In Boom en in de Westhoek kan je het meest verdienen met Airbnb

|Posted by | Lifestyle, Persoonlijke Lening
Tags:
Airbnb

In Boom kan je potentieel tot wel € 63.875 per jaar verdienen door jouw woning te verhuren via Airbnb. Dat blijkt uit een onderzoek van het gratis Belgische financiële vergelijkingsplatform TopCompare die onderzocht in welke steden en gemeenten in Vlaanderen je de hoogste inkomsten kan opstrijken met het vakantieverhuurplatform. Verder vullen Kasterlee, ook in Antwerpen, en drie gemeenten in de Westhoek de top vijf aan.  

Airbnb wordt jaar na jaar populairder bij toeristen. Het vakantieverhuurplatform kondigde op dinsdag 15 februari haar jaarresultaten van het afgelopen jaar aan en verklaarde zelf dat 2021 “het beste jaar in Airbnb’s geschiedenis was ondanks de wereldwijde pandemie”. Dat gaat ook investeerders en geïnteresseerde burgers niet onopgemerkt voorbij die het platform gebruiken als een extra bron van inkomsten. Maar in welke Vlaamse steden kan je het meest verdienen door jouw eigendom te verhuren via Airbnb? 

Het gratis financiële vergelijkingsplatform TopCompare onderzocht die vraag met behulp van de tool AirDNA. Deze dienst verzamelt wereldwijd real-time gegevens over de korte termijn verhuurindustrie. Voor deze vergelijking werden alle steden en gemeenten in het Vlaams Gewest vergeleken waarvoor AirDNA gegevens verstrekt én die meer dan vijftien actieve accommodaties hebben. Van de 300 steden en gemeenten konden er daardoor 89 in het onderzoek worden opgenomen. Als er maar een paar Airbnb-woningen in een gemeente zijn, kan één uitzonderlijk dure of goedkope woning namelijk een vertekend beeld geven. De resultaten zijn gebaseerd op de cijfers van februari 2021 tot januari 2022. 

Tomorrowland maakt van Boom de meest rendabele plek om je Airbnb een nacht te verhuren 

Uit het onderzoek blijkt dat Airbnb-verhuurders in Boom gemiddeld € 500 vragen voor een overnachting. Daarmee is Boom meteen de duurste locatie om te overnachten in Vlaanderen. Het dance festival Tomorrowland zit daar zeker voor iets tussen. De gelukkigen die eigenaar zijn van een woning in de buurt adverteren maar al te graag met dit voordeel en kunnen daardoor buitensporige prijzen vragen, zeker in februari wanneer de wereldwijde ticketverkoop plaatsvindt. Verder brengen enkele gemeenten in de Westhoek, zijnde Zonnebeke, Poperinge, Diksmuide en Kortemark, een hoog bedrag per nacht op. 

De volgende steden of gemeenten zijn de duurste en goedkoopste Airbnb-locaties in Vlaanderen, gebaseerd op de gemiddelde prijs per nacht*: 

Top 5 gemeenten met de gemiddeld duurste overnachting: 

  1. Boom: € 500
  2. Zonnebeke: € 291
  3. Poperinge: € 172
  4. Diksmuide: € 165
  5. Kortemark: € 163

Top 5 gemeenten met de gemiddeld goedkoopste overnachting:

  1. Tienen: € 70
  2. Zaventem: € 71
  3. Wervik: € 75
  4. Leuven: € 79
  5. Diest: € 80

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeenten bedraagt daarmee € 430. De stad waarin je verhuurt kan dus een aanzienlijke invloed hebben op je huurinkomsten. 

* Berekend o.b.v. de gemiddelde prijs per nacht van alle huurwoningen in de stad of gemeente voor alle geboekte dagen in het afgelopen jaar (februari 2021 – januari 2022). De prijs is inclusief schoonmaakkosten. 

In Zonnebeke kan je Airbnb tot € 2.611 per maand opbrengen

Op maandbasis verdienen verhuurders in Zonnebeke het meest met een mediaan van € 2.611 per maand. Boom en Kasterlee, een gemeente in de Antwerpse Kempen, vullen de top drie aan. 

Top 5 gemeenten met mediaan de hoogste huurinkomsten per maand*: 

  1. Zonnebeke: € 2.611
  2. Boom: € 2.400
  3. Kasterlee: € 2.051
  4. Gavere: € 2.000
  5. Kalmthout: € 1.840

Top 5 gemeenten met mediaan de laagste huurinkomsten per maand: 

  1. Halle: € 560
  2. Kraainem: € 600
  3. Wervik: € 749
  4. Merelbeke: € 753
  5. Dilbeek: € 773

Die enorme opbrengsten zijn ook de Belgische overheid niet onopgemerkt voorbijgegaan, waardoor de regering zich genoodzaakt voelde om strengere beperkingen op te leggen. Zo werd de de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen, dus particuliere mensen die gemeubelde kamers verhuren, sinds begin dit jaar geschrapt omdat dit voor oneerlijke concurrentie zou zorgen voor hoteluitbaters. Iedereen die een Airbnb mét diensten aanbiedt, zoals het vervangen van bedlinnen of het aanbieden van ontbijt, moet 6 procent btw afdragen tenzij de maximale omzet van € 6.390 (2021) niet wordt overschreden.

