Hulp bij invullen Belastingaangifte 2018

|Posted by | Uncategorised
Tags: , ,

Hulp bij invullen Belastingaangifte

Zoals elk jaar moet u binnenkort weer uw belastingaangifte invullen. Dit is een vrij ingewikkelde procedure, zelfs als u het al meerdere keren hebt gedaan. Toch is het belangrijk dat u niet opgeeft en goed oplet, want u kunt veel geld besparen dankzij verschillende belastingvoordelen.  In dit artikel leert u hoe u uw belasting zo snel en goed mogelijk kunt aangeven. Verder biedt TopCompare.be hulp bij het invullen van de belastingaangifte 2018 met een handige gids.

Belangrijke informatie:

Wegens een storing op de Tax-on-Web server hebben de Belgische autoriteiten besloten om periode voor online belastingaangiften met 2 dagen te verlengen. Hierdoor heeft u tot zondag 15 juli de tijd om uw belastingaangifte online in te vullen.

Voor wanneer is de belastingaangifte?

De eerste stap is het uitzoeken van de deadlines. Hoewel het belangrijk is uw aangifte op tijd in te dienen, hebben afgelopen jaar 71.961 Belgen hun belastingaangifte te laat ingeleverd. Het gevolg is een boete van de belastingdienst. Een simpele vertraging kost € 51, maar in extreme gevallen kan de boete oplopen tot € 1.250! De gemiddelde boete is ongeveer €190.

Denk eraan dat de deadline voor het papieren formulier 29 juni 2018 is. Als u het formulier online invult heeft u echter tot 13 juli 2018. Raadpleegt u een specialist, dan heeft u zelfs tot 25 oktober 2018. Weet dat u voor de online versie vanaf 2017 uw tax-on-web dossier kan raadplegen via MyMinFin.

Wat zijn mijn belastingen?

Deze vraag ligt erg voor de hand, maar toch weten velen niet met welke belastingen ze rekening moeten houden en hoe deze berekend worden. Wij leggen het daarom toch even uit zodat u weet waaraan u toe bent zodra het tijd is om de belastingaangifte in te dienen.

Uw belastingen financieren de volgende federale uitgaven:

 • Sociale zekerheid
 • Onderwijs
 • Economische zaken
 • Overheidsadministratie
 • Openbare veiligheid
 • Recreatie, cultuur en religie
 • Gezondheidzorg
 • Defensie
 • Milieubescherming
 • Staatsschuld (ja, niet vergeten dat onze staat schulden heeft!)

Uw belastingen zijn er dus niet om de overheid te verrijken, maar om de inkomsten van het land te verspreiden over de bevolking zodat iedereen een zo comfortabel mogelijk leven kan leiden.

Hoe worden belastingen berekend?

Het is waar dat België relatief hoge belastingen oplegt aan de bevolking. In 2016 en 2017 had België de hoogste belastingen voor vrijgezellen zonder kinderen. Volgens statistieken van het OECD had deze groep een belastingdruk van gemiddeld 54%, maar hoe komen ze tot dit percentage? Zie hieronder hoe belastingen in België worden berekend.

belastingaangifte

Belgische belasting wordt een progressieve belasting genoemd. Dit betekent dat mensen met hogere inkomsten ook meer belasting betalen. Om dit bedrag te berekenen wordt er eerst rekening gehouden met verschillende soorten inkomsten om een basisbelasting op te leggen. Van deze belasting worden vervolgens belastingverminderingen en aftrekbare kosten afgehaald. Daarna worden extra belastingen berekend op afzonderlijke wijze voor andere inkomsten, zoals bijvoorbeeld roerende of onroerende inkomsten (zie bovenstaande afbeelding*). Vervolgens wordt belastingkrediet in rekening gebracht. Om het totaal verschuldigde bedrag te kennen, worden tenslotte de regionale en gemeentelijke belastingen aangerekend die afhankelijk zijn van uw woonplaats. Uw belastingaangifte dient ertoe om dit finale bedrag te berekenen.

Fiscale voordelen

Zoals het bovenstaande diagram aantoont, kan u mogelijks genieten van fiscale voordelen die resulteren in lagere belastingen. Er zijn drie soorten fiscale voordelen: het belastingkrediet, belastingverminderingen en aftrekbare kosten.

 • Belastingaftrek: deze kosten worden rechtstreeks van het netto belastbaar inkomen gehaald. Deze kosten zijn met name het wettelijk forfait en de werkelijke beroepskosten.
 • Belastingverminderingen: Deze worden afgetrokken van uw belastbare basis en niet van het inkomen dat u hebt aangegeven. Deze verminderingen verlagen het belastingbedrag. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van kinderopvang.
 • Belastingkrediet: Ook wel negatieve inkomstenbelasting genoemd. Dit werkt in principe hetzelfde als belastingverminderingen, maar met dat verschil dat het zich niet beperkt tot de te betalen belasting, want het wordt rechtstreeks aan de belastingplichtige betaald.

Weet dat deze voordelen bestaan en dat u er de belastingen aanzienlijk mee kan verminderen die wegen op uw persoonlijke financiën.

En als u moeite heeft om de belastingaangifte 2018 in te vullen?

Het invullen van een belastingaangifte is een moeilijke taak, vooral als u weet dat er dit jaar 849 codes zijn (36 minder dan in 2017). Toch moet u niet geïntimideerd raken door dit getal, aangezien de federale overheidsdiensten rapporteren dat 80% van de Belgen slechts 20 codes gebruikt. Als u echt in de problemen raakt en niet snapt welke voordelen u hoort te krijgen, dan kunt u terecht bij de permanenties die worden georganiseerd in de bureaus van de FOD Financiën, van de gemeente, per telefoon of zelfs in bepaalde winkelcentra. Zie meer informatie op de website van de Belgische overheid.

Om het makkelijker te maken heeft TopCompare.be een gids gemaakt als opfrisser zodat u precies weet wat u nodig heeft om succesvol belastingaangifte in 2018 te doen. Deadlines, formulieren, fiscale voordelen… Alles staat erin! Het is geheel gratis, dus aarzel niet om onze gids raad te plegen.

Het is super makkelijk om de gids te downloaden. Klik simpelweg hier:

Aangezien het invullen van uw belastingaangifte een tijdrovende en complexe aangelegenheid is, is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn zodat u van alle fiscale voordelen kan genieten zodat u minder belastingen moet betalen. Leef dus niet in angst voor de bruine enveloppe en bekijk het positief: belastingen, dat is slechts één keer per jaar!

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.