Is een kilometerverzekering een perfect alternatief voor gewone autoverzekering?

|Posted by | Uncategorised
Tags: ,
Voorschot betalen

Autoverzekeringen bestaan in alle maten en vormen, zoals de kilometerverzekering. Het is daarom niet eenvoudig om een verzekering te kiezen die perfect aansluit bij je wensen. Waar moet je rekening mee houden wanneer je een autoverzekering wenst af te sluiten?

Is een autoverzekering verplicht?

Wie een België een wagen koopt, is verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (de zogeheten BA-verzekering) af te sluiten. Zo’n verzekering vergoedt de schade die je aan derden berokkent. Deze verzekering dekt wel niet je eigen verwondingen of de schade aan je eigen wagen. De BA-verzekering komt ook niet tussen als je aansprakelijk bent voor de schade. 

Gelukkig zijn er voldoende opties om jezelf en je wagen beter te beschermen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om een omnium of een kleine omnium af te sluiten. De extra bescherming van die verzekeringen gaat weliswaar gepaard met een hogere premie. Autoverzekeringen vergelijken is daarom geen sinecure. Naast de premie moet je namelijk rekening houden met hoe ruim de dekkingen zijn.

Bovendien bieden sommige verzekeraars naast de traditionele formules alternatieven aan, zoals de kilometerverzekeringen. Verder in deze bijdrage laten we ons licht schijnen over de grootste verschillen tussen een gewone verzekering en een kilometerverzekering. 

Wat is een kilometerverzekering en is zo’n verzekering interessant? 

Wie een autoverzekering wil afsluiten, krijgt bij sommige verzekeraars de keuze tussen een gewone autoverzekering en een kilometerverzekering. Afhankelijk van je bestuurdersprofiel is de ene verzekering al interessanter voor je dan de andere.

Een kilometerverzekering is op maat van een bestuurder die niet veel rijdt.  Bij zo’n verzekering zie je de premie gevoelig dalen naarmate je minder kilometers aflegt. Wie minder kilometers aflegt, loopt namelijk minder risico om betrokken te geraken bij een ongeval, luidt de redenering bij de verzekeraars. 

Een kilometerverzekering is interessant voor bestuurders die minder dan 15.000 kilometer per jaar rijden. Wie jaarlijks meer kilometers op de teller heeft staan, is goedkoper af met een gewone autoverzekering. 

Net zoals bij een gewone autoverzekering krijg je bij de kilometerverzekering de keuze uit de drie gekende dekkingen: BA, kleine omnium en omnium. Hoe ruimer de dekking, hoe hoger de premie. 

Welke autoverzekering is het goedkoopst? 

Eenmaal je hebt beslist welke verzekering je wenst af te sluiten, is het belangrijk om na te gaan welke dekking je wenst. De premie van je verzekering is voornamelijk afhankelijk van de dekking. Hoe ruimer die is, hoe hoger de premie. Daarom geven we een aantal tips om je mee te helpen bepalen welke dekking het beste aansluit bij het profiel van je wagen. 

Allereerst is het belangrijk om naar de leeftijd van de wagen te kijken. Zo is het bijvoorbeeld interessant om bij de aankoop van een gloednieuwe wagen een omnium of een kleine omnium af te sluiten. Het betreft immers een nieuwe investering die je zo goed mogelijk wilt beschermen. Met een omnium wordt de schade ook vergoed als je aansprakelijk bent voor het ongeval. Dat is bijvoorbeeld niet het geval bij een kleine omnium. 

Wie een tweedehandswagen koopt, is meestal beter af met een gewone BA-verzekering. Een tweedehandswagen heeft immers al veel van zijn waarde verloren. De premies die je betaalt voor een omnium of een kleine omnium zijn doorgaans niet in verhouding tot de (actuele) waarde van je wagen. 

Hetzelfde geldt voor oudere wagens. Na een aantal jaar kan het voordeliger zijn om je omnium of kleine omnium in te ruilen voor een BA-verzekering. De waarde van je wagen neemt jaar na jaar af. 

Welke verzekeraar kiezen?

Net zoals bij ieder ander bankproduct is het belangrijk om verschillende aanbieders tegen het licht te houden. Bij sommige verzekeraars krijg je misschien wel een extra korting als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeraars die de premie verlagen als je gebruikmaakt van rijhulpsystemen, zoals een remhulp.

Controleer ook altijd wat er gedekt wordt. De ene autoverzekering is de andere niet. De verzekeraars zijn immers vrij om de wettelijk verplichte dekkingen uit te breiden met extra’s. Een vervangwagen na een ongeval is een mooi voorbeeld van zo’n extraatje.

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.