* Berekend o.b.v. de mediaan van de maandelijkse opbrengsten (huur + schoonmaakkosten) in de stad of gemeente van de laatste 12 maanden (februari 2021 – januari 2022). Dit cijfer is exclusief belastingen, servicekosten of andere extra kosten.

In Lille is je Airbnb gemiddeld 266 dagen van het jaar geboekt 

Natuurlijk is ook de bezettingsgraad belangrijk. In Boom kan je misschien wel de hoogste prijs voor een overnachting vragen, maar dat betekent niet dat huurders ook buiten de festivalmaanden in jouw eigendom willen verblijven. Dat bewijzen ook de cijfers. 

Top 5 gemeenten met het hoogste bezettingspercentage*: 

  1. Lille: 73% 
  2. Lier: 73% 
  3. Diest: 70% 
  4. Dendermonde: 70% 
  5. Willebroek: 67% 

Top 5 gemeenten met het laagste bezettingspercentage:

  1. Halle: 33% 
  2. Boom: 35% 
  3. Lubbeek: 35% 
  4. Geraardsbergen: 36% 
  5. Alveringem: 37% 

In Lille, een gemeente in de Antwerpse Kempen, ontvangt een Airbnb-host dus meer dan twee keer zoveel gasten als een host in Halle. Als een verhuurder in Lille zijn woning 365 dagen per jaar zou verhuren, zal die gemiddeld voor 266 nachten geboekt zijn. Als je overweegt om te verhuren, is het natuurlijk rendabeler om dat te doen in gebieden met een hoge boekingsgraad. Het risico op leegstand is anders veel groter en de potentiële huurinkomsten zijn dan ook lager. 

*De bezettingsgraad is het aantal nachten dat de Airbnb’s per jaar bezet zijn. De cijfers worden verkregen door het aantal geboekte nachten te delen door het aantal dagen dat de woning in de afgelopen 12 maanden beschikbaar was voor verhuur.

In Boom verdien je mogelijks € 63.875 per jaar met Airbnb

Voor een Airbnb-verhuurder is de locatie van een huis of appartement het belangrijkste om de potentiële inkomsten te maximaliseren. Idealiter is jouw eigendom gelegen in de stad met de hoogst mogelijke boekingsgraad en prijs per nacht.

Top 5 gemeenten in Vlaanderen met hoogste potentiële jaarlijkse inkomsten*: 

  1. Boom: € 63.875 (Antwerpen)
  2. Zonnebeke: € 50.983 (Westhoek)
  3. Kortemark: € 32.127 (Westhoek)
  4. Kasterlee: € 31.208 (Antwerpen)
  5. Veurne: € 30.879 (Westhoek)

*Berekend o.b.v. de gemiddelde prijs per nacht vermenigvuldigd met het bezettingspercentage en het aantal dagen in een jaar (365). 

Hoewel de potentiële inkomsten doen dromen, mag je ook zeker alle bijkomende kosten niet vergeten. “Wie een onroerend goed wilt verhuren via Airbnb, moet een sterk financieel plan hebben. Zo moet je rekening houden met de 3 procent commissie voor Airbnb, de verzekeringskosten, de onderhoudskosten, de kosten voor de inrichting en de belastingen die je moet betalen op je huurinkomsten. Bovenop je eventuele woonlening, zijn er natuurlijk ook nog andere middelen om je investering te helpen financieren, zoals een persoonlijke lening”, verklaart Alison Roquet, Co-Managing Director van het financiële vergelijkingsplatform TopCompare.

Het doet misschien verwonderen dat gemeenten in en rond de Belgische Kust nooit vermeldt worden. Dat zou verklaard kunnen worden door het feit dat het aanbod aan Airbnb-woningen zo hoog is, dat verhuurders ook concurrentiële prijzen moeten hanteren. In steden waar de vraag hoog is, maar het aanbod klein, kan je als Airbnb-eigenaar natuurlijk veel hogere prijzen vragen. 

Disclaimer: De tool AirDNA die gebruikt werd voor dit onderzoek heeft de beperking soms verschillende steden of gemeenten samen te nemen tot een bepaalde regio. Hierdoor zijn de gegevens voor sommige plaatsen minder gedetailleerd. Zo zijn de cijfers voor bijvoorbeeld Brugge en Blankenberge hetzelfde, omdat AirDNA de gegevens van beide steden samen neemt. Hoe dan ook zijn alle cijfers gebaseerd op gemiddelden of medianen. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.