Huizenjagers zullen ook dit jaar kunnen genieten van goedkope woonleningen

|Posted by | Hypothecaire Lening
Tags: , , ,

Er lijkt maar geen einde te komen aan de renteverlagingen. Terwijl de spaarders met de handen in het haar zitten, kunnen de mensen die een woonlening willen afsluiten gouden zaken doen. Wat mogen we in 2020 nog verwachten? 

Wie vandaag een woonlening op 20 jaar afsluit, kan zonder veel inspanningen een tarief bekomen die onder de grens van 2 procent duikt. Wie stevig onderhandelt, kan het tarief zelfs doen dalen tot 1,50 procent of lager. Het rentepercentage is weliswaar afhankelijk van uiteenlopende factoren, zoals de quotiteit (de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van de woning) en je financiële situatie. Het uiteindelijke tarief is dan ook voor iedereen anders. Hoe positiever je financiële situatie beoordeeld wordt, hoe groter de kans dat je een gunstig tarief krijgt. Lees hier hoe je het prijskaartje van je hypothecaire lening zo laag mogelijk houdt.

Lage rente blijft in 2020 

Ook wie later dit jaar een lening afsluit, zal gouden zaken kunnen doen. Alle signalen wijzen erop dat het einde van de lage rentestanden nog niet nabij is. Gedurende het eerste kwartaal van 2020 zijn de hypotheekrentes zelfs verder gezakt. 

Waarom blijft de rente zo laag? De lage rente is het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank. De Europese toezichthouder mikt namelijk op een Europese inflatie van net geen 2 procent. Dat cijfer klokte in januari af op 1,4 procent. Er is dus nog wat werk aan de winkel. De ECB hanteert uiteenlopende beleidsmaatregelen, zoals het opkoopbeleid, om de inflatie aan te zwengelen. Hoe lager de rente, hoe meer kredieten er worden verstrekt. Die toename zorgt er dan weer voor dat de mensen consumeren en de inflatie stijgt. 

Ook coronavirus houdt rente laag 

Het coronavirus zal er ongetwijfeld mee voor zorgen dat de rente op de bodem blijft kamperen. Nagenoeg alle landen zien de economische groei afnemen als gevolg van het virus. Ook in Europa ontsnappen we er niet aan. Daarom heeft de ECB extra steunmaatregelen aangekondigd. Zo liet Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, op 19 maart weten dat ze dit jaar 750 miljard euro extra aan obligaties gaat opkopen. Doel is om de Europese economie te ondersteunen en te beschermen tegen de impact van het coronavirus.

Hoe dan ook is het belangrijk om een stevig spaarpotje te hebben als je een woonlening wenst af te sluiten. De banken hanteren sinds begin dit jaar strengere beoordelingscriteria bij het toekennen van een hypothecaire lening. Zij doen dit op vraag van de Nationale Bank van België. Die wil dat de kredietgevers zoveel mogelijk leningen verstrekken met een quotiteit lager dan 90 procent. Het voorkeur gaat zelfs uit naar een percentage van 80 procent. Die eigen inlage komt bovenop de notaris-en dossierkosten. Kredietaanvragers die aan die criteria voldoen, zullen dan ook de beste voorwaarden krijgen. 

Verdwijnen fiscale voordelen 

Wie van een fiscaal voordeel wil genieten wanneer hij een hypothecaire lening afsluit, zal in de meeste gevallen van een kale reis thuiskomen. Sinds begin dit jaar krijgen de Vlamingen bijvoorbeeld niet langer een woonbonus wanneer ze een lening voor een eerste en eigen woning afsluiten. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was Vlaanderen in 2017 al voorgegaan. Wie in Wallonië woont, kan tot op heden een beroep doen op de Waalse woonchèque.

Opvallend: wie eender waar in België een investeert in vastgoed, krijgt wel een belastingvoordeel in de vorm van een federale woonbonus. Dit komt omdat de tweede woning een federale bevoegdheid is, terwijl de eigen woning een gewestelijke bevoegdheid is. Volgens experts is de kans groot dat de volgende federale regering de federale woonbonus zal afschaffen. Al blijft dat natuurlijk koffiedik kijken.

Het blijft afwachten hoe groot de impact van de bovenstaande maatregelen op de vastgoedmarkt zal zijn. Verwacht wordt dat het aantal vastgoedtransacties zal afnemen met een daling van de vastgoedprijzen als gevolg. Al zal die stijging in de huidige rentesituatie eerder beperkt blijven. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking with Pretto.fr

Avatar

Over Niels Saelens

Als content manager bij TopCompare.be volg ik alles wat er zich in de financiële wereld afspeelt van nabij op. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.