Is het interessant om je leningen samen te voegen?

|Posted by | Persoonlijke Lening, Renovatielening

Wanneer je meerdere leningen hebt lopen, kan je aan jouw bank vragen of het mogelijk is om die samen te voegen tot één krediet. Maar is dat wel interessant? En waar moet je rekening mee houden?

In ons land kan je bij verschillende kredietgevers aankloppen om jouw kredieten te hergroeperen of samen te voegen. Dat is weliswaar een optie die niet door iedere financiële instelling wordt aangeboden. Vraag daarom altijd eerst aan jouw bank of het mogelijk is om jouw leningen samen te voegen tot één persoonlijke lening.

Meerdere leningen op jouw naam

Leningen samenvoegen, is voornamelijk interessant voor kredietnemers die niet langer de bomen door het bos zien. Door jouw leningen te hergroeperen, hoef je slechts één krediet af te lossen. Dat betekent dus ook dat je een nieuwe looptijd met de bank kan onderhandelen. Op die manier kan je de maandelijkse aflossing verlichten door de terugbetaling meer te spreiden in de tijd. Het is doorgaans ook mogelijk om een kredietopening (zoals bij een kredietkaart) samen te voegen met andere kredietopeningen of leningen.

We geven een voorbeeld. Stel dat je een autolening hebt lopen met een resterende looptijd van drie jaar, een persoonlijke lening met een looptijd van vier jaar en een renovatiekrediet met een looptijd van zes jaar. Je kan die leningen samenvoegen tot één nieuw krediet met een looptijd van bijvoorbeeld acht jaar.

Hou er wel rekening mee dat een langere looptijd het prijskaartje van jouw krediet de hoogte kan injagen. Het is dan ook belangrijke om een evenwicht te vinden tussen de rentelasten en de impact van de maandelijkse aflossing op het gezinsbudget.

Verlies de kosten niet uit het oog

Dat brengt ons meteen bij één van de grootste nadelen van jouw leningen samen te voegen: de rente. Die ligt doorgaans hoger dan bij andere consumentenkredieten, zoals een auto- of renovatielening. Al kan je heel wat geld besparen door de kredietgevers te vergelijken. Uit onze vergelijking blijkt dat de rente start bij 4,5 procent en kan oplopen tot 10 procent. Sommige spelers, waaronder Mozenno, werken met risicoklassen om het prijskaartje van een schuldconsolidatie te bepalen.

Voorts rekenen sommige spelers extra kosten aan die niet zijn opgenomen in het zogenaamde jaarlijkse kostenpercentage (JKP). Bekijk daarom alle details van het contract alvorens je jouw handtekening zet.

Conclusie: we raden je hoe dan ook aan om alle voor-en nadelen grondig te bekijken als je overweegt om jouw kredieten en/of kredietopeningen samen te voegen. Het kan je helpen om de maandelijkse aflossingen te verlichten, maar op het einde van de rit betaal je doorgaans meer rentelasten dan wanneer je de kredieten afzonderlijk aflost.

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.