Hoeveel kost een trouwfeest nu écht?

|Posted by | Financiën, Persoonlijke Lening
Tags: , ,
Hoeveel kost een trouwfeest?

De mooiste dag van jouw leven is helaas ook een van de zwartste dagen voor jouw portemonnee. Echt romantisch is het niet, maar voor je in het huwelijksbootje stapt, moet je natuurlijk wel weten welke kosten er op jouw pad zullen komen. Want hoeveel kost een trouwfeest nu écht? Wij zetten alles op een rij.

Wat spenderen andere koppels aan hun bruiloft? 

Het prijskaartje van de huwelijksdag is vaak de grootste stressfactor voor bruidsparen. Hoeveel budget moeten we voorzien? Hoe gaan we alles financieren? Betalen we alles zelf of helpen onze ouders mee? Die kopzorgen zijn niet te verwonderen als je weet dat het gemiddelde bedrag dat Vlamingen spenderen aan hun huwelijk € 15.877 bedraagt (enquête Salino, 2019). Heb je een echte sprookjesbruiloft in jouw gedachten? Dan zullen de kosten natuurlijk nog veel verder oplopen.

Welke kosten mag je verwachten voor jouw trouwfeest?

Hoeveel geld je effectief zal spenderen op de dag waarop jij en jouw geliefde elkaar het jawoord geven, hangt natuurlijk sterk af van de keuzes die jullie maken. Volgens verschillende trouwwebsites zullen jullie gemiddeld de volgende bedragen spenderen: 

 • Trouwkleed: € 1.500: Je kan bij sommige (online) winkels zoals Zalando, Asos of C&A al een budgetvriendelijke jurk voor nog geen € 100 vinden. Wie echter uit de collecties van de bekendere merken wilt kopen, zal soms meer dan € 2.500 moeten neertellen. Tel daar ook nog je schoenen, lingerie en andere accessoires bij op.  
 • Trouwkostuum: € 1.000: De bruidegom kan hem vaak een tikkeltje goedkoper kleden, maar vergeet niet dat ook hij nog accessoires zoals een strikje of das nodig heeft. 
 • Trouwringen: € 1.000: De prijs voor een paar hangt vooral af van het materiaal dat jullie kiezen, zoals goud, silver en of er diamantjes opstaan. Weet wel dat jullie ze de rest van jullie getrouwde leven moeten dragen, dus ze maar beter mooi zijn. 
 • Kapper en visagist: € 300: Vaak boek je jouw bruidsmake-up en kapsel samen. Voor je grote dag kan je ook al eens stralen tijdens de proefsessie. 
 • Bruidsboeket: € 150: Als je nog andere bloemen wilt, voor bijvoorbeeld op de trouwauto, dan zal je hier nog wat meer budget moeten voorzien. 
 • Huwelijksfotograaf: € 1.500: Om jullie eerste momenten als getrouwd koppel vast te leggen, betaal je eigenlijk per uur. Natuurlijk wordt de totaalprijs ook bepaald door de nabewerking en of jullie al dan niet een trouwalbum laten maken. Voor dezelfde prijs boek je trouwens ook een videograaf.
 • Burgerlijk huwelijk: zo goed als gratis: Voor de wet trouwen is vaak gratis, al hangt dat vooral af van de gemeente en de dag waarop jullie elkaar het jawoord geven. Wel moet je vaak een kleinigheid betalen voor het trouwboekje. 
 • Kerkelijk huwelijk: € 250: Wie zich in de echt wilt verbinden voor de kerk zal wat dieper in de buidel moeten tasten.
 • Trouwlocatie: € 4.000: Kies je voor een gemeentezaal, een kasteel of een tuinfeest? Daar hangt natuurlijk steeds een verschillend prijskaartje aan vast. 
 • Eten en drinken: € 6.000: Berekend op 50 gasten als je weet dat bruidsparen gemiddeld zo’n € 120 per gast spenderen, inclusief receptie, diner en drank. Aan jou natuurlijk om te kiezen wie je uitnodigt voor welk moment van de dag.   
 • Bruidstaart: € 350: Dit is de prijs voor ongeveer 50 gasten. Voor een bruidstaart is het zo dat je gemiddeld € 7 per gast betaald. 
 • Muziek: € 1.000: Op een goed huwelijksfeest kan een dj of een band natuurlijk niet ontbreken. Weet wel dat je voor die laatste vaak een stuk meer zal neertellen. 
 • Drukwerk: € 200: Uitnodigingen, het programmaboekje of de menukaarten, … Over het algemeen kost dit niet veel geld, maar je moet er wel mee rekening houden in jouw budget. Tegenwoordig kiezen veel koppels ook voor een huwelijkswebsite waarmee ze de gasten uitnodigen en alles over hun belangrijke dag communiceren. 
 • Trouwvervoer: € 400: Willen jullie rondrijden in een klassieke oldtimer of een luxe sportwagen? Afhankelijk daarvan zullen de kosten verschillen.
 • Bedankjes: € 250: Het is altijd fijn om je gasten naar huis te laten gaan met een herinnering aan jouw mooie dag. Een fotostrip uit een photobooth, een anti-kater kit of een plantje bijvoorbeeld?
 • Huwelijksnacht: € 300: Willen jullie de dag afsluiten met een romantische nacht in een hotel? Afhankelijk van de luxe betaal je ook daar een prijs voor. 
 • Huwelijksreis: € 2.500: Om nog wat langer op hun roze wolk te blijven, maken sommige koppels nog een huwelijksreis. Al hangt dat waarschijnlijk af van het budget dat je nog over hebt…

Hoe jouw huwelijk financieren? 

Als je alle gemiddelde kosten bij elkaar optelt, kom je al snel op een duizelingwekkend bedrag uit dat nog een stuk boven die € 15.000 ligt. Traditiegetrouw nemen de (schoon)ouders bij sommige koppels een stukje voor hun rekening. Toch zullen veel bruidsparen hiervoor een deel van hun spaarboekje moeten plunderen.

Als je er met spaarcenten alleen niet geraakt, kan je rest ook met een persoonlijke lening financieren. Weet wel dat je de komende jaren dan maandelijks een deel van het geld, verhoogd met interest, zal moeten terugbetalen aan de bank. Om de voordeligste optie voor jou te vinden, kan je gratis persoonlijke leningen vergelijken via ons platform.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.