verkoopprijs vast te leggen. In een volgende stap kan u dan bepalen hoe uw woning het best zal worden heringericht om de verkoopwaarde te laten stijgen. We raden u verder aan om beroep te doen op een vastgoedmakelaar. Deze beschikken in de meeste gevallen over de nodige competenties, marktkennis en een uitgebreid netwerk om snel een koper te vinden. De vastgoedmakelaar zal u ook raad geven over hoe de verkoopprijs van uw woning te maximaliseren en zal u begeleiden bij elke stap, ondermeer bij de administratieve procedures. Het is dus belangrijk om met de juiste vastgoedmakelaar te werken, wij raden u dus ook aan verschillende immobiliënkantoren te contacteren.

Schenk evenveel aandacht aan de binnenkant als de buitenkant van uw woning

We nemen uw woning even onder de loep: u kan de waarde van uw onroerend goed al laten toenemen door een grote lenteschoonmaak te houden. Dit lijkt op het eerste zicht misschien niet zo belangrijk, maar voor potentiële kopers kan het een wereld van verschil maken. Zorg er dus zeker voor dat uw woning er kraaknet uitziet. Moest u niet over genoeg tijd beschikken, dan kan u steeds beroep doen op professionele schoonmaakdiensten

Herstel wat stuk is voor een hogere verkoopprijs

Het is van zodra dat men verhuist dat men beseft dat er sommige zaken al lang hersteld hadden moeten worden. Denk maar een stopcontact dat niet meer werkt of loshangende kabels in de garage. Alhoewel deze herstellingen in de meeste gevallen niet veel inspanning of geld vragen, moet u wel rekening houden met het feit dat kopers niet op zoek zijn naar een woning waarbij zij nog bijkomende tijd en geld zullen moeten steken in herstellingen. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden omdat dit vaak tot discussies leidt waarbij onderhandeld zal worden over een verlaging van de prijs.

Voer enkele renovaties uit

Specialisten schatten dat kopers binnen de eerste 90 seconden al weten of ze de woning effectief willen. U zal hierop kunnen inspelen door de nodige renovaties uit te voeren aan uw huis, zodat uw woning liefde op het eerste gezicht wordt bij potentiële kopers. Een muur afbreken om de ruimte te vergroten of een nieuwe vloerbedekking aanleggen zijn hier voorbeelden van. Als u niet over genoeg middelen beschikt of liever niet aan uw spaargeld komt om deze werken uit te voeren, dan kan u steeds beroep doen op een renovatielening. Het geleend bedrag zal op een vooraf vastgelegde termijn terugbetaald moeten worden tegen een vaste interestvoet. Om aanspraak te maken op een renovatielening zal u bovendien een factuur moeten voorleggen als bewijsstuk.

Lees ons artikel: De voordeligste leningen voor een renovatie

Als u liever energiebesparende werken uitvoert, dan kan u beroep doen op een energiekrediet. Energiebesparende initiatieven worden door de 3 Belgische Gewesten en sommige financiële instellingen (voordeligste is momenteel bij CPH te vinden) ondersteund. Een ecologische renovatie heeft niet enkel als doel om uw ecologische voetafdruk te verminderen, zo zal u op de langere termijn ook substantiële bedragen kunnen besparen op uw energiefactuur. Er bestaat dus geen twijfel over dat renovaties aan uw woning de waarde van uw onroerend goed zullen doen laten toenemen.

Lees ons artikel: Een renovatie- of woonlening voor uw volgende werken?

Zorg voor een neutrale ruimte

Potentiële kopers van uw onroerend goed zullen vooral op de details letten bij het bezoeken van uw huis. Het is dus van zeer groot belang om ervoor te zorgen dat alle zaken die een persoonlijke waarde hebben voor u, verwijderd worden. Het is de bedoeling dat de potentiële kopers zich een perfect beeld kunnen vormen hoe en waarom uw huis perfect voor hen zou zijn. Met andere woorden, zorg voor een neutrale ruimte. Een makkelijke techniek hiervoor is de muren opnieuw wit te schilderen. Denk er ook aan om zich te ontdoen van meubilair en grote objecten die veel ruimte innemen. Dit zal uw huis een groter “ruimtegevoel” geven, wat ook impliceert dat u een grotere kans maakt om uw woning te verkopen.

Zorg ervoor dat alle kamers een specifieke functie hebben

We raden u ook aan om ervoor te zorgen dat aan elke kamer van uw woning een specifieke functie wordt toegewezen. Als deze kamers allemaal perfect in het plaatje passen, dan zullen de potentiële kopers meer geneigd zijn om uw meubilair en andere zaken ook over te kopen.Dit zorgt ineens voor een hogere verkoopprijs van uw woning.  Verder wordt het zo voor kopers heel visueel wat het potentieel van uw huis is.

Wetende dat alle woningen verschillend zijn, is het dus belangrijk om een zo objectief mogelijk beeld van uw huis te vormen vooraleer u dit te koop stelt. Wij hopen dat u met bovenstaande lijst zoveel mogelijk winst kan halen uit de verkoop van uw huis.

Mitch Scheiner

Over Mitch Scheiner

Ik heb mijn diploma in financiën gehaald, en voer graag analyses uit over hoe consumenten zoveel mogelijk kunnen besparen op lange termijn.