Is een hergroepering van je kredieten interessant in 2021?

|Posted by | Financiën, Leningen, Persoonlijke Lening
Tags: ,

Uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat er eind 2020 maar liefst 452.890 wanbetalingen voor kredieten bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren stonden geregistreerd. Ondanks de daling van 7,3% met het jaar voordien, blijft dat een hoog cijfer. Het valt dan ook niet te ontkennen dat veel gezinnen het moeilijk hebben met het afbetalen van hun leningen. Met de aanhoudende financiële gevolgen van de coronacrisis zullen er ook in 2021 nog veel mensen zijn die het niet gemakkelijk hebben. Kan een hergroepering van kredieten een oplossing bieden in zo’n situatie?

Wat is een hergroepering van kredieten?

Elke maand € 750 aflossen voor je woonkrediet, €375 voor je autolening en dan nog een persoonlijke lening van €220 voor je nieuw interieur. En deze maandelijkse afbetalingen lopen voor nog enkele maanden of zelfs jaren. Herkenbaar? Voor veel mensen is het moeilijk om hun verschillende openstaande leningen te blijven jongleren.

Een hergroepering van je kredieten, ook gekend als schuldconsolidatie of samenvoegen van leningen, kan dan een oplossing bieden. Dankzij deze formule worden je meerdere openstaande leningen samengevoegd tot één lening. Zo worden al je korte of lange termijn schulden geherfinancierd tot een langlopend krediet met eenzelfde vaste rentevoet. Je zal langer je schulden moeten afbetalen, maar je doet dit dan wel tegen een lagere maandelijkse aflossing. Kijkend naar het voorbeeld hierboven, betaal je dankzij een hergroepering zo misschien maandelijks € 1.000 in plaats van € 1.345 voor al je lopende kredieten samen (louter indicatief voorbeeld).

Om de goedkoopste hergroepering te vinden, is het natuurlijk een goed idee om de verschillende aanbieders te vergelijken. Op TopCompare kan dit eenvoudig en gratis.

Welke leningen kan je hergroeperen?

Als je verschillende consumentenkredieten hebt lopen, zoals een persoonlijke lening, autolening en renovatielening, kan je deze hergroeperen tot één consumentenkrediet. Stel dat je persoonlijke lening nog een jaar loopt, je autolening nog vijf jaar en je renovatielening nog twee jaar, dan kan dit worden samengevoegd tot een krediet van bijvoorbeeld tien jaar. Zo wordt de looptijd van je lening langer, maar betaal je elke maand wel een lager bedrag.

Ook een hypothecaire lening kan je herfinancieren of samenvoegen met andere consumentenkredieten. Voor deze hergroepering neemt de kredietverstrekker dan een hypotheek op je onroerend goed.

Wanneer is een hergroepering van kredieten interessant?

Het is geen geheim dat de coronapandemie, net zoals vorig jaar, ook in 2021 zware financiële sporen nalaat op de economie en op gezinnen. Consumenten die het moeilijk hadden, konden tot voor kort in het kader van de pandemie om betalingsuitstel vragen voor woon- en consumentenkredieten. Maar ook na afloop van deze regeling en zelfs na afloop van de gezondheidscrisis zullen er altijd mensen en gezinnen zijn waarvoor de maandelijkse betalingen té hoog zijn. Naast je lopende leningen moet je immers ook nog voldoende overhouden om in je dagdagelijkse behoeften te voorzien.

Als je jouw maandelijkse financiën niet meer onder controle hebt, kan je een hergroepering van je kredieten overwegen. Zo kan je de terugbetalingen afstemmen op je beschikbaar maandelijks inkomen. Met één vaste rentevoet voor één lening kan je jouw maandelijkse uitgaven sterk terugdringen zodat je wat meer financiële ademruimte hebt. Zo blijft jouw budget meer in evenwicht.

Een hergroepering van kredieten kan dus zeker interessant zijn. Toch moeten we ook de nadelen van schuldconsolidatie even vernoemen. Zo zal het totale bedrag dat je op het einde van de looptijd hebt terugbetaald, vrijwel altijd hoger zijn dan als je de leningen apart had afbetaald. Dat komt natuurlijk door de langere aflossingsperiode waardoor je langer interesten (en waarschijnlijk ook een hogere interestvoet) betaalt. Toch is een opeenstapeling van schulden ook geen oplossing. Op het einde van de rit heb je dus wat meer betaald, maar tijdens de rit was de situatie wel financieel houdbaar. Een afweging die je moet maken!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.