Hoge energieprijzen maken zonnepanelen opnieuw populairder: hoe je zonnepanelen financieren?

|Posted by | Leningen, Nieuws
Tags: , ,

Met de hogere energieprijzen stijgt ook de interesse van consumenten voor zonnepanelen. Na het ineenstuiken van de markt na het afschaffen van de terugdraaiende teller begin 2021, lijkt de sector dus stilaan terug herop te leven. Overweeg ook jij om te investeren in groene energie? Wij vertellen je hoe je jouw zonnepanelen kan financieren.

Afschaffing terugdraaiende teller

Met de stijgende energieprijzen lijken steeds meer consumenten naar andere oplossingen te zoeken om toch wat te besparen op hun energiefactuur. Installateurs van zonnepanelen zouden de laatste weken weer veel meer aanvragen krijgen, wat goed nieuws is na een pover jaar voor zonne-energie. In Vlaanderen was er immers begin 2021 de afschaffing van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen met een digitale meter. Ook in Brussel kunnen sinds begin november 2021 zonnepaneleneigenaars niet langer genieten van de terugdraaiende teller. In Wallonië wordt er momenteel nog gewerkt met een prosumententarief, maar op termijn zal ook daar dezelfde evolutie zich voordoen. Door al deze ontwikkelingen twijfelden gezinnen over het rendement dat ze uit hun investering zouden halen, waardoor er nog weinig interesse was om zonnepanelen te installeren. 

Opnieuw interesse in zonnepanelen

Het probleem van de afschaffing van de terugdraaiende teller lijkt nu toch minder op te wegen tegen het probleem van de hogere energieprijzen. Mensen willen besparen op hun energiefactuur en zien zonne-energie of andere duurzame energiebronnen opnieuw als een oplossing. In de toekomst zal elektriciteit waarschijnlijk ook zeker niet goedkoper worden. De teruglevertarieven voor zonnestroom – dus het tarief dat de energieleverancier wil betalen voor de zonnestroom die je zelf niet verbruikt – liggen nu ook hoger dan enkele maanden geleden, wat goed nieuws is voor mensen die nu zonnepanelen willen installeren. 

Verschillende manieren om zonnepanelen te financieren

Zonnepanelen helpen je om heel wat geld te besparen op je energiefactuur. Na enkele jaren heb je jouw investering terugverdiend, maar eerst moet je ze natuurlijk wel maken. Gelukkig zijn er enkele hulpmiddelen die je kunnen helpen bij de financiering van jouw zonnepanelen.

1. Energielening bij de bank

Bij de meeste banken kan je aankloppen voor een energielening of groene lening. Deze lening op afbetaling is gelijkaardig aan een renovatielening, maar is specifiek voor duurzame, energiebesparende investeringen. Ook zonnepanelen kunnen dus gefinancierd worden met dit krediet. Het voordeel van een groene lening is dat de rentetarieven heel laag liggen. Op TopCompare kan je de verschillende banken vergelijken om zo de goedkoopste energielening voor jouw project te vinden.

2. Gewestelijke energielening 

Om energiezuinige renovaties te stimuleren, geven ook de verschillende regio’s energieleningen uit. In Vlaanderen kan je kijken of je in aanmerking komt voor de renteloze energielening. Daarmee kan je ook zonnepanelen financieren, al moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer informatie vind je hier.

Woon je in Wallonië? Dan kan je in aanmerking komen voor de renteloze lening ‘Rénoprêt’, die wordt aangeboden door de Société wallonne du crédit social (SWCS). Lees hier de voorwaarden. In Brussel kan je gebruik maken van de Brusselse Groene Lening met een rentevoet tussen de 0 en 2%. Meer informatie lees je hier.

3. Premies van het gewest

In Vlaanderen kan je een eenmalige investeringspremie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze werd in 2021 ingevoerd bij de afschaffing van de terugdraaiende teller. In 2021 bedraagt deze premie maximaal € 1.500, maar het exacte bedrag wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen. In 2022 bedraagt deze premie ook maximaal € 1.500, maar in 2023 daalt dit maximum tot € 750 en in 2024 tot € 375. Nadien wordt ze afgeschaft.

In Brussel maak je in de meeste gevallen kans op de groenestroomcertificaten voor de energie die je zonnepanelen hebben geproduceerd. Als je deze certificaten verkoopt, bijvoorbeeld aan je energieleverancier, ontvang je geld. Zo betalen je zonnepanelen zich op termijn vanzelf terug. In Wallonië zijn er momenteel geen premies van het gewest, maar kan je dus wel nog altijd genieten van de terugdraaiende teller.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.