Is een online lening aanvragen veilig?

|Posted by | Hypothecaire Lening, Leningen, Persoonlijke Lening
Tags: , ,

In enkele klikken kan je tegenwoordig online een lening aanvragen. Banken vergelijken, een aantrekkelijk tarief kiezen, enkele persoonlijke gegevens en documenten ingeven en klaar: binnen enkele dagen weet je of je aanvraag is goedgekeurd. Eenvoudig én snel. Voor je het weet, staat het geld op je rekening. Maar waarom zou je online een lening aanvragen? En vooral, hoe veilig is dat? 

Waarom online een krediet aanvragen?

Als je geld wilt lenen voor een persoonlijke aankoop, zoals een vakantie, nieuwe meubelen of een auto, moet je daarvoor tegenwoordig niet meer fysiek bij een bank binnenspringen. Een afspraak inplannen, wachten en een adviserend gesprek: het kan nog steeds, maar het hoeft niet. Voor wie het allemaal wat sneller mag, kan eenvoudig een online lening aanvragen. Tijdswinst en eenvoudigheid zijn dan ook de grootste voordelen van een online kredietaanvraag. Op het internet vind je in enkele minuten de websites van alle Belgische banken en kredietmakelaars en kan je op eender welk moment van de dag – tijdens de werkuren, ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat – jouw lening aanvragen. Zo hoef je jouw beschikbare momenten niet af te stemmen op de openingsuren van de kredietgevers. 

Natuurlijk zijn er ook nog veel mensen die belang hechten aan een echt gesprek waarin ze vragen kunnen stellen en advies kunnen krijgen. Als je nog nooit een lening hebt aangevraagd of je een moeilijke financiële situatie hebt, is dat zeker geen slecht idee. Toch vind je tegenwoordig ook alle informatie op het internet, waardoor een online lening aanvragen heel toegankelijk en laagdrempelig wordt. Kredietgevers moeten immers ook online transparant communiceren over hun rentevoeten, betalingstermijnen en voorwaarden. Daarbij kunnen ze jou ook via de digitale weg nog adviseren.

Bij het inwinnen van informatie over de verschillende banken, is het ook belangrijk dat je deze vergelijkt met elkaar. Ook het vergelijken van de verschillende kredietaanbieders en hun rentevoeten is gemakkelijker online dan offline. Je zou al heel veel tijd moeten vrijmaken om een bezoekje te brengen aan elke bank om zo de goedkoopste lening te vinden. Via online vergelijkingstools, zoals TopCompare, kan je in enkele seconden leningen vergelijken en zo de beste aanbieding vinden. Na de gratis simulatie kan je dan een aanvraag indienen voor de lening die het beste bij jouw behoeften past. 

Extra pluspunten voor een online aanvraag is dat deze gepaard gaat met meer privacy en minder druk. Sommigen willen liever niet dat andere mensen zien dat ze wat extra geld nodig hebben waardoor het internet hen een extra gevoel van privacy geeft. Online voel je misschien ook minder de verplichting om meteen een contract te tekenen. Je kan de aanvraag starten, stoppen en opnieuw doen wanneer jij daar tijd en zin voor hebt. 

Hoe weet je of een online lening aanvragen veilig verloopt? 

Als een online lening aanvragen zo gemakkelijk gaat, is het dan wel veilig? Gelukkig is het antwoord in de meeste gevallen ja. Kredietgevers of andere platformen waarop je een lening kan aanvragen, werken altijd met beveiligingssoftware die de privacy van kredietaanvragers beschermt. Dat is niet meer dan normaal als je weet dat je bij een kredietaanvraag heel wat persoonlijke en financiële gegevens moet invullen. Het systeem waarop je deze informatie moet invullen, is gesloten waardoor de kredietverstrekker de enige partij is die jouw gegevens kan inkijken. Op basis van jouw gegevens kunnen ze dan jouw aanvraag beoordelen. Bij de finalisering gebeurt er ook altijd een identiteitscontrole, hetzij via een beveiligde tool zoals itsme of bij de ondertekening van het contract (wat soms wel nog in het echt moet gebeuren). 

Twijfel je nog of ben je bang dat je toch met een oplichter te maken hebt? Controleer dan even deze elementen om er zeker van te zijn of jouw online kredietaanvraag veilig zal gebeuren:

  • Kijk of je jouw online lening aanvraagt op een beveiligde website: Bij veilige websites begint de URL met ‘https’ en niet met ‘http’. Ook staat er een slotje net voor de URL, waardoor je weet dat de verbinding is beveiligd. 
  • Controleer de vergunning: Een kredietverstrekker of -bemiddelaar moet geregistreerd zijn bij de FSMA en daar een vergunning krijgen om kredieten te verlenen. Ook TopCompare heeft dus een vergunning van de FSMA. 
  • Lees de kleine lettertjes: Ga grondig door alle voorwaarden zodat je achteraf niet vastzit aan een contract met allerlei extra kosten, zoals een verplichte verzekering. 
  • Lees het privacybeleid: Elke website en dus ook elke kredietverstrekker heeft een privacybeleid en -verklaring. Als je wilt weten wat ze exact met jouw gegevens doen, kan je dit document doorlezen.

Klopt één van bovenstaande elementen niet? Dan is de kans groot dat je op een frauduleuze website bent beland. Dien dan zeker geen aanvraag in en meld deze website bij een van de Belgische meldpunten. Alleen bij officiële, erkende kredietverstrekkers- of bemiddelaars kan je dus veilig online lenen. Ook op TopCompare kan je veilig leningen vergelijken en aanvragen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.