Is een kredietopening een goede keuze?

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags: , , ,

kredietopening

De kredietopening is de laatste tijd een hot topic. Volgens de tegenstanders draagt het krediet alleen maar bij tot de schuldenlast bij particulieren. Volgens de cijfers uit mei 2016 van de Nationale Bank van België zouden er meer dan 237.000 Belgische consumenten hun kredietopening niet langer kunnen afbetalen. Dat bekende meer dan 310.000 openstaande kredieten. De kredietopening wordt veelal gezien als een alternatief voor een lening op afbetaling. Maar wat is het eigenlijk?

Download hier onze gids Wij leggen u alles uit over schulden

Lees ons artikel : Belgen hebben meer moeite met afbetalen van leningen

Wat is een kredietopening?

Een kredietopening is een permanente en hernieuwbare kredietlijn voor particulieren. Het krediet is beschikbaar voor de consument op de momenten dat hij of zij het nodig heeft, zonder dat hij of zij daarom een nieuwe lening moet aanvragen. Het laat u toe het kapitaal dat u al hebt terugbetaald, terug op te nemen.

Welke soorten zijn er?

De kredietopening is verkrijgbaar in twee vormen :

  • Een specifieke kaart met kredietopening, ofwel een kredietkaart of andere kaart. Deze kan worden aangeboden door kredietinstellingen of grote winkelketens
  • Een krediet in de vorm van een kaskrediet op uw zichtrekening uw bank

Wanneer u een kredietopening wilt aanvragen is het niet noodzakelijk om aan te geven waarvoor u het gaat gebruiken.

De geldschieter moet u informeren over de draagwijdte van uw verbintenis. Ook uw kredietwaardigheid zal worden nagegaan bij de aanvraag. Weet dat u geniet van verschillende rechten bij het aangaan van een consumentenkrediet.

Lees ons artikel : Aan welke afrekening kan u zich verwachten bij uw kredietkaart ?

U kunt bovendien onze vergelijkingstool gebruiken om te zien welke kredietkaart met kredietopening het beste bij u past.

Wat zijn de modaliteiten van een kredietopening?

Een kredietopening wordt over het algemeen jaarlijks (stilzwijgend) automatisch verlengd. Om overmatige schuldenlast tegen te gaan, legt de wet een nulstellingstermijn op. Dit betekent dat de kredietopening regelmatig op nul moet komen te staan om opnieuw te kunnen gebruiken. Deze termijnen zijn afhankelijk van het bedrag van de kredietlijn.

De voordelen

De kredietopening heeft verschillende voordelen :

  • Gemakkelijk te verkrijgen : u hoeft slechts één contract te ondertekenen, waardoor u niet telkens opnieuw een aanvraag moet indienen wanneer u een nieuw krediet nodig heeft
  • Een krediet voor alle doeleinden : u hoeft niet te verantwoorden waarvoor u het krediet wil gebruiken
  • Flexibel gebruik : u heeft altijd geld voor onverwachte zaken, vooral voor mensen die goed met hun geld om weten te gaan
  • Interesten : u betaalt alleen rente op het bedrag dat u gebruikt, niet over het beschikbare krediet
  • Specifieke kortingen wanneer het krediet in de vorm van een kaart wordt uitgegeven door grote retailers, zoals bijvoorbeeld Carrefour

De nadelen

Ondanks de diverse voordelen, heeft de kredietopening ook haar nadelen :

  • Kwetsbare personen aanzetten tot overconsumptie : Het kan de consument aanmoedigen om aankopen te doen die hij zonder een kredietopening wellicht niet gedaan zou hebben.
  • De hoge rente : De rente is aanzienlijk hoger dan de rente bij een lening op afbetaling. Het kan lastig zijn om de werkelijke kosten van een kredietopening te bepalen, vooral als er voor een kaart gekozen wordt waarbij er een jaarlijkse bijdrage moet worden betaald.
  • Verlies van controle over uw uitgaven : het flexibele gebruik van de kaart kan al gauw tegen u werken als u uw budget niet onder controle heeft. Het krediet kan immers voor om het even welke uitgave worden gebruikt. U kan bovendien in de verleiding komen om steeds weer opnieuw geld op te nemen en dit kan leiden tot een schuldenspiraal. En dat kan vervolgens weer leiden tot een plekje op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België.

Lees ons artikel : 6 manieren om uw schuldenlast onder controle te houden

Een kredietopening heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Het is daarom belangrijk dat u de tijd neemt vooraleer u die beslissing neemt en u er voorzichtig mee omspringt